Plângerea penală a primarul Cristian Matei la adresa jurnalistului Horea Hudrea a fost clasată

Plângerea penală a primarul Cristian Matei la adresa jurnalistului Horea Hudrea a fost clasată mai 29, 2019 0 comments

Parchetul Turda a clasat plângerea penală a primarului Cristian Matei la adresa jurnalistului Horea Hudrea după ce a constatat că faptele nu sunt prevăzute de legea penală și nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracțiuni.

Cristian Matei, primarul municipiului Turda a solicitat la mijlocul anului trecut trimiterea în judecată a jurnalistului Horea Hudrea pentru săvărșirea infracțiunii de instigare la ură și discriminare prevăzute și pedepsite de art. 369 Cod Penal. În plângerea sa primarul s-a constituit ca parte civilă cu suma de 50.000 de euro daune morale. Cristian Matei a mai solicitat un drept la replică publicat pe prima pagină InfoAries într-un format lizibil de mărimea fontului cel puțin triplă față de mărima fontului articolelor publicate, publicarea unui articol cu dreptul la replică și a unui mesaj de dezmințire .

Cristian Matei a solicitat trimiterea în judecată pentru ”Telejurnalul, la Materna”, un editorial politic care reflecta o opinie. Textul poate fi citit aici. 

Esențial pentru existența infracțiuii este ca incitarea la ură sau discriminare să nu se raporteze la o persoană, ci la o categorie de persoane.Nu constituie incitarea la ură sau discriminare manifestarea unei atitudini critice la adresa unei persoane. În cuprinsul articolului ce formeză obiectul prezentei cauze nu a fost identificată vreo acțiune de instigare (incitare) la ură sau discriminare din partea jurnalistului împotriva vreunei comunități de persoane (…)și, mai mult, nici măcar la adresa persoanei vătămate Matei Octavian Matei sau a instituției primarului, acest demers jurnalistic nefiind incriminat ca faptă penală de către legiuitorul român”, se arată în ordonanța de clasare a Parchetului.

Procurorii au dispus clasarea cauzei , deoarece potrivit art. 16 al,1 lit b teza I C.pr pen, ”fapta nu este prevăzută de legea penală” dar și pentru că nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracțiuni. 

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.