Romii de la Pata Rât vor munci la reciclarea deşurilor

Romii de la Pata Rât vor munci la reciclarea deşurilor

by februarie 17, 2015 0 comments

Primele rezultate ale proiectului de integrare ale locuitorilor din Pata Rât pe piaţa muncii încep să se vadă. În cadrul proiectului pentru rromi a început construirea a două hale cu o suprafață totală de 732 mp, în zona rampei ecologice de deșeuri. În cele două hale, cu o suprafață generoasă, vor munci 10 persoane, în domeniul reciclării deșeurilor, compactării hârtiei, plasticului, PET-urilor și aluminiului. Locurile de muncă vor fi create prin intermediul a două IMM-uri din acest domeniu. IMM-urile vor aduce în hale echipamentul de lucru, vor stabili salariile pe care le vor da celor 10 angajați și vor asigura materia primă de lucru. Potrivit responsabililor de proiect, valoarea investiției este de 1.265.086 lei, fără TVA. Lucrările au început în 15 ianuarie și se vor încheia peste șase luni. În ciuda faptului că vor fi create doar 10 locuri de muncă, reprezentanții asociațiilor care reprezintă interesele rromilor spun că este un început promițător, iar cele două IMM-uri ar putea să se dezvolte pe viitor. La selecția persoanlor ce vor fi angajate se va ține cont de situația lor familiară, dacă au un venit, câți copii au și dacă lucrează.

Aproximativ 300 de familii din Cluj Napoca au intrat luna aceasta în vizorului unui amplu proiect finanţat de Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009- 2014 în cadrul Programului “Combaterea Sărăciei”. Proiectul, implementat de Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj se întinde pe o durată de doi ani şi se axează pe nevoile complexe ale populației marginalizate din comunitățile aflate lângă rampa de deșeuri a orașului Cluj-Napoca, în Pata Rât, spune  Erika Kramarik, responsabilul PR al asociaţiei Habitatfor Humanity Cluj, Erika Kramarik.

Zona Pata Rât este o așezare urbană aflată lângă groapa de gunoi a orașului, în care locuiesc aproximativ 300 de familii. Cele patru comunități din zonă s-au format în urma evacuărilor repetate ale unor familii sărace, cele mai multe de etnie romă, din zonele centrale ale orașului și mutate la periferie. La acestea s-au adăugat locuitori din satele apropiate care-și căutau mijloace de subzistență în depozitul de deșeuri.

 

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.