USR reproșează blocarea unui proiect ce proteja sănătatea populației. Noroc cu Uniunea Europeană

USR reproșează blocarea unui proiect ce proteja sănătatea populației. Noroc cu Uniunea Europeană by mai 7, 2019 0 comments

Conducerea Camerei Deputaților a refuzat să pună pe ordinea de zi, la vot, un proiect de lege inițiat acum un an și jumătate privitor la protejarea sănătății populației, a declarat astăzi Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj.

Proiectul a fost inițiat de către senatorul Adrian Wiener (USR) acum un an și jumătate și prevedea limitarea cantităților de acizi trans nesaturați (AGTN) din alimente. Acizii trans sunt considerate cele mai nocive grăsimi din alimente.

În timp ce proiectul opoziției a rămas în continuare blocat în procedura parlamentară, românii au din nou noroc cu Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a decisă că toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze cantitatea de acizi grași trans nesaturați din alimente, Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa, anunță Hotnews.net .

În martie 2017, senatorul Adrian Wiener înregistra proiectul de lege de limitare a acizilor trans nesaturați. Proiectul a trecut prin etapele decizionale de la Senat unde a fost votat șapte luni mai târziu, în octombrie 2017. În cazul acestui proiect, Camera Deputaților este forul decizional. Proiectul între timp a rămas blocat în proceduri parlamentare și a ajuns într-un sertar.

Între timp, Comisia Europeană a emis un nou regulament valabil din 25 aprilie 2019 care prevede maximum 2 grame acizi trans la 100 g de grăsime în alimentele destinate consumatorului final și în alimentele destinate vânzării cu amănuntul. Produsele alimentare care nu sunt conforme cu regulamentul pot continua să fie introduse pe piață până la 1 aprilie 2021. România ar fi putut reglementa acest lucru, protejând sănătatea populației,  încă din octombrie 2017.

Puteți citi mai jos motivarea proiectului de lege inițiat de senatorul USR.

null

null

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.