Olimpiada Internațională de Matematică. Deschiderea oficială. Președintele României participă la ceremonie

Olimpiada Internațională de Matematică. Deschiderea oficială. Președintele României participă  la ceremonie

Olimpiada Internațională de Matematică. Deschiderea oficială. Președintele României participă la ceremonie

by iulie 8, 2018 0 comments

Peste de 600 de tineri matematicieni, 400 de voluntari, dintre care 100 de elevi si peste 100 de oficiali sunt prezenți acum la în Sala Polivalentă din Cluj Napoca, la deschiderea oficială a Olimpiadei Internaționale de Matematică IMO 2018.
A 59 ediție a competiției revine în România, țara care acum mai bine de jumatate de secol a inventat olimpiada de matematică. România a participat la toate cele 59 de ediții cu echipe care s-au poziționat în coasamentul mediu pe locul 8 de-a lungul anilor.
La Cluj Napoca au sosit ca și voluntari peste 40 de mari matematicieni români de la universităti de prestigiu din lume, implicați în organizarea evenimentului.
La eveniment participă Klaus Iohannis, președintele României, Ana Birchall, vice-prim ministru, Valentin Popa, ministrul Educației, Emil Boc, primarul municipiului Cluj,
Geoff Smith, president of IMO 2018 Board, Radu Gologan, președintele Societătii Române de Matematică.
Competiția internațioanală va dura două zile iar concurenții vor avea de rezolvat câte trei probleme de matematică în fiecare zi.
În discursul sau, președintele României l-a citat pe Lucian Blaga. “Matematicianul este implânzitorul ce a domesticit infinitul”, a sunat citatul menționat de Klaus Iohaniis, care le-a amintit tinerilor că sunt chemați să schimbe cu mintea lor vieți, societăți, economii.
Sperăm ca România să devină o destinație pentru cei ce studiază matematica, a adăugat președintele, în condițiile în care statistica arată că 4 din cei 6 membri ai echipei nationale aleg ulterior să studieze la universități de prestigiu în străinătate.

Oficialii români s-au întrecut în citate. Președintele Iohannis a citat din Blaga, Ana Birchall din matematicianul Grigore Moisil și din vorbele bunicii ei Catalina iar ministrul Valentin Popa din Galileo Galilei.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.