Titluri de cetățeni de onoare pentru toți handbaliștii. Completează lista pe care se află un staroste și un turnător

Titluri de cetățeni de onoare pentru toți handbaliștii. Completează lista pe care se află un staroste și un turnător

Titluri de cetățeni de onoare pentru toți handbaliștii. Completează lista pe care se află un staroste și un turnător

by august 9, 2018 0 comments

Administrația locală condusă de PSD și Cristian Matei vrea să acorde titlul de cetățean de onoare întregii echipe de handbal și staff-ului tehnic al echipei Potaissa Turda. În total, în anul 2018, 30 de persoane vor primi acest titlu din partea Consiliului Local.

Anterior, decernarea titlului de cetățean de onoare a căpătat o turnură politcă iar de-a lungul anilor o serie de nominalizări au fost contestate.

Au existat și situații amuzante precum cea în care o persoană a primit același titlu de două ori. Este vorba de profesorul Ioan Onacă. Acesta a fost nominalizat inițial în 2004, de primarul Tudor Ștefănie. Un deceniu mai târziu, primarul Cristian Matei a simțit nevoia să-l facă și el cetățean de onoare iar premiul a fost decernat din nou.

Titlul de cetățean de onoare este, potrivit O.G. 53/2002, stabilit inițial prin statutui unității administrativ-teritoriale. Prin acest statut se stabilesc criteriile potrivit cărora se poate conferi persoanelor fizice române sau străine, cu merite deosebite pe plan politic, economic, social, cultural, sau altor persoane importante, reprezentative pentru comuna, oraşul sau judeţul respectiv, titlul de cetăţean de onoare. Ulterior condițiile de acordare a acestui titlu s-au stabilit prin Regulamentul de acordare/retragere a titlului de Cetatean de Onoare al municipiului Turda si a altor distinctii, aprobat prin HCL nr. 149 din 28.09.2007.

Uzual, titlul de cetățean de onoare se acorda anual, la Zilele Municipiului Turda. Inițial erau 1-2 nominalizări. Pe măsura trecerii timpului, numărul celor nominalizați a crescut.

În perioada 1997-2003 au existat anual una până la maximum patru nominalizări. Ulterior acestei perioade numărul persoanelor ce au primit acest titlu a crescut. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în anii de precampanie sau campanie electorală.

Din 2009 a început politizarea acordării titlului. PSD a contestat atunci decizia administrației lui Tudor Ștefănie de acordare a titlului unor membri PDL, karatistului Paul Cățănaș și medicului Florin Stamatian.

Apogeul conflictului politic privind acordarea titlului a fost atins în anul 2012. USL controla Consiliul Local iar primarul Tudor Ștefănie și PDL erau minoritari. La inițiativa consilierului PSD Nicolae Roș, titlul a fost acordat lui Nicolae Giurgiu. Decernarea a dus la o izbucnire a fostului primar care a acuzat PSD-ul că acordă titlul unei persoane a cărui cea mai marerealizare a fost aceea că era staroste la nunți.

Printre cetățenii de onoare ai Turzii se numărăr și preotul Ștefan Roșu. Acesta a fost turnător la Securitate, după ce anterior a fost o victimă a represiunii comuniste și a făcut pușcărie politică. Ștefan Roșu l-a turnat la Securitate inclusiv pe Andrei, actualul mitropolit al Clujului. Stă pe lista ce cetățeni de onoare alături de Daniel, Patriarhul României, al cărui unic merit legat de Turda e acela că a sfințit biserica din Băile Sărate.

Consiliul Local Turda a mai acordat titlul de cetățeni de onoare, individual unor sportivi. Este vorba de gimnasta Andreea Cacovean și voleibalista Cristina Pârv, dar ambele erau campioane mondiale.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.