17% realizat din bugetul de dezvoltare al Turzii. „E vina Guvernului”, crede consilierul Cristian Felezeu

17% realizat din bugetul de dezvoltare al Turzii. „E vina Guvernului”, crede consilierul Cristian Felezeu by ianuarie 31, 2019 0 comments

Consiliul Local Turda a aprobat astăzi execuția bugetară pe trimestrul IV al anului trecut, cu cifre pe care liberalii le consideră problematice.

Bugetul orașului continuă să fie structurat după aceeași filozofie bugetară aplicată în ultimii 20 de ani : sume mari cheltuite cu recreerea, cultura și sportul și investiții mici din bugetul propriu în serviciile publice.

Bugetul orașului a fost stabilit la 151 milioane de lei, dintre care 82, 5 milioane secțiunea de funcționare a administrației publice și 68,5 secțiunea de dezvoltare.

Execuția bugetară arată că doar 17% din sumele din secțiunea de dezvoltare, de noi investiții, au fost realizate . Circa 12 milioane din cele 68 prevăzute inițial. În opoziție cu critica consilierilor PNL s-au aflat cei din PSD care au precizat că e vorba de prevederea unor sume ale unor proiecte multianuale ce urmează să fie finanțate.

Este vina Guvernului”, a apreciat liberalul Cristian Felezeu, referitor la faptul că s-a realizat doar 17% din bugetul de dezvoltare al orașului. Reacția consilierului local l-a enervat pe primarul Cristian Matei. Consilierul PNL a apreciat că bugetul local, în forma în care a fost realizat în 2018 poate crea probleme în 2019 și a atras atenția că s-au încasat doar 857.314 lei subveniții de la bugetul de stat față de 32,6 milioane cât era estimat.

Primarul Cristian Matei l-a luat la rost pe consilierul liberal pe care l-a acuzat că nu este informat și că nu întelege pricipiile bugetare. Primarul s-a lansat într-un rechizitoriu la adresa lui Felezeu pe care l-a acuzat că-și face campanie electorală. Consilierul Adrian Sălăgean (PSD) a explicat că procentul mic de realizare a bugetului secțiunii de dezvoltare se datorează faptului că e vorba de proiecte multi-anuale ce se finanțează gradat. Potrivit lui Sălăgean, banii din aceste proiecte ar urma să vină mai consisten începând din acest an. 

Investiții scăzute din bugetul propriu în serviciile publice

Filozofia după care administrația locală a primarului Cristian Matei a construit bugetul anului trecut este aceea ca în ultimii 20 de ani: au fost cheltuite sume semnificative pentru capitolul de recreere sport, cultură și au fost investiții minime din resurse locale în serviciile publice.

Cheltuielile materiale în cazul capitolului cultură, sport, recreere religie au fost de 9,073 milioane de lei comparativ cu 4,2 milioane de lei cât au costat toate cheltuielile materiale la capitolul învățământ. Putem spun că religia, sportul și cultura au cheltuit dublu față de sumele necesare funcționării tuturor școlilor, liceelor și grădinițelor din oraș, la un loc. Cheltuielile materiale de la asistență socială au fost de 1,2 milioane de lei, cele de la capitolul de servicii, dezvoltare publică și locuințe au fost de 2, 05 milioane de lei iar cele de la capitolul protecția mediului de 2, 3 milioane de lei.

Cheltuielile materiale cu recreerea, sportul și cultura sunt echivalentul cheltuielilor materiale pentru patru capitole din bugetul orașului, la un loc.

În total, la capitolul ”cultură, recreere, sport , religie și tineret” s-au plătit 14,1 millioane de lei, adică de cinci ori mai mult decât s-a alocat la repararea străzilor , de trei ori mai mult decât capitolul de dezvoltare publică (noi locuințe, iluminat, modernizarea piețelor), de două ori mai mult decât s-a alocat pentru ordine și siguranță publică.

Cheltuielile bugetare ale administrației Matei, păstrează linia fostului primar Tudor Ștefănie: fotbalul, handbalul, petrecerile și banii pentru biserici sunt prioritare față de finanțarea serviciilor publice, atunci când vine vorba de alocări bugetare proprii.

Administrația locală spune că situația este compensată de obținerea de fonduri europene și parțial afirmația este adevărată. Turda va beneficia de fonduri europene pentru mobilitate urbană și modernizarea transportului ori asfaltarea unor străzi. Municipalitatea are însă probleme nerezolvate și la care nu se anunță vreo soluție . Finanțarea modernizării Spitalului municipal este momentan în aer. Dotarea școlilor este și ea deficitară iar pentru învățământ singurele sume de bani alocate de la nivel guvernamental sunt pentru reabilitarea de clădiri nu și pentru dotări.

2019, anul cu cele mai multe investiții așteptate

Execuția bugetară a anului 2018 arată că proiectele cu fonduri guvernamentale prin PNDL au avut de suferit. La capitolul reabilitări de școli s-au realizat doar 584.850 de lei din 8,9 milioane. La capitolul reparații și reabilitări străzi prin PNDL s-au executat doar 116.501 din 24,7 milioane de lei. Separat municipalitatea a cheltuit 3,2 milioane lei din fonduri proprii. Una dintre sumele cele mai mari cheltuite a fost cu studiile de fezabilitate. Municipalitatea a cheltuit 1,5 milioane de lei pe studii de fezabilitate.

Principalele trei capitole bugetare ca pondere din total buget sunt Asistența socială cu 18,27%, Autoritățile publice cu 17,97 %, Cultură recreere religie cu 15,79 %. Pe ultimele locuri sunt Sănătatea cu 4,38% și Protecția mediului cu 2,91%.

Proiectul execuției bugetare integral aici.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<