Produs la Cluj: Omega-3 din noi surse vegetale

Produs la Cluj: Omega-3 din noi surse vegetale by martie 10, 2017 0 comments

Extragerea substanței Omega-3 printr-un procedeu care folosește o microalgă din Oceanul Pacific, dar și glicerolul crud, care rezultă în urma procesării biodiselului, și care ar putea să le ofere vegetarienilor, dar și celor care vor să limiteze consumul de pește, o sursă alternativă din acest acid gras esențial, reprezintă obiectul unui proiect derulat de o echipă cercetători din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

Coordonatorul echipei, doctorul Dan Vodnar, a explicat joi, presei, în cadrul unui eveniment de prezentare a proiectului, că Omega-3 se extrage, în prezent, din câteva surse vegetale, cum ar fi diverse semințe și nuci, dar aportul nu este foarte mare.

„Vegetarienii iau puțin Omega 3 din sursele vegetale—  nuci, semințe, însă aportul nu este suficient de mare. În mod normal, Omega 3 se obține din carnea de pește, însă noi venim cu o alternativă pentru vegetarieni astfel încât obținem Omega 3 din Limacinum, o microalgă din Pacific, multiplicată de noi în laborator”, a spus Dan Vodnar.

Echipă a lucrat până în prezent și pe o substanță numită glicerol crud, ca sursă de obținere a unor substanțe nutritive, inclusiv Omega-3.

„UE a investit în ultimii 10 ani în găsirea unei alternative pentru combustibilul fosil, una dintre soluții fiind biodieselul, dar a rezultat foarte mult subprodus, și anume glicerol crud, iar purificarea acestuia costă foarte mult. La USAMV derulăm un proiect de cercetare care are în vedere utilizarea glicerolului crud ca sursă pentru producerea unor substanțe cu efecte benefice asupra sănătății noastre, acid citric, vitamina B12, betacaroten, acizi grași esențiali — Omega 3”, a mai spus Vodnar.

În ceea ce privește obținerea acidului gras Omega-3 prin noile procedee, acestea presupun o fermentație a glicerolului crud  și a microalgăi, care poate dura până la 7 zile. La final, biomasa se separă și este purificată, obținându-se astfel Omega-3.

Omega-3 este o substanță esențială pentru organismul uman, cu efecte în dezvoltarea neuronală, în scăderea colesterolului. Lipsa sa din organism este asociată cu afecțiuni cardiovasculare, boala Alzheimer, sau diferite tipuri de cancere și boli inflamatorii.

Lucrările echipei de la USAMV se derulează în cadrul unui proiect de cercetare care beneficiază de o finanțare europeană de 1,5 milioane de euro și care va fi finalizat în anul 2020.

 

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.