Ministrul Dezvoltării promite o transparență a plăților prin PNLD. Turda a primit recent 857.000 de lei

Ministrul Dezvoltării promite o transparență a plăților prin PNLD. Turda a primit recent  857.000 de lei by noiembrie 7, 2019 0 comments

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a criticat joi modul în care a fost gândit de fosta guvernare bugetul ministerului, precizând că sumele alocate au fost intenţionat mai mici decât era necesar, scrie adevărul.ro

Ministrul liberal a criticat modul de întocmire a bugetului pentru Programul Național de Dezvoltare Locală care este cu 66% sub necesarul de finanțare.

„Am stat de vorbă cu Direcţia de buget şi am constatat că anul 2019 a adus ministerului, MDRAP sau cum s-a numit, un buget total greşit. Astăzi mai avem un necesar de 66% de finanţare, comparativ cu ce s-a prognozat şi ce s-a prevăzut în bugetul iniţial” a declarat ministrul. Ion Ștefan a promis o deplină transparentizare a plăților dar și faptul că ministerul va aloca bani pentru cheltuielile făcute.

Cu o zi inainte de plecarea guvernului PSD, Ministerul Dezvoltării a făcut plăți pentru 528 de Unități administrativ-teritoriale. În 5 noiembrie, Turda a primit 827.000 de lei.

PNDL cuprinde programe multi-anuale de investiții cu contracte de finanțare semnate anual. Banii sunt prevăzuți în credite de angajament, asta înseamnă că fiecare cheltuială din anul în curs înseamnă de fapt o încărcare bugetară mai mare pentru anul ce va veni.

Procedura de decontare prin PNLD prevede că unitățile administrative cer lunar decontarea lucărilor de investiții. Problema este că plățile se fac în limita fondurilor disponibile. Teoretic,banii din PNLD ar trebui decontați lunar. Practic decontarea se face ”după posibilități”.

La execuția bugetară la 9 luni, Turda stătea extrem de prost cu încasările din PNLD, cu un grad de realizare de circa 33%.

Ministerul Dezvoltării a plătit în 5 noiembrie 827.000 de lei către Municipiul Turda. Clujul a primit 330.000 de lei iar Chinteniul 737.000 lei.Pe listă se mai află Ceanul Mare cu 237.000 de lei, Baciu cu 895.000 de lei, Iara cu 224.000 de lei.

Toate plățile au fost efectuate în 5 noiembrie cu o zi înainte de plecarea Guvernului PSD.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.