PSD Câmpia Turzii: Mergem spre viitor dar privind spre trecut. Lojigan s-a gândit să le strice socotelile

PSD Câmpia Turzii: Mergem spre viitor dar privind spre trecut. Lojigan s-a gândit să le strice socotelile by ianuarie 3, 2018 1 comment

PSD Câmpia Turzii a anunțat demararea unui proiect, ”Câmpia Turzii-100 de ani”, care ar urma să ofere soluții de dezvoltare viabilă pentru oraș. Proiectul a fost anunțat de către Petre Pop, consilier județean PSD și ar urma să se deruleze în anul 2018.

În timp ce PSD urmează linia lansată acum câțiva ani, primarul Dorin Lojigan a anunțat la finalul anului trecut că are alte planuri, mai de viitor.

Anunțul proiectului PSD a fost făcut pe Facebook, dar inițiatorul, consilierul județean Petre Pop,  nu a fost foarte explicit ce va conține proiectul anunțat. Se poate subînțelege însă că va fi vorba de o serie de articole ce vor face o retrospectivă istoric- geografică a municipiului iar apoi urmează să se propună și soluții.

Petre Pop continuă astfel o mai veche idee a sa. Liderul PSD vedea dezvoltarea municipiului Câmpia Turzii în special din perspectiva revalorizării istorice și culturale. În perioada în care PSD a condus administrația locală s-a și încercat dezvoltarea unor astfel de proiecte, unele finalizate, altele abandonate. Ideea social-democraților era aceea ce a trezi în sufletele locuitorilor sentimente de identitate și patriotism local. Pentru asta era nevoie însă de simboluri.

Un astfel de proiect a fost Muzeul ”Prima Școală Românească”. La 20 ianuarie 1879 obștea enoriașilor bisericii greco-catolice din Ghiriș-Arieș a luat hotărârea să edifice în mijlocul satului o școală «din piatră», pe cheltuiala proprie, care a afost dată în folosință în septembrie 1879. Administrația locală PSD a decis renovarea clădirii și deschiderea unui muzeu. Proiectul este însă perecliat deoarece clădirea este amplasată pe terenul unei parohii care a cerut retrocedarea terenului.

În 2015, Consiliul Local Câmpia Turzii, controlat de către PSD aproba obiectivul de investiţii “Ansamblul Wooden Church Park”. Investiţia constă în amenajarea în parcul orașului a unei zone de 2500 de metri pătraţi care va servi ca şi infrastructură pentru amplasarea Bisericii de lemn Ghiriş Arieş, datând din anul 1750 şi pentru amplasarea unui foişor pentru oficierea căsătoriilor pe timp de vară. Proiectul era estimat la peste 100.000 de euro, circa 473.000 de lei.

În 2015, administrația locală condusă de PSD a decis ca noul calendar oficial al orașului să fie tipărit cu poze vechi de arhivă, ca o retrospectivă istorică și culturală locală.

 PSD a decis ca noul calendar al anului 2016 să includă imagini din istoria Câmpiei Turzii. Foto: cls I , 1920, Școala Română.

PSD a decis ca noul calendar al anului 2016 să includă imagini din istoria Câmpiei Turzii. Foto: cls I , 1920, Școala Română.

Administrația liberală de la Câmpia Turzii a pus cruce proiectului Wooden Church Park, lansat de PSD și care ar fi trebuit să fie finalizat în 5 luni, de la finanțare. Primarul Dorin Lojigan a confirmat pentru InfoAries.ro, la finalul anului trecut, că municipalitatea a abandonat proiectul bisericii de lemn ”Chiar credeți că jos în parc își găsea locul o biserică de lemn? Vrem să facem acolo o sală de sport și circuite de role și skatebord pentru tineri”, a declarat Dorin Lojigan. Primarul a făcut doar referiri generale la proiect dar a menționat că acesta va fi făcut public până în primăvară. La Câmpia Turzii se reia astfel o idee mai veche. În timpul mandatului primarului Ioan Vasinca, consilierii locali au aprobat un proiect de sală polivalentă. Proiectul de atunci prevedea inclusiv o sală de inot de dimensiuni olimpice.

Petre Pop, declarație de început de an: Mergem spre viitor dar cu privire îndreptată spre trecut

Ca să ştii încotro te îndrepţi , trebuie să înţelegi bine de unde ai pornit şi mai ales care îţi sunt rădăcinile. Aceeaşi paradigmă simplă am aplicat-o şi oraşului nostru şi ne-am întrebat mai întîi „Quo vadis” Câmpia Turzii? Precum în romanul Moromeţii , azi, în anul de graţie 2018, anul centenarului, timpul nu mai are răbdare. Problemele economice, sociale,comunitare etc. ale municipiului nostru ne apasă , ne dor şi mai ales ne îmbolnăvesc din ce în ce mai mult şi mai vizibil pe zi ce trece. Oraşul agonizează iar însănătoşirea lui fizică şi morală depinde doar de noi cei care putem şi vrem cu adevărat să-i dăm o mână de ajutor. Cum? Mergând spre viitor dar cu privirea îndreptată către trecutul nostru. Astfel a apărut ideea începuturilor noastre ca un punct de pornire spre a identifica şi a înţelege care este izvorul şi inima ce a dat viaţă şi nume oraşului nostru -certificatul de naştere al „Ghirişului?”. Un remember istorico-geografic local este necesar tuturor azi, este nevoie de un ghid al apartenenţei noastre pe aceste meleaguri. Şi astfel în 2018 a devenit de la sine şi aproape emblematic „Câmpia Turzii 100 de ani” ca o re-naştere, o re-unire, o re-găsire a identităţii proprii. Demersul este nu doar pentru o documentare istorică ci şi etnografică şi culturală. El se adresează tuturor cetăţenilor municipiului ,localnici şi „vinituri” dar mai ales tinerilor locului care nu au răbdarea unei informări amănunţite despre ce-am fost, ce personalităţi a dat acest loc, din ce rădăcini ne tragem seva natală care este parcursul istoriei noastre de mândrii „Ghirişeni”.

 

 

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. Birjarul
    #1 Birjarul 4 ianuarie, 2018, 13:21

    Sa va duca ,,Oneţ,, cu dricul pe toţi

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.