Ziua produselor tradiționale românești, sărbătorită de Marele Alb

Ziua produselor tradiționale românești, sărbătorită de Marele Alb by octombrie 11, 2017 0 comments

Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești a fost sărbătorită ieri la Turda în magazinele Marele Alb, prin promoții la gama produselor agroalimentare românești. Magazinele Marel Alb a redus prețurile pentru toate produsele tradiționale din carne, până la prețul de 16,5 lei/kg, indifierent de tipul de produs. Centrul comercial Marele Alb din Turda Nouă a gazdut și o degustare de produse tradiționale.

La evenimentul de la Turda au participat, ieri, prefectul Ioan Aurel Cherecheş, Ioan Oleleu, directorul Direcției Sanitar Veterinare Cluj, Cristian Matei, primarul Municipiului Turda. Oficialitățile județene au efectuat o vizită și la firmele CSA și Aboliv din Mihai Viteazu.

Sărbătorirea Zilei produselor tradiționale românești face parte dintr-o strategie a Ministerului Agriculturii de a promova produsele tradiționale și de a încuraja înregistrarea acestora în registrul național și european. :

În luna martie, specialiștii din Ministerul Agriculturii au identificat 300 de produse care se pot încadra în sistemele de calitate naţionale şi europene: naţionale – produse tradiţionale, rețetă consacrată şi europene – denumire de origine protejate (DOP), indicații geografice protejate (IGP) şi specialități tradiționale garantate (STG).

Până în 2019, 20 de produse sunt în atenția MADR pentru finalizarea documentației conform regulamentului european şi a legislaţiei naţionale, printre aceste produse numărându-se și mezelurile salinate de Turda, produse de Aboliv. În județul Cluj sunt înregistrate în registrul național peste 300 de produse tradiționale, dar niciun astfel de produs nu a ajuns în registrele europene. 

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.