„Proiectul de la Poștarât nu mai poate fi implementat”, spune supervizorul lucrărilor de decontaminare

„Proiectul de la Poștarât nu mai poate fi implementat”, spune supervizorul lucrărilor de decontaminare

„Proiectul de la Poștarât nu mai poate fi implementat”, spune supervizorul lucrărilor de decontaminare

by aprilie 6, 2015 0 comments
image

Dan Marius Pascariu, managerul firmei ce trebuia să supervize lucrările din Poștarât crede că proiectul e compromis

Proiectul de decontaminare a solului din Poștarât nu mai poate fi implementat deși autoritatile locale turdene l-au scos din nou la licitatie in 14 martie, spune ing. Dan Marius Pascariu, șeful echipei de asistentă tehnică pentru supevizare proiectului. „Este puțin probabil să se încadreze în termenul prevăzut până la sfârșitul anului”, precizeaza Marius Pascariu.
Lucrările de supervizare, un contract în valoare de 227.9975 lei au fost câștigate prin licitație de firma Adam’s Construct din Timișoara în mai 2013. Firma timișoreană este specializată în consultanță în construcții, asigură nanagementul de proiect și supervizarea de lucrări. Are în portofoliu lucrări de infrastructură publică dar și contracte pentru companii private precum Elba sau Sabiko.

Marius Pascariu spune că intuia că priectul nu va fi dus la bun sfârșit încă de acum doi ani. „Eu am intuit încă de acum doi ani că proiectul nu se va finaliza. Proiectul în sine nu este unul de o complexitate extraordinară: se ia niște pământ, până la o anumită adâncime, se neutralizează și se pune la loc. Problema e una legată de timp. Am văzut că autoritățile locale au tot felul de probleme legate de atribuirea lucrărilor”, spune ingininerul timișorean.
Proiectul european în valoare de 17 milioane de euro a ajuns să fie redimensionat la doar 5 luni de execuție în condițiile în care termenul limită este stabilit pentru luna decembrie 2015. Autoritățile locale, responsabile de organizarea licitațiilor pentru atribuirea de lucrări au întâmpinat probleme după ce ofertanții au contestat pe rând atribuirea lucrărilor. Probleme cu caietul de sarcini pentru partea sa din proiect a avut și Adam’s Contruct. „Nu am avut acces la ce înseamnă proiectul în sine. Am primit un caiet de sarcini general, privind servicii de supraveghere de lucrări”, a mai precizat Dan Marius Pascariu.
Pentru perioada 2007-2013, prin Pos Mediu s-au alocat 176,7 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de reabilitare a siturilor poluate. Din această sumă, 141,4 milioane de euro au fost alocați de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională iar aproximativ 35,5 milioane de euro reprezenta contribuția bugetelor naționale și locale.

Ce prevedea proiectul în faza inițială
Eliminare deşeuri şi vegetaţie de la suprafaţa terenului; • Divizarea arealului de 10 ha în 1.000 locaţii (10 x 10) şi prelevarea a 3.300 de probe de la adâncimea de până la 3 m pentru analiza HCH; • Excavare sol contaminat cu concentraţii de peste 2 mg/ kg de HCH şi tratarea prin spălare off-site (aproximativ 32.000 m3); • Incinerarea a 16.000 1.600 m3 de sol cu concentraţie mare de HCH; • Evacuare reziduuri de la operaţia de spălare (turte uscate cu concentraţie de HCH sub 50 mg/ kg) de aproximativ 11.200 m3 la un depozit de deşeuri periculoase autorizat; • Reutilizarea solului spălat (aproximativ 1.600 m3) ca umplutură structurală; • Aport de material curat în volum de 12.800 m3; • Aport şi nivelare sol (35.000 m3) şi sol vegetal (15.000 m3) pentru asigurarea unui strat de 0.5 m de sol curat deasupra solului tratat pe întreaga suprafaţă a sitului; • Replantare copaci; • Instalarea a 18 puţuri de monitorizare pe termen lung, post reabilitare în jurul sitului.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.