”Scheleții” din dulapul Primarului. Asociația T9 se oferă să îl ajute pe Cristian Matei

”Scheleții” din dulapul Primarului. Asociația T9 se oferă să îl ajute pe Cristian Matei by august 16, 2017 1 comment

Ștefănie și Matei la aceeași masă-alta decât cea de la Sarea în Bucate- și asta într-o dezbatere publică referitoare la greșelile din administrația locală? E un scenariu improbabil. O astfel de scenă poate aduce extrem de repede la tropăituri de bocanci pe holurile Primăriei și la ”scheleți” pregătiți să iasă unul câte unul, pe ușa întredeschisă, din dulapul Primarului. Scena scheleților ce bântuie prin Primărie e una ce poate da frisoane nu doar celor doi dar și celor din anturajul acestora. La urma urmelor, administrarea unui oraș nu e făcută de un singur om.

Ideea celor de la Asociația T9, aceea de a organiza o dezbatere publică pentru a afla ce s-a întâmplat la Zoo Turda și pentru a vedea ce s-ar putea face, e o idee binevenită pentru o comunitate ce trăiește în democrație.

Propunerea celor de la T9 vine de fapt în ajutorul lui Cristian Matei. În cel puțin trei rânduri (ultima dată acum vreo 3 luni), actualul primar a promis organizarea unei conferințe de presă în care va prezenta ”abuzurile fostei administrații”. Cristian Matei promitea dezvăluiri uimitoare despre vechea administrație locală. Acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Iată, o astfel de dezbtere publică îi va permite primarului să se țină în sfârșit de cuvânt și să facă un prim pas.

Posibilitatea ca fostul primar Tudor Ștefănie și actualul primar Cristian Matei să stea la aceeași masă pentru a răspunde întrebărilor jurnaliștilor și cetățenilor din Turda este însă una foarte scăzută. Cei doi, la aceeași masă sunt o combinație mult prea inflamabilă ce poate să detoneze foarte ușor. Nu din cauza răspunsurilor deoarece, să fim serioși, nimeni nu se așteaptă să audă lucruri extraordinare, cât din cauza întrebărilor care pot fi puse. Foștii sau actualii alegători ai celor doi lideri politici ar putea descoperi dintr-o dată că între cei doi nu a existat o rivalitate politică chiar așa de mare precum lăsau să se vadă.

De fapt, într-un scenariu de imaginție turdenii ar putea să extindă seria întrebărilor. Să înceapă chiar de la faptul că timp de 2 ani, în perioada 2014-2016, cei doi , fostul și actualul primar, au condus Turda, împreună.

Spre exemplu turdenii ar putea întreba de ce Cristian Matei nu a prezentant niciodată un raport privind modul în s-a gestionat pădurea Turzii. A preluat funcția de reprezentant al orașului în Asociația silvică care supraveghează modul de administrare a pădurii orașului de la Tudor Ștefănie, în aprile 2013 și a exercitat-o până în 2015.

Apoi actualul primar ar putea fi întrebat de ce, în caliate de consilier local și președinte al PSD Turda alături de consilierii PSD , au votat HCL 126 din 2012 o hotărâre de administrare a serviciului Parc Zoologic. Parcul Zoo nu exista și știau cu toții că trebuia recepționat câteva luni de zile mai devreme, lucru care nu s-a întâmplat. Ulterior, în septembrie 2013, PSD a votat și HCL 246 referitoare la Grădina Zoologică, fără a pune nicio întrebare. E adevărat, la votarea acestui proiect de hotărâre actualul primar nu a participat. Fusese numit cu 2 luni înainte nou director al Companiei de Apă.

Cei doi primari ar putea fi întrebați de exemplu cine e de vină pentru schimbarea cu hei-rupul a fostului director al Salinei Turda, Vasile Nemeș. Dat jos în decembrie 2013, prin conlucrarea politică dintre PSD și PNL, Vasile Nemeș a obținut despăgubiri de peste 200.000 de lei, bani care de fapt sunt și astăzi o gaură în bugetul Salinei Turda. Astăzi e pace și armonie între primar și conducerea Salinei: nimeni nu mai vorbește în public dacă acei bani ar trebui recuperați și de la cine.

Poate că într-o dezbatere publică cineva le va explica turdenilor cine și cum a avizat pentru Vasile Nemeș un contract de mandat ce prevede recompense anuale 5% din profitul Salinei Turda. Cred că sunt destui curioși care vor să afle astfel de răspunsuri.

Atât Matei cât și Ștefănie ar putea fi întrebați cineva va plăti în cazul în care STP câștigă daunele de miliarde de lei cerute în procese. Unele dintre hotărârile de Consiliu Local au fost luate fie la inițiativa lui Tudor Ștefănie și susținute de PSD, fie la inițiatia consilierilor PSD și votate și de PNL.

Să ne lămurim, în toate aceste cazuri  nu vorbesc de o responsabilitate individuală a celor doi primari din punct de vedere juridic ci de resposabilitatea lor  politică.

Procesele cu STP, gaura de la Grădina Zoologică, țepa și gaura din bugetul Salinei au adus sau aduc pierderi financiare bugetului local.

E cineva care trebuie să plătească pentru asta? Consiliul Local, prin răspundere solidară, ce a votat niște aberații decise politic? Secretarul Municipiului sau juristul Primăriei ce a contrasemnat proiectele de hotărâri, pentru conformitatea cu legea? Șefii de servicii care au semnat rapoartele de specialitate ce găseau ”juste și oportune” măsurile ulterior adoptate? Cine alții decât turdenii ar trebui să plătească pentru găurile și țepele făcute în bugetul local în urma deciziilor politice luate de tandemul Ștefănie-Matei, lideri de partid, unul primar celălat președinte al Comisiei de Buget Finanțe a Consiliului Local?

Ulterior pierderii mandatului, fostul primar explica că a făcut doar o singură greșeală aceea că s-a înconjurat de oameni care s-au dovedit în final incapabili și care i-au înșelat încrederea. Ulterior câștigării mandatului, Cristian Matei vorbea despre situația dezastruoasă pe care a găsit-o în Primărie.

Fie că vorbim de simple erori administrative, fie că ne gândim la scheleții invocați din când în când de actualul primar, turdenii au dreptul să știe. O dezbatere publică, fie ea și pe un singur subiect, acela al Grădinii Zoologice, e bine venită.

Nu cred că Ștefănie și Matei vor ajunge împreună în fața turdenilor. E riscant și pentru faptul alegătorii ar putea să realizeze că s-au ales cu primarul pe care nu și l-au dorit vreodată, deoarece e doar un fel de clonă a celui de dinaintea lui.

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. Gabriela Victoria Popa
    #1 Gabriela Victoria Popa 19 august, 2017, 08:25

    Sa se ceara socotela si pentru abuzurile cu privire la terenurile din Cartierul Primaverii . In anul 1994 au dat terenuri in extravilan (parcele de pământ ) au înmânat ,, Titluri de Proprietate” dat nu le-au dat voie beneficiarilor sa le intabule la notari . Refuzandu-le un DREPT DE DREPT . Azi in anul de gratie 2017 , pe cri ce au cumpărat aceste terenuri ii costa intabulatul de 2 ori mai mult prețul terenului cumpărat . De exemplu nu teren cumpărat in 2001 cu 50.000 de milioane acum costa intabulatul 90.000 de milioane . E normal așa ceva ??? ABUZ DE ABUZ la cote maxime . Rusineeeee

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.