Via ferrata din Cheile Turzii a fost vandalizată. Șeful Salvamont Cluj: ”Sunt niște demenți”

Via ferrata din Cheile Turzii a fost vandalizată. Șeful Salvamont Cluj: ”Sunt niște demenți” by februarie 28, 2018 0 comments

Traselul de via ferrata din Cheile Turzii a fost recent vandalizat iar salvamontiștii din Cluj au făcut plângeri la Poliție. Pe fir a intrat și senatorul Mihai Goțiu care se documentează în acest sens.

Distrugerea traseului este de fapt un clenci între alpiniști. Traseul de via ferrata a fost realizat de alpiniști de la Salvamont, cu implicarea altor cățărători. Acesta se suprapune însă pe un traseu de cățărare clasic. Astfel au apărut divergențele.

Traseele de via ferrata sunt trasee montane prevazute cu cabluri, scari si poduri metalice. Sunt de regula trasee prin zone de stancărie sau direct pe stâncă. Diferența principală este ca pentru traseele de via ferrata nu mai trebuie să-ti iei corzi cu tine, pentru ca pe traseu sunt instalate așa zise corzi fixe. Asta nu inseamna ca trebuie privit ca un sport mai puțin periculos decat cățărarea. Traseele de Via ferrata sunt însă o metodă excelentă de popularizare a cățăratului. Acolo unde unii văd o oportunitate de promovare a unui sport, alții văd interes comercial. Alpiniști mai conservatori spun că traseele de via ferrata sunt de fapt metode pentru ghizi de a face bani și sunt o formă comercială ce compromite alpinismul. Problema, spun contestatarii e aceea că prin astfel de trasee se distrug traseele clasice, deja practicate.

În cazuri extreme, contestarii trec și la acțiune și vandalizează traseele. ” E un clenci între alpiniști”, spune Alin Roșca, coordonatorul Fundației Potaissa Turda. ”Eu am încercat să mă țin departe de astfel de dispute. Știu din povești că ocazional își distrugeau între ei traseele”, spune Alin Roșca.

Gheorghe Frățilă, directorul Salvamont Cluj e mult mai tranșant. ”Sunt niște demenți. Noi bănuim cine ar putea fi. Am depus plângeri la Poliție”, spune directorul Salvamont Cluj. Până acum via ferrata din Cheile Turzii a fost vandalizată de 7 ori.

Pentru salvamontiști, traseul de via ferrata din Cheile Turzii e o metodă de promovare a cățăratului. ” E primul pas spre escaladă pe care îl face un copil”, spune Gheorghe Frățilă. Șeful de la Salvamont Cluj spune că inițial, după realizarea traseului de via ferrata, alpiniștii au reacționat negativ. Ulterior, marea majoritate dintre ei au înțeles că un astfel de traseu  popularizează alpinismul.

Nu toată lumea își permite un echipament complet de cățărat. Pentru unii, cățăratul nu e nici măcar o pasiune constantă ci doar o curiozitate ori un capriciu. Un traseu de via ferrata și un ghid care oferă echipamente minime fac însă posibil visul de a ajunge pe o creastă. E drept, cu mai puțin efort decât prin metoda clasică, dar cam cu aceeași revărsare de adrenalină în cazul unui începător.

Poate că via ferrata a stricat 1-2 trasee. În Cheile Turzii sunt însă 500 de trasee de cățărat, așa că mai rămân alte 490 de trasee. Să fim serioși, cei care distrug traseul de Via ferrata din Chei, sunt niște demenți”, mai spune Frățilă.

Traseul de via ferrata din Cheile Turzii este deosebit de spectaculos. Străbate pe verticală cu un cablu metalic fix, o diferență de nivel de 200vm înălțime. Practic prin acest traseu, cățăratul devine accesibil și turiștilor experimentați sau celor însoțiți de ghizi,  turiști care nu sunt însă alpiniști în adevăratul sens al cuvântului.


Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.