Suspiciuni de fraudă la Salina Turda. Cum te poți îmbogăți educând săraci

Suspiciuni de fraudă la Salina Turda. Cum te poți îmbogăți educând săraci by ianuarie 31, 2018 5 comments

 Administrația locală din Turda este prezentă în aceste zile la Bruxelles unde eurodeputatul Emilian Pavel (PSD) a organizat conferința ”Turda, exemplu de bune practici în accesarea fondurilor UE”. Dacă la Bruxelles primarul Cristian Matei se laudă, la Turda lucrurile nu stau chiar așa de bine.

Salina Turda refuză să dea explicații cu privire la derularea proiectului european Workcall. Conducerea societății, reprezentantă de Simona Baciu, pe care o regăsim zâmbind în poze, alături de primar în fața instituțiilor europene, păstrează secretomania cu privire la proiectul Workcall. Un proiect care la prima vedere, și în lipsa lămuririlor oficiale, pare un proiect european fraudat.

Potrivit datelor transmise de Fondul Economic și Social, în raporatele Salinei Turda, pentru decontarea sumelor de bani din proiectul Workcall există discrepanțe care crează suspiciunea de fraudă a proiectului european.

Potrivit raportului financiar, Salina a plătit 180.000 de lei pentru o etapă a proiectului care nu a mai avut loc. În același timp, proiectul a fost o generoasă sursă de venit pentru apropiați ai primarului Cristian Matei. Informațiile generale referitoare la proiect, dar pe care Salina Turda refuză să le confirme, arată că fiica și nora primarului au fost plătite cu sume de peste 100.000 de lei, pe durata proiectului. Totul pentru a educa persoane vulnerabile social. 

În vara anului 2014 se anunța la Turda demararea unui proiect de reconversie profesională în valoarea de 9,038 milioane de lei. Proiectul urma să se desfășoare în perioada aprilie 2014-decembrie 2015 și urmărea instruirea profesională a 900 de persoane, dintre care 300 de persoane reprezentau grupul țintă al Salinei Turda. 100 de femei, 100 de romi și 100 de persoane cu dizabilități ar fi urmat să se specializeze în meseriile de nămolar, băieș, brancardier și tehnician maseur. Valoarea totală eligibilă a proiectului ce era cheltuită doar la Turda era de 2,68 milioane de lei din care 234.900 lei erau împrumuturi nerambursabile pentru investiții: aparatură pentru centrul SPA.

În urma reconversiei profesionale făcute de Salina Turda pe milioane de lei din fonduri europene, Turda are 63 de nămolari și 81 de băieși.

Info Arieș.ro v-a prezentant în vara anului trecut debutul unui proiect controveresat, dar detaliile financiare ale proiectului nu au fost disponibile. Atât Salina Turda cât și Autoritatea de Mangement POS Ilfov și Ministerul Dezvoltării au considerat că datele financiare ale proiectului european sunt confidențiale. O altă opinie au avut însă instituțiile europene. Reprezentanții Fondului Social European și Directoratul General pentru Incluziune, Afaceri Sociale și Muncă au făcut publice Raportul tehnico-financiar de implementare aferent ultimei cererii de rambursare dar și bugetul proiectului.

Potrivit raportului final, proiectul prevedea subactivitatea 7.3 prin intermediul căruia se realiza inserarea sistemului „Workcall” pe pagina de internet a proiectului. Perioada de desfăşurare a aceste activități a fost declarată între 16 mai 2014 și 31.12. 2015. În documentul transmis forurilor europene se preciza că pentru înregistrarea în sistemul ”Workcall” se va accesa iniţial pagina site-ului www.workcall.ro cu posibilitarea creării unui cont este oferită atât beneficiarilor, cât şi angajatorilor. Acest site nu există.

În 13 februarie 2015, Salina anunța licitația pentru construirea unei platforme electronice și portal interactiv de locuri de munca la o valoare estimată de 150.000 de lei.

În octombrie 2015, Salina Turda semnează un contract cu firma Total Soft SA din București prin care aceasta ar fi trebuit să furnizeze un website de prezentare cu funcțiuni complete de afișaj. Valoarea contractului era de 107,632 lei. În Raportul tehnico-financiar al proiectului activitatea este inclusă la valoarea de 186.000 de lei. Pagina site-ului www.workcall.ro pe care au raportat-o la subactivitatea 7.3 nici măcar nu există. Prin interogarea ROTLD, domeniul web nici măcar nu există.

Unde este site-ul de 180.000 de lei? Nu știm, deoarece Salina Turda refuză să explice public această parte din proiectul european. Simona Baciu, directoarea generală a Salinei Turda zâmbește însă din fața forurilor europene de la Bruxelles. E acolo să reprezinte Turda cu bunele practici în accesarea fondurilor europene.

Proiectul Workcall pare un fel de păcăleală tipic românească. Strict cantitativ, cu excepții precum site-ul workcall.ro , proiectul și-a atins pe hârtie indicatorii. Costurile pentru educarea oamenilor săraci au fost însă pe măsură.

Timp de 11 luni, cei care au coordonat proiectul au primit remunerații grase. În 5 iunie la Salina Turda era organizată conferința de lansare a proiectului Workcall. Oana Matei, fiica primarului Cristian Matei era prezentă la prezidiul întâlnirii alături de actualul primar și senatorul Alexandru Cordoș. Oana Matei a fost prezentantă din postura de ”coordonator al proiectului în zona Nord Vest”.

La Salina Turda a ajuns în aceeași perioadă și Gianina Matei, nora actualului primar, pe postul de consilier marketing. În Raportul tehnico-financiar al proiectului, coordonatorul de proiect era retribuit cu 100 de lei pe oră. A primit 8400 de lei lunar, adică 92.400 de lei pe parcursul celor 11 luni în care a coordonat instruirea persoanelor vulnerabile social. Specialistul în relații publice, care ar putea fi nora actualului primar a primit 7140 de lei lunar, adică 85 de lei pe oră și 78540 de lei în primul an. În total, coordonatorul de proiect a fost remunerat cu suma de 142.800 de lei iar asistentul în relații publice a primit 121.380 de lei. Responsabilul financiar al proiectului de la Turda a fost plătit cu 130 de lei pe oră, timp de 42 de ore pe lună și cu o sumă de 53.633 de lei. În total responsabilul financiar de la Turda a primit 82.888 lei.

Instruirea celor 300 de persoane vulnerabile, romi, femei și persoane cu dizabilități a costat însă mai mult. Pentru asta a fost nevoie de un psiholog, plătit cu 7560 de lei lunar adică cu 128.520 de lei pe toată durata proiectului.

Mediatorii, responsabilii de grup țintă, formatorii au fost plătiți fiecare în medie cu câte 6300 de lei lunar, adică cu sume totale între 94.000 și 120.000 de lei pe durata proiectului.

În final, au primit subvenții de câte 500 de lei un număr de 150 de persoane ce au participat la cursurile partenerului 1 – Salina Turda. Putem deduce că aceasta a fost și cifra finală a cursanților ce au venit constant la instruirea făcută cu milioane de lei, din bani europeni.

Costurile proiectului de la Turda pentru a instrui nămolari și băieși au fost sensibil mai mari. A fost nevoie de achiziția a 23 de licențe software, cu câte 300 de lei bucata. Au urmat achiziția de laptopuri cu 5000 de lei bucata (16 pentru tot proiectul, 4 pentru Turda), papetărie de 42.000 de lei. Doar arhivarea documentelor a costat 7898 de lei. Circa 14.000 de lei au costat serviciile de telefonie si internet.

Pentru promovatea proiectului s-au cheltuie circa 197.000 de lei, și vorbim doar de cheltuielile făcute prin intermediul Salinei Turda. S-au plătit articole in presa națională- 24.000 de lei, producția a 5 spoturi radio – 4500 lei, proiectare grafică ghiduri și pliante – 8000 de lei, producția a 5 spoturi TV- 7500 lei. Difuzarea spoturilor radio a costat 36.000 de lei iar difuzarea spoturilor TV a costat 72.000 de lei.

Promovarea site-ului si proiectului online (care oricum se pare că nu există) a costat 40.000 de lei. Campania de promovare forme alternative de ocupare a costat 50.000 de lei.

Separat de activitatea Salinei, Agenţia de Consultanţă şl Afaceri Română trebuia să înființeze la Turda un Centru de Incluziune Socială. Centrul a funcționat pe str. Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 23, ap.2, jud. Cluj. Centrul de la Turda trebuia să fie dotat apartură și mobilier în valoare de circa 40.000 de lei, printre care 2 laptopuri de 5000 de lei, imprimantă multifuncțională de 15.000 de lei, videoproiector plus ecrane de proiectie de 3000 de lei, 1 aparat foto și două camere video.

Ca Turda să aibă nămolari și băieși, Salina a cheltuit 2,68 milioane de lei iar o parte din bani au fost cheltuiți pe ceva ce nu există.

Puteți consulta  bugetul integral al proiectului aici.

Fișierul este în format Excel, pentru vizualizare dați click pe ”buget-cost unitar_Corect jos, în stânga paginii.

Datele referitoare la Salina Turda sunt identificate cu P1- Partener 1

Puteți consulta raportul final al proiectului aici

Ce demersuri am făcut pentru a obține o poziție oficială privind proiectul Workcall și răspunsul autorităților

16 februarie 2017- Solicitare în baza Legii 544/2001 către Organismul Intermediar București Ilfov.

3 martie 2017, OIP București Ilfov refuză să facă publice datele financiare ale proiectului Workcall

6 martie 2017- Reclamație administrativă transmisă OIO București Ilfov.

16.03.2017- OIP București Ilfov refuză eliberarea informațiilor și motivează că datele financiare ale proiectului încalcă normele europene privind drepturile de proprietate intelectuală.

29.03.2017- Adresă către Comisia Europeană, Comsiariatul pentru Fonduri Europene. Rămasă fără răspuns.

10.04.2017- adresă către Ministerul Dezvoltării.

11.05.2017 – Ministerul Dezvoltării refuză eliberarea informațiilor.

07.06.2017 -Reclamație către Comisia Europeană prin intermediul serviciului Europa ta – Consiliere ,

08.06.2017- Plângere către Comisia Europeană împotriva României, apare primul răspuns al Comisiei Europene.

21.06. 2017- Directoratul General pentru Incluziune, Muncă și Afaceri Sociale transmite faptul că va solicita guvernului României reconsiderarea refuzului de a furniza date. (între timp pică Guvernul Grindeanu).

22.11.2017 – Cerere către Salina Turda privind detalierea cheltuielilor financiare, rămasă fără răspus.

23.11.2017- Cerere către Comisia Europeană, DG Employment, Social Affairs and Inclusion de reamintire a promisiunii din vară. Discuție cu reprezentanți Deutsche Welle.

24.11.2017- Comisia Europeană transmite datele financiare ale proiectului Workcall.

15.01.2018- Solicitare către Salina Turda de precizare a numelui persoanelor implicate în coordonarea proiectului Workcall – fără răspuns.

A trecut aproape un an de când – pe 16 februarie- am transmis autorităților române solicitarea de a primi informațiile financiare ale unui proiect european.

Autoritățile guvernamentale au refuzat accesul la informație și au interpretat excesiv o serie de norme europene. Aș fi putut să împing toată această poveste în presa internațională care s-a dovedit a fi extrem de interesată de subiectul privitoar la modul în care se cheltuie fondurile europene în România. Au existat chiar și europarlamentari străini, din Malta și Germania care s-au arătat dispuși să deschidă subiectul secretomaniei românești în Parlamentul European. S-a dovedit în final că nu e nevoie și cel care a reglat lucrurile a fost tot un român, directorul de programe al Fondului Economic și Social pentru România.

În timp ce Simona Baciu, directoarea Salinei Turda e la Bruxelles unde pozează ”bune practici”, eu la Turda aștept să aibă decența să răspundă cererilor pe Legea 544/2001 privind accesul la informațiile cu caracter public pe care i le-am transmis.

Sper ca după vizita la Bruxelles să îmi răspundă la cereri cu o mai multă responsabilitate.

Ar fi jenant ca la fiecare solicitare de informații referitoare la un proiect european să o iau de la capăt cu cereri pe la ministere, eurorparlamentari ori Comisia Europeană. Partea proastă e că autoritățile din România răspund în 10 sau 30 de zile, sau deloc, precum Salina Turda.

Partea bună a lucrurilor e că cei la Bruxelles răspund în maximum 4 ore și nu mă refer la cabinetul comisarului european Corina Crețu.

5 comentarii

Incepe conversatia
 1. sa
  #1 sa 31 ianuarie, 2018, 23:21

  workcall.ro nici nu este inregistrat la rotld

  Reply this comment
 2. dordedor
  #2 dordedor 1 februarie, 2018, 08:32

  Firma Totalsoft (ca si firma Greensecurity) , e firma care il urmeaza peste tot pe ginerele primarului. Si culmea peste tot apar contracte fix de 100.000 (ca nu e nevoie de licitatie). In schimb costurile auxiliare sunt immense , probabil si comisioanele la fel – prin compania de apa circula zvonul ca totul e la 15%.

  Reply this comment
 3. Yo si tu
  #3 Yo si tu 2 februarie, 2018, 01:15

  Dom’ne fereşte… Ce sa mai zici, nu mai ai ce…. Mdaaa… Oare chiar cred k rămân asa lucrurile??? Eu totuşi sper sa iasa la iveală si sa fie pedepsiţi conform legilor, care inca le mai avem….
  Trist, ff trist…

  Reply this comment
 4. Mizchi
  #4 Mizchi 2 februarie, 2018, 08:13

  Si la Campia Turzii e ceva similar. Consilierul local Mischian are un proirct de 1 milion de euro castigat, sa-i faca pe rromi programatori. Bataie de joc !!

  Reply this comment
 5. altceva
  #5 altceva 4 februarie, 2018, 07:09

  Cititnd pe diagonala vezi direct cifre aruncate aiurea: 180000+150000 =2,68 milioane cat cheltuit Salina , de fapt scopul articolului este ca tovarasul posesor de site de stiri, sa primeasca si el un contract de colaborare asa mai micut ca sa poata trai in continuare cu venituri ZERO. Ba baiete, pune mana si munceste ! Nu sta ca asistatii sociali cu labele intinse! Santajul nu este o forma de munca chiar daca implica ceva efort, si nu se stie niciodata cand se intoarce roata.

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.