PNL-iștii ironici cu Cristian Matei : ”Și-a găsit terenul pentru aeroport, radarele sunt deja instalate”

PNL-iștii  ironici cu Cristian Matei : ”Și-a găsit terenul pentru aeroport, radarele sunt deja instalate” by martie 12, 2018 0 comments

   Consiliul Local Turda a aprobat astăzi în unanimitate demararea procedurilor prin care se va solicita Guvernului transferul a 123 de hectare de teren, din proprietatea statului în proprietatea municipiului Turda.

InfoAries.ro a precizat zilele trecute că proiectul administrației locale este unul lacunar, în condițiile în care nu se specifică exact care va fi destinația terenului. Primarul municipiului Turda a criticat speculațiile apărute în spațiul public, care spun că transferul de terenuri este doar o afacere imobiliară și are mai puțin de- a face cu dezvoltarea Turzii.

Municipiul Turda nu mai are terenuri de oferit investitorilor, a subliniat primarul Cristan Matei care a lăsat să se înțeleagă că cele 123 de hectare vor fi folosite pentru investiții din sfera industrială. Primarul nu a fost foarte clar în ce condiții se poate construi în imediata vecinătate a unității de radiolocație, fapt care i-a făcut pe adversarii politici ai primarului să fie ironici. ”Și-a găsit terenul pentru aeroport, radarele sunt deja instalate”, au comentat , liberalii turdeni, după ședința Consiliului Local.

În demersurile anterioare, atunci când a cerut terenurile de lângă Salina Turda sau a cerut o parte a activelor Sticla Turda, administrația locală a precizat în mod expres care va fi destinația terenului. Dezvoltarea turismului balneo-climateric, în cazul terenurilor de la Durgău sau parcul industrial în cazul proiectului (eșuat) de obținere a unor active ale Sticla Turda SA. Mențiunea privind destinația terenului e importantă, în condițiile în care aceasta e inclusă în legea sau hotărârea de guvern de transfer a proprietății. Mențiunea explicită a destinației terenurilor limitează posibilitățile unor ulterioare afaceri imobiliare dubioase. Așa s-a întâmplat în cazul terenului de la Durgău. Legea de transfer a terenului de la Academia Agricolă și Silvică, în patrimoniul Turzii precizează în mod expres că terenul trebuie folosit pentru dezvoltarea turismului balenar. Orice altă folosință a terenului e interzisă. De această dată, executivul de la Turda nu a fost foarte clar cu privire la intențiile de dezvoltare a zonei.

Cele trei parcele de teren ce ar urma să treacă de la Agenția Domeniului Statului în proprietatea Municipiului Turda vin însă cu probleme. Terenurile sunt acum concesionate. Primarul Turzii nu a explicat foarte clar dacă există clauze de reziliere unilaterală a concesiunilor sau dacă Primăria Turda va prelua și contractele de concesiune. Dacă se vor prelua și contractele de concesiune, investițiile industriale a lui Cristian Matei vor fi niște lanuri de porumb. Nu ar fi ceva nou pentru zona amintită. Peste drum de viitoarea proprietate a Turzii este un teren pe care un investitor a dorit acum câțiva ani să construiască o fabrică. Din cauza zonei militare, cu regim special, nu a reușit . Acum vedem acolo o plantație de copaci Paulonia.

Primarul Cristian Matei a explicat că în cazul unei parcele e vorba de un crescător de animale din Bogata care nici măcar nu are animalele înregistrate la Turda ci la Călărași. Primarul a lăsat să se înțeleagă că Ministerul Agriculturii, autoritatea ce superviează activitatea Agenției Domeniilor Statului, și-a dat acordul ca în acel caz să fie întrerupt contractul de concesiune.

Cele 123 de hectare de teren, dacă vor fi preluate liber de sarcini, ar putea avea o cu totul altă destinație, alta decât strategicele investiții ale primarului PSD-ist. Terenul poate fi folosit la schimb pentru un alt teren în zona Băilor Sărate. Surse din administrația locală vorbesc de faptul că autoritățile locale de la Turda vor să obțină alte terenuri ale Stațiunii de Cercetări Agricole, lângă Salină. Cei de la SCA Turda nu sunt foarte încântați așa că terenurile de lângă Mormântul lui Mihai Viteazu ar putea fi oferite la schimb.

Deocamdată nu e foarte clar ce se va întâmpla exact cu terenurile pe care Turda le dorește în proprietate. Consilierul local Doru Anca, de regulă un aliat al primarului l-a atenționat astăzi pe acesta că terenurile de pe una din tarlale nu sunt libere de sarcini. Potrivit lui Doru Anca, cel puțin 3 hectare ar trebui retrocedate unor persoane care au sentințe definitive dar care nu au fost puse în posesie.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.