Vasile Grumaz: Spitalul din Turda poate preleva sânge, dar la program redus

Vasile Grumaz: Spitalul din Turda poate preleva sânge, dar la program redus by august 4, 2016 0 comments

Ministerul Sănătăţii a făcut, miercuri, publică o listă cu unităţile medicale care sunt sau care nu sunt autorizate să preleveze sânge, după ce a cerut situaţiile de la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toate judeţele şi a comparat aceste rezultate cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii. Rezultatul arată că 108 unităţi publice şi 34 private funcţionează fără unităţi de transfuzii autorizate de DSP-uri. Dintre unităţile medicale cu probleme, 18 sunt din judeţul Cluj.

Doar 7 unităţi sanitre din judeţul Cluj au un compartiment de transfuzii autorizat. Acestea sunt:
Institutul Inimii „Nicolae Stăncioiu”
Institutul Oncologic „Ioan Chiricuţă”, str. 21 Decembrie
Institutul Oncologic „Ioan Chiricuţă”, str. Republicii
Spitalul Municipal Câmpia Turzii
Spitalul Municipal Dej
Spitalul Orăşenesc Huedin
Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca.

Spitalul Municipal din Turda are spaţiu adecvat şi personal specializat pentru transfuziile de sânge, dar personalul este insuficient pentru a asigura permanenţa.

„Din punctul de vedere al dotările Spitalul din Turda le are pe toate. Singura problemă este cursul de specializare. Avem persoanl specializat, dar nu pentru a face o tură completă de 24 de ore. Sunt doar două persoane, care nu pot acoperi aceste 24 de ore. În rest, medicii de la Terapie Intensivă preiau şi fac munca cadrelor medicale”, a declarat directorul spitalului turdean, dr. Vasile Grumaz.

Acesta a precizat că unitatea medicală din localitate va intra în graficul impus de Ministerul Sănătăţii privind autorizarea transfuziilor de sânge din momentul în care cei care fac cursurile de specialitate vor termina cu perioada concediilor.

„Când se va termina perioada de concediu a celor care fac cursurile respective îi aşteptăm la noi să face cursurile respective. Am discutat deja cu cei de la Centrul de Transfuzii şi Direcţia de sănătate Publică şi vom organiza aceste cursuri de calificare şi autorizare ca personalul mediu pentru unitatea de transfuzii”, a mai precizat dr. Vasile Grumaz.

Ministerul a cerut situaţiile de la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din toate judeţele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii.

De asemenea, în această perioadă, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu unitate de transfuzii autorizată sau de către centrul judeţean de transfuzie sangvină, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. În acelaşi timp, ministerul lucrează deja la un plan naţional de reducere a riscurilor ataşate transfuziilor, documentul fiind în curs de finalizare.
Ministerul Sănătăţii anunţă că stadiul de actualizare a acestor informaţii este din 25 iulie.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.