„Secretele Apei”: Miliarde pentru fostul director al CAA și decontări nejustificate, printre presupusele constatări ale Curții de Conturi

„Secretele Apei”: Miliarde pentru fostul director al CAA  și decontări nejustificate, printre presupusele constatări ale Curții de Conturi

„Secretele Apei”: Miliarde pentru fostul director al CAA și decontări nejustificate, printre presupusele constatări ale Curții de Conturi

by aprilie 6, 2015 0 comments

Raportul Curții de Conturi de la CAA nu a ajuns la administrația locală din Turda, care este acționar principal al operatorului de apă-canal, deși municipalitatea turdeană și Consiliul Local ar fi trebuit să fie informate cu privire la aspectele constatate de autoritatea de control.

Potrivit unor surse, Curtea de Conturi a descoperit printre nereguli bonificarea cu 4 miliarde de lei vechi a fostului director Alexandru Sabău, acordarea a 80 de milioane de lei lunar printr-un act adițional, cheltuirea a 2500 de euro pentru un soft ce nu-l găsește nimeni și decontări de diurne pentru directorul Cristian Matei în valoare de 70 de euro/zi, în loc de 25 cât prevede legea. Cât de adevărate sunt aceste sume, rămâne de văzut. „Ceața” din jurul funcționării CAA este consecința vocilor blânde din Consiliile Locale, funcționarilor și administratorilor publici și politicienilor locali.

Radu Crișan, administratorul public al Municipiului Turda îndeplinește și funcția de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor Companiei de Apă Arieș.

Acesta spune că nu a primit niciun raport sinteză al Curții de Conturi și niciun vreun raport al Consiliului de Administrație cu privire la eventuale nergului. „Vă pot confirma că în calitatea mea de reprezentant în Adunarea Generală a Acționarilor nu am primit rapoartele Curții de Conturi”, spune Radu Crișan. Nici rapoartele Autorității de audit, organism complementar Curtii de Conturi, ce face verificări din perspectiva utilizării fondurilor europene, nu au ajuns la acționar.

Petre Pop „Nu-mi amintesc exact suma, dar e mai mică”

Președintele Consiliului de Administrație Petre Pop confirmă în mare constatările Curții de Conturi dar precizează că sumele sunt mult mai mici și că nu e vorba de stabilirea unui prejudiciu. „Nu aș putea să vă spun dacă e vorba de 4 miliarde, nu-mi amintesc, din câte rețin suma e mult mai mică”, spune Petre Pop. Președintele Consiliului de Administrație explică și pașii care s-au decis.

„În primul rând, în raport nu este prevăzut un prejudiciu clar. Curtea de Conturi ne-a spus ceva de genul, vedeți că e o problemă acolo să o analizați. Deci nu putem vorbi de un prejudiciu. Am stabilit o serie de pași: solicitarea unui punct de vedere în scris al fostului director Alexandru Sabău, formarea unei comisii care să analizeze dacă e sau nu un prejudiciu. Comisia va fi formată din persoane din conducerea executivă a Companiei de Apă, cu rol în managementul decizional. Abia apoi vom înștiința Curtea de Conturi cu privire la poziția Companiei și vom decide ce măsuri trebuie luate”, spune Petre Pop.

Întrebat dacă se impunea anunțarea acționarilor cu privire la raportul Curții de Conturi, Petre Pop mai spune că un astfel de demers era inutil în această fază, deoarece nu știe dacă e sau nu un prejudiciu.
Faptul că acținonarii și Consiliile Locale nu știu despre rapoartele Curții de Conturi de la Compania de Apă, dar și de la alte societăți publice e însă deja o obișnunță pe plan local.

Consiliile locale, habarniste. Situațiile ridicole în care se pune administrația locală

Dacă credeți cumva că administratorii publici, consilieri locali, politicieni au habar despre cum funcționează serviciile publice ori societățile comerciale cu capital public, vă înșelați. Informațiile despre controalele financiare și rapoartele de audit, despre situațiile finaciare, indemnizațiile și bonusurile acordate directorilor sunt păstrate în cercuri decizionale restrânse, controlate politic.
Pentru a verifica cât de informați sunt consilierii locali și municipalitățile celor două orașe am depus către Municipiul Turda și Municipiul Câmpia Turzii cereri potrivit Legii 544 pentru a afla detalii concrete despre stituația financiară a Companiei de Apă

Am solicitat documente din sfere diverse, precum Strategia de Dezvoltare a Serviciului (act administrativ, de politică publică), până la detalii legate de cheltuielile cu personalul de conducere (informatii financiare despre functionarea operatorului public).
„Pentru rezolvarea cererii dumneavoastră trebuie să vă adresați Asociației ADI Apa Văii Arieșului și respectiv Companiei de Apă Arieș, întrucât instituția noastră nu deține informațiile solicitate” se arată în răspunsul Primăriei Câmpia Turzii.
Adresa de răspuns e semnată de către Primarul Radu Hanga și secretarul Municipiului Câmpia Turzii, Mircea Gligan. Secretarul Municipiului Câmpia Turzii are însă, potrivit statului ADI Apa Văii Arieșului, obligația de a publica o parte din documentele cerute pe site-ul Primăriei Câmpia Turzii. Ironia maximă, în acest caz e dată de faptul că administratorul public al Municipiului Câmpia Turzii, Petre Pop e și președintele Consiliului de Administrație al Companiei de Apă Arieș.

La rândul său, Municipiul Turda răspunde printr-o adresă semnată de Radu Crișan, în același mod: o parte din informații, cele mai relevante privind funcționarea operatorului public, nu sunt gestionate de Primăria Turda, altele vor fi remise în 30 de zile. Radu Crișan e cel care ar fi trebuit să informeze Consiliul Local al Municipiului Turda. E adevărat însă, consilierii turdeni nu l-au chemat pe Radu Crișan la raport și nici în Consiliul Local din Câmpia Turzii nu s-au auzit voci pe aceste teme.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.