Problema gunoaielor din Turda „miroase” din ce în ce mai urât

Problema gunoaielor din Turda „miroase” din ce în ce mai urât by ianuarie 19, 2017 2 comments

Operatorul de salubritate din Turda ar putea sista activitatea de preluare a deșeurilor în scurt timp, dacă autoritățile locale sau/și județene nu găsesc o soluție pentru plata taxei de mediu pe groapa de gunoi. Deși se cunoștea problema taxei din anul 2013, problema a mocnit, dar nimeni nu a luat căutat nici o rezolvare. Taxa se plătește la nivel național și în aceeași situație se găsesc majoritatea operatorilor de salubritate din țară.

„Operatorul de la groapa de gunoi din Odorheiul Secuiesc va calcula pe factura din luna decembrie, ce urmează să o primim, o diferență de preț de circa 15.000 de euro, ca urmare a taxei verzi. Nu știu de unde vom lua banii ăștia. Deși am solicitat răspunsuri, deocamdată nimeni nu spune nimic oficial”, se plânge managerul firmei Prival, Florin Meșter.

Legislația actuală, ce a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, urmărește îndeaproape principiul „poluatorul plătește”. Operatorii de salubritate care vor depozita deșeuri la groapa de gunoi vor trebui să plătească o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă depusă, începând cu data de 1 ianuarie 2017, urmând ca această taxă să crească la 120 lei/tonă din 2018, potrivit prevederilor incluse în Legea 384/2013. În timp ce OUG 31/2013 reglementa taxarea progresivă a depozitării, începând cu 50 lei/tonă din 2014, 80 de lei/tonă din 2015 și 120 lei/tonă, cu începere din 2016, Legea 384 introduce creșterea taxei la 80 de lei/tonă din 2017, respectiv la 120 de lei/tonă, abia din 2018.

România ar fi trebuit să introducă o taxă pe deșeuri la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei pe fiecare tonă, începând din ianuarie 2016, iar banii obținuți urmau să meargă către Fondul de Mediu.

Din datele oficiale, prezentate în august 2015 de fostul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, reieșea faptul că în România taxa pe groapa de gunoi se va situa sub nivelul perceput în alte țări din regiune, cum ar fi în Ungaria unde valoarea este de 34 euro/tonă.

Această nouă taxă a fost numită și „taxă penalizatoare pentru managementul deșeurilor”, pentru necolectarea selectivă a acestora. E de prisos să ne întrebăm cine e de vină în Turda pentru necolectarea selectivă a deșeurilor, pentru prostul management al acestora, pentru că degetele s-ar îndrepta, automat, spre cetățean, care, de altfel, va trebui să și suporte din buzunarul propriu ezitările, neclaritățile, incompetența și nepăsarea celor care s-au ocupat de acest capitol: autorități naționale, județene și locale. Pe plan local a existat un prea mic interes pentru amplasarea câtorva containere colorate pentru selectare, însă un prea puțin sistem de informare, prea mic interesul ca aceastea să fie și folosite. La nivel județean, sprijinul financiar în această direcție a fost aproape inexistent, la acest nivel problemele fiind cu mult mai grave (a se vedea problema Centrului Integrat de Deșeuri, încă inexistent).

„Peste aproximativ o lună și jumătate (în perioada 9-10 martie n.n.) va avea loc o întrunire a Asociației Române pentru Managementul Deșeurilor și sper ca atunci să primim sau să găsim o soluție pentru plata acestei taxe. Eu nu doresc ca oamenii să plăteasca mai mult decât deja plătesc. Trebuie să vedem și până unde putem majora un preț ca să-l putem și încasa. Însa, din păcate, nu depinde de noi (operatorul de salubritate Pival n.n.) această scumpire. Deocamdată, până nu avem un răspuns, prețurile nu cresc”, explicat Florin Meșter.

2 comentarii

Incepe conversatia
  1. George Constantin
    #1 George Constantin 21 februarie, 2017, 13:00

    stiati ca gunoiul din Turda se duce la Oradea? dar mai stiati si ca transportul este platit integral dus-intors din banii publici catre o firma privata? stiati ca la intoarcere aceasta firma privata aduce – pe banii publici – tot felul de deseuri industriale undeva pe langa Cluj unde le sorteaza?!

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.