Trăznăile lui Cristian Matei. Ce vrea să construiască primarul Turzii în premieră

Trăznăile lui Cristian Matei. Ce vrea să construiască primarul Turzii în premieră by iunie 15, 2017 1 comment

Edilul șef al Turzii a susținut ieri o conferință de presă în care a vorbit despre realizările primului an de mandat. Cristian Matei s-a declarat mulțumit de bilanțul primului an și a precizat că municipalitate a urmărit mai ales să elaboreze și să depună proiecte de finanțare.

Primarul a vorbit de o relație strânsă cu mediul de afaceri din oraș, cu care se întâlnește săptămânal dar și despre faptul că e pregătit să schimbe fața orașului.

Primarul a ținut conferința de presă în stilul ”lupul singuratic”. Dacă predecesorul său se înconjura de 1-2 persoane din aparatul de specialitate al Primăriei, pentru a sugera ”echipa”, actualul primar a ales să vină singur în fața presei. De la masa conferinței a lipsit inclusiv Dorin Apahidean, administratator public și un apropiat al primarului.

Alegerea locului conferinței de presă, Sala Mare a Primăriei Turda nu a fost deloc întâmplătoare. Tudor Ștefănie alegea sala de protocol, un spațiu mai mic, care permitea crearea unei distanțe sociale (cca 3,50 m) și de apropiere cu presa.

Cristian Matei a optat pentru o sală și o distanță între el și presă de peste 3,5 metri. Din perspectiva proxemicii, disciplina care explică semnificațiile în utilizarea spațiului de către om, putem spune că actualul primar a ales distanta publică (peste 3,50 m-peste 10 metri), o distanță a spectacolului, a conferintei, a discursului politic. În astfel de cazuri comunicarea facială este neutralizată, gesturile se amplifică, vocea trebuie și ea supradimensionată. Avem așadar imaginea unui primar care vrea să inducă ideea că e reprezentantul de necontestat al autorității, e  liderul, șeful și care nu dorește să-i fie identificate mesajele faciale ce pot transmite diverse informații negative, precum oboseala, spre exemplu.

Cel mai important demers al administrației condusă de primarul Cristian Octavian Matei este faptul că a fost pus la punct un plan extrem de important, care vizează asfaltarea străzilor din municipiu. Având în vedere că bugetul este unul mic, pentru a putea fi rezolvată această problemă acută se impunea găsirea unor soluții de finanțări externe. Motiv pentru care s-a realizat Planul de Mobilitate Urbană, un studiu pe baza căruia aparatul administrativ a scris deja o serie de proiecte de finanțare, urmând ca acestea să se desfășoare atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Cel mai important proiect este cel care presupune achiziționarea autobuzelor electrice, asfaltarea tuturor șoselelor pe care va circula transportul în comun, modernizarea trotuarelor și a stațiilor cât și realizarea pistelor de biciclete, se arată în bilanțul pe 1 an al primarului Turzii.

Bilanțul primului an de administrare a orașului a fost prezentant punctual pe patru pagini și face referire la demararea lucrărilor de asfaltare, întocmirea de proiecte, reabilitarea unor imobile aflate în proprietate publică. Poți vedea documentul integral aici.

În timp ce primarul vorbește de ”realizări semnificative”, adversarii politici spun că bilanțul lui Cristian Matei este ” pură propagandă politică”. Liberalii îi reproșează că lucrările de asfaltare sunt puține, incomplete, haotice și neanunțate și că turdenii nu știu unde se va asfalta în săptămâna viitoare. Liberalii mai vorbesc de faptul că primarul social-democrat a scos planul de asfaltări de sub autoritatea de decizie a Consiliului Local și că face ”după cum îl taie capul”. Să vorbești despre valuri de asfaltare când tu abia asfaltezi două-trei străzi, e cam mult, spun liberalii turdeni.

Asociația T9 îl vede pe primarul Turzii ca pe un mic dictator de provincie. 

”Se îmbracă în alb și împarte diplome. Face poze cu toată lumea și le pune pe Facebook. Dacă înflorește o floare, dacă rodește un pom în Turda, e meritul LUI. Dacă un sportiv are performanțe, dacă o echipă câștigă un meci, EL le-a “creat condiții”. Împarte banii orașului de parcă ar face sponsorizări din banii lui personali.Familia e bine, ginerele i-a moștenit funcția, cu nora a fost mai greu, dar s-a rezolvat și pentru ea un post de director.”, scriu cei de la T9 pe site-ul asociației.

InfoArieș l-a chestionat pe primar în conferința de presă, cu privire la una din promisiunile electorale pe care le-a făcut turdenilor. Înaintea alegerilor, Cristian Matei promitea locuri de casă pentru tineri, lotizate, pentru ”a opri exodul tinerilor în străinătate și a-i aduce acasă pe cei plecați”. Un astfel de proiect nu este condiționat de sume mari de bani dar nu a fost realizat. Primarul a explicat că municipalitatea are prevăzute 2 posibile locații pentru a lotiza locuri de casă pentru tineri, dar că administrația locală preferă să facă mai întâi Planul Urbanistic General iar potențialele zone de construit să fie definite în cadrul PUG. Potrivt lui Cristian Matei au fost două impedimente în respectarea promisiunii electorale. Primul e legat de faptul că Turda are un PUG vechi din 1999 , al doilea de faptul că Turda a cerut lămuri de la Consiliul Județean cu privire la granițele sale administrative. Practic, spune primarului, administrația locală vrea să afle unde e hotarul exact al orașului ca să știe ce poate să împartă și unde.

Primarul luat de val. Aqua-parcurile noile poiecte de investiții în turismul local

După helioport-aeroport, funicular și biciclete de închiriat, cu GPS pe strada 22 Decembrie, toate planificate cândva în perioada 2017-2030, primarul Cristian Matei a fost luat din nou de valul declarațiilor. De data aceasta obiectivele de investiții ale primarului sunt aquaparcurile. Acestea nu sunt o noutate pe lista edilului-șef al orașului. Ideea nici măcar nu îi aparține. Aquaparcurile au apărut în oferta electorală a PSD Turda, spun surse din partid, înaintea alegerilor din 2012 și sunt o idee promovată atunci de ginerele actualului primar.

Cristian Matei a menționat în cursul conferinței de presă de ieri două locații posibile pentru aquaparcuri: în Poștarât, pe terenul decontaminat de deșeurile chimice și unul în Băile Sărate, în proximitatea ștrandului, recent preluat în administrare publică.

Intenționăm să aducem ștrandul la un nivel superior cu locuri de joacă pentru copii, cu topogane. Știind că este în apropierea Lacului Tarzan, (cu apă sărată-nn), putem să realizăm un aquapark, un mini-aquapark salin”, a explicat primarul Cristian Matei.

Aquaparcul cu apă sărată e investiția despre care putem spune că primarul vrea să o facă, în premieră, la Turda.

Edilul șef al Turzii pare să facă o confuzie între aquaparcurile de distracție și facilitățile balneare. Pe lângă bazinele de înot și relaxare, aquaparcurile au diverse alte facilități ce folosesc apa sub presiune sau în cădere, precum ”tunurile de apă” sau topoganele. Ideea că turiștii și copii lor vor avea chef să se rostogolească pe topogane sau vor sta în bătaia unor ”tunuri” cu apă sărată, cu o mineralizare mai mare decât apa Mării Neagre, e o idee cel puțin ciudată. Nici ideea amplasării unui aquaparc pe un teren fost depozit de deșeuri cancerigene nu e o idee strălucită din perspectiva marketingului, chiar dacă vom vorbi de un teren decontaminat chimic.

Vom vedea însă cum vor arăta exact planurile de modernizare ale Băilor Sărate și ce va presupune cu exactitate ”aquapark-ul salin” pe care și-l imaginează primarul Cristian Matei.

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. Cireasa amara
    #1 Cireasa amara 21 iunie, 2017, 22:04

    Pai distanta mai mare dintre edil si restul muritorilor se datoreaza halenei etilice degajata dinspre masa prezidiului.

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.