Turdenii cu probleme sociale, trași pe sfoară. Primăria a ascuns detalii importante despre reabilitarea blocurilor

Turdenii cu probleme sociale, trași pe sfoară. Primăria a ascuns detalii importante despre reabilitarea blocurilor by martie 11, 2019 0 comments

Consiliul Local Turda va discuta mâine modificarea indicatorilor tehnico-economici privind reabilitarea a două blocuri de locuințe din centrul orașului. Blocurile de pe strada Republicii 43 și blocul 52 de pe str. Libertății 2 urmează să fie reabilitate prin proiectul de creștere a eficienței energetice finanțat cu fonduri UE și guvernamentale. Pentru reabilitarea blocurilor, 60% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor sunt suportate din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat iar restul de 40% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor trebuie plătit de către asociaţia de proprietari.

Cum au ajuns ca numai două blocuri din Turda să beneficieze de aceste fonduri europene iar restul nu, e un mister nedescifrat al administrației locale. Autoritățile locale de la Turda au uitat să facă publice și alte detalii ale modului în care se finanțează acest proiect.

Turdenii puteau cere ajutor pentru reabilitarea locuințelor

Potrivit ghidului de implementare, Primăria Turda ar fi putut acorda ajutoare de natură socială, în baza legislației în vigoare la data depunerii cererii de finanțare, în cazul anumitor categorii de proprietari persoane fizice, care deţin apartamente cu destinaţie locuinţă sau sedii sociale de firmă (care nu desfăşoară activitate economică), în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale. Acesta este unul dintre puținele tipuri de proiecte, în care Uniunea Europeană acceptă ca bugetele publică să susțină cu bani proprii o dezvoltare a unei proprietăți private.

Ghidul programului de finanțare preciza că în final cota de participare proprie obligatorie aferentă proprietarilor care beneficiază de ajutoare de natură socială nu putea fi mai mică de 3,5% din valoarea cheltuielilor aferente, proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate. Potrivit ghidului, diferența până la 25% din valoarea cheltuielilor aferente C+M+E (cheltuieli eligibile şi neeligibile)ar fi putut fi suportată de către Primăria fără a mai fi recuperată de la asociația de proprietari. Cu alte cuvinte, municipalitatea ar fi putut să plătească din buznar, în cazuri sociale o parte a contribuției pentru reabilitarea blocurilor. La Turda, nu se va întâmpla acest lucru.

Într-o ședință de îndată de mâine, Consiliul Local va crește valoarea proiectelor de investiții datorită modificărilor legislative. Reabilitarea blocurilor va costa 2,2 milioane de lei iar 40% din sumă urmează să fie suportată de către locatari.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.