T9 solicită reabilitarea urgentă a Zonei Industriale

T9 solicită reabilitarea urgentă a Zonei Industriale by august 31, 2016 0 comments

Asociația T9 a solicitat astăzi administrației locale să demareze în regim de urgență reabilitarea Zonei Industriale, mai ales a străzii 22 Decembrie.

În timp ce reprezentanții firmelor numesc zona ”o stradă a groazei” sau ”o zonă de țigănșaguri și curvușaguri”, cei de la T9 spun că reabilitarea e absolut necesară, va duce în câțiva ani la o dezvoltare economică accelerată și va asigura mai mulți bani la bugetul orașului.

Cândva avea patru benzi, acum se văd doar două. Dacă se curăță gunoiul apar și celelalte”, sintetiza unul din reprezentanții agenților economici.

Autoritățile locale, reprezentanți a 9 agenți economici din zona 22 Decembrie și membri ai Asociației T9 au participat astăzi de la ora 14.00 la o întîlnire al cărui subiect principal a fost acela al reabilitării Zonei Industriale, cu precădere a străzii 22 Decembrie.

La întâlnirea ce a avut loc în Sala Mare a Primăriei au participat și  primarul Cristian Matei, consilierii Ovidiu Micu, președintele comisiei de urbanism și Doru Anca, președintele comisiei de buget-finanțe.

Primarul Cristian Matei a anunțat că municipalitatea intenționează să refacă drumul dar a precizat că acest lucru ar putea să înceapă, în cel mai fericit caz, doar din anul următor. Primarul a precizat că că refacerea drumurilor din oraș nu va putea fi făcută din resurse financiare locale. ”Am depus deja 9 proiecte de finanțare, dintre care unul este pentru drumuri”, a precizat Matei, care a anunțat că săptămâna viitoare se va deplasa la București și va relua demersurile pentru alocarea de fonduri.

Nu mai acceptăm scuze și justificări, timpul trece și trebuie să scchimbăm lucuri”, a declarat Călin Pintea, reprezentant al Asociației T9, care a sintetizat poziția asociației, aceea că se impune reabilitarea în regim accelerat a zonei. Cei de la T9 au identificat atât probleme de infrastructură- un drum degradat- cât și probleme de salubrizare, întreținere curentă a străzii și chiar probleme de imagine: Google listează pentru str. 22 Decembrie imagini dintr-o țară de lumea a treia.

Reprezentanții firmelor din zonă au vorbit deaseamenea despre problemele de infrstructură, drum și canalizare precum și despre problemele sociale, care transformă Zona Industrială într-un subiect delicat pentru autorități. ”Acolo e o zonă de țigănșaguri și curvușaguri”, a arătat Lucia Rus, președinta Cooperativei Potaissa Turda, care a vorbit despre furturile și scandalurile din zonă.

Cei de la T9 au propus un proiect în mai multe etape, care să înceapă cu o documentarea și proiectarea lucrării de reabilitare a străzii. Membrii Asociației nu au indicat însă exact sursa de finanțarea din bugetul local.

Problema drumurilor din Turda e mult mai serioasă, decât o simplă asfaltare, crede consilierul Ovidiu Micu. Șeful Comisiei de urbanism și amenajarea teritoriului a explicat că drumurile din oraș au fundații refăcute în anii 60, care nu au fost proiectate pentru traficul greu de astăzi. ”Să acoperi drumurile cu un strat de asfalt nu e o soluție, acestea vor ceda într-un an”, a arătat Ovidiu Micu. Consilierul local crede că se impune re-proiectarea și refacerea drumurilor din fundație, dar acest lucru ar presupune un proiect urbanistic care să cuprindă tot orașul și va fi un proiect de durată.

Doru Anca, președintele Comisiei de Buget Finanțe a Consiliului Local a precizat că bugetul local nu va putea asigura în anul viitor finanțarea investiției. Anca a propus realizarea unui parteneriat public privat cu agenții economici, care însă nu par deloc entuziasmați să finanțeze în vreo formă sau alta acest tip de proiect public.

Strada 22 Decembrie este de fapt partea din Turda a drumului județean 161b care traversează orașul din zona Băilor Sărate spre Bogata.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.