Telejurnalul, la Materna

Telejurnalul, la Materna by iulie 28, 2018 1 comment

De la înălțimea de 4 metri, zâmbește El, Liderul. Primarul cu P mare. Pe jos, oamenii de rând, merg la cumpărături. Primarul la Teatru, Primarul în Ședință, Primarul pe Stradă, Primarul semnând Acte, Primarul în Toți și-n Toate. El și Partidul, desigur.

E ca la Telejuranalul comunist, cu deosebirea că ăla dura 1 oră, seara. Telejuranalul lui Cristian Matei durează deja de o zi non-stop.

Trecătorii nu aruncă nicio privire directă spre panoul iluminat. E ca și cum nu ar exista. Am să realizez puțin mai târziu că de fapt oamenii nu ignoră imaginile. Le-au văzut, dar nu vor să le privească direct. E o revoltă tăcută și inconștientă a omului de rând împotriva propagandei oficiale.

La picioarele Liderului, reprezentanții Platformei România 100 strâng semnături pentru campania ”Fără penali în funcțiile publice”. Cu fiecare cetățean ce e abordat să semneze petiția se spun legende urbane locale.

Telejurnalul” lui Cristian Matei e scânteia. Inițial, aflat în trecere, am vrut să critic cu voce tare imaginile acestui nou cult al personalității de pe plan local. Doream să văd care e reacția oamenilor dar mi-am dat seama că nu e nevoie. Oamenii reacționează singuri, direct. Cu doar câteva replici. ”Am auzit că poartă pampers”, spune o doamnă, ”că nu se mai poate ține”. ”Zic ăștia că o să sară într-un picior. Tot bea?”, spune un altul, adăugând complice ”am auzit că l-au filmat„. ”La ce rău arată, cred că îl împăiază ăștia. Îl scot, apoi îl pun în dulap. Urmează ginere-so”, ”Parcă e Ceaușescu”, zice un fost vecin, trecând cu bicicleta. ”Căpșunica nu apare?”, întreabă altul, în trecere. Brusc,  toți se uită spre panou curioși să vadă cine e  ”Căpșunica”. Sunt replici acide, dure, rătăcioase. Nu aparțin unor oameni înregimentați politic.  E reacția străzii la imaginile de pe panou. În mod normal nu le-aș fi reprodus într-un text scris dar discrepanța între Telejurnalul Liderului și reacția cetățenilor e prea mare. Nu știu dacă asta e percepția majorității cetățenilor Turzii despre primarul lor. Aceste povești sunt legende urbane locale.  Dar oare primarul știe ce vorbește lumea? Oare înțelege că aceste reacții sunt în parte și consecința propagandei oficiale pe care o aprobă tacit și care e dusă mult prea la extrem pentru un oraș mic cum e Turda?

La Telejurnal de la Materna, oamenii îl transformă pe primarul orașului într-un mic dictator decrepit și jalnic. Aproape că ți-e milă de el. Se spun chiar și scenariile ce se spuneau despre Ceaușescu. ”El e capabil, e un om bun dar nu mai poate. Nu mai conduce el, Ursuleanu ăla îl conduce”. Bogdan Ursuleanu, directorul Parcărilor Publice   ar fi Elena Ceaușescu, în propoziție. Cabinetul Doi. Chiar nu realizează Cristian Matei și aparatul lui de propagandă că acest incipient cult al personalității cu aceste imagini rulate non stop fac mai mult rău decât bine?

Fotografii uriașe urcate pe blocuri, filmări de 200.000 de lei organizate pe stadion, telejurnalul politic difuzat în locuri publice. Toate acestea transformă Turda într-o mică distopie cu un sistem de propagandă oficială care să îi determine pe cetățeni să adore conducerea orașului, în încercarea de a-i convinge că viața aici e dreaptă și bună.

O bătrânică de etnie romă închide ediția Telejurnalului de sâmbătă, 28 iulie 2018, de la Materna. ”Eu l-am votat, că o zis că face multe”, spune femeia, care apoi se oprește o secundă, cu o scurtă ezitare. Încheie cu umor, ”Merge incontinuu de ieri. Bine măcar că nu vorbește și nu iasă din televizor”.

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. Io io Jerry
    #1 Io io Jerry 31 iulie, 2018, 00:09

    Credeam că a inaugurat câteva wc-uri publice fie și cu taxă daca tot a demolat singurul wc public din Turda . Deoarece comedia aceea automata de wc public ar fi doar pentru copii însă să nu fie multi la coada!

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.