Secretele din Primăria Turda. Au propus un contract confidențial dar aprobat în ședință publică

Secretele din Primăria Turda. Au propus un contract confidențial dar aprobat în ședință publică by iunie 7, 2017 1 comment

Consiliul Local Turda a aprobat în 26 mai desființarea contractului de asociere dintre Turism Arieșul și Consiliul Local Turda, care face referire la ștrandul din Băi. Decizia administrației locale de a prelua ștrandul orașului este una corectă. Procedura administrației locale e una discutabilă. Află care sunt lucrurile pe care primarul nu l-a spus Consiliului Local.

Nici un turdean nu se îndoiește de faptul că Ștrandul Băi Sărate, care se află de fapt în proprietatea publică a orașului este acum prost administrat. Decizia executivului condus de Cristian Matei de a prelua ștrandul este așadar una corectă. Modul în care s-a decis desființarea contractului de asociere dintre Turism Arieșul și Consiliul local Turda este însă unul discutabil.

În 2009 Consiliul Local Turda aproba asocierea cu Turism Arieșul. Administrația locală intra în asociere cu bunurile imobile aferente ștrandului, teren și clădiri iar firma Turism Arieșul se angaja să facă investiții de circa 80.000 de euro, eșalonat între anii 20099-2014. În schimb, Turism Arieșul primea dreptul de a administra ștrandul pe durata a 25 de ani.

Firma de turism mai avea și alte două obligații: aceea de a plăti un beneficiu anual de 2500 de euro către bugetul local și acela de a achita impozitele pe clădiri și terenuri.

Vorbim de un impozit pentru o supfrața totală de circa 24602 mp, din care 4541 mp sunt ștrandul propriu zis și circa 600 mp cu diverse construții.

Asocierea pe 25 de ani, prin care Turism Arieșul primea ștrandul orașului la prețul de 2500 de euro anual a fost votată în 2009 de toți cei 21 de consilieri locali, inclusiv de actualul primar, pe atunci membru al comisiei de buget-finanțe a Consiliului Local.

În ședința din 26 mai 2017 un grup de 13 consilieri locali, scoși la înaintare de coaliția condusă politic de Cristian Matei, președintele PSD Turda, a cerut desființarea contractului de asociere în participațiune dintre administrația locală și Turism Arieșul și pe cale de consecință, recuperarea ștrandului.

Cu votul a 14 consilieri locali și 5 abțineri ale liberalilor, proiectul de hotărâre a trecut. Motivul invocat de autorități a fost acela că nu s-au făcut investiții.

Nici un reprezentant al executivului condus de Cristian Matei nu a precizat dacă în perioada 2009-2017 au fost achitați cei 2500 de euro/an și dacă Turism Arieșul a plătit impozitele pe teren și clădiri, datorate bugetului local.

Secretele publice” din Primăria Turda

 

Juristii Primăriei Turda au reușit astfel în premieră mondială să propună spre aprobare un document confidențial, într-o ședință publică.

Citim astfel în contract

”Prezentul contract are caracter confidențial, existența și prevederile acestuia sunt cunoscute doar părților. În acest sens, Asociatului 1 (Consiliului Local- nr) îi este interzis: Să facă cunoscută existența prezentului contract și a oricărei prevederi a acestuia unui terț prin orice mijloace, direct sau indirect. De a permite accesul , direct sau indirect oricărei persoane la informații legate de existența prezentului contract, a prevederilor sale sau a condițiilor în care se derulează. De a utiliza informațiile și documentele obținute sau la care are acces în perioada de derulare a contractului, în legătură cu existența contractului, prevederile acestuia, sau condițiile în care acesta se derulează.

În 2009, primarul Tudor Ștefănie a lăsat-o pe directorul economic Daniela Adace și pe juristul Călin Petridean să semneze un contract cu clauze de confidențialite care se referă la administrarea unui bun aflat în proprietate publică.

În 2017, Cristian Matei îi lasă la înaintare pe 13 consilieri locali și pe juristul Călin Petridean care semnează expunerea de motive și raportul de specialitate într-un document  care încalcă clauzele de confidențialitate ale contractului aiuristic semnat în 2009.

Poți vedea contractul de asociere aici (pag 11)

1 comentariu

Incepe conversatia
 1. Cireasa amara
  #1 Cireasa amara 12 iunie, 2017, 21:59

  Insasi caracterul „secret” al acelui contract pare a fi ilegal, O asociere facuta pe genunchi(in cel mai bun caz).
  Sincer, investitiile in respectiva locatie sunt sublime dar lipsesc cu desavarsire.
  Sa speram ca in noua conjunctura,lucrurile se vor schimba, Sa speram.

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.