Ministerul Muncii: Primăria Turda a greșit la înființarea echipei pentru combatarea violenței domestice

Ministerul Muncii: Primăria Turda a greșit la înființarea echipei pentru combatarea violenței domestice by martie 6, 2019 0 comments

 Primăria Turda refuză să asigure servicii sociale de urgență pentru persoanele cu dizabilități sau celor cu nevoi speciale, victime ale violenței domestice iar acest lucru reprezintă o încălcare a legii.

Hotărârea Consiliului Local Turda de înființare a echipei mobile de intervenție în cazul violenței domestice încalcă prevederile legale, a confirmat Ministerul Muncii și Justiției Sociale, printr-o adresă de răspuns la o solicitare InfoAries.ro

Administrația locală de la Turda a înființat echipa mobilă de intervenție în cazul incidentelor de violență domestică, compusă din lucrători sociali și polițiști locali dar a prevăzut că echipa va fi prezentă la incidente doar dacă  poliția națională va solicita evacuarea agresorului sau daca în incident sunt implicați copii minori.

  Ministerul Muncii și Justiției Sociale a explicat că actul normativ de la Turda interpretează limitativ și greșit ordinul de ministru și exclude alte  obligații ce revin echipei mobile de intervenție.

InfoAries.ro a sesizat acum o săptămână faptul că autoritățile locale de la Turda interpretează greșit Ordinul 2525/2018 privind aprobarea Procedurii pentru intervenția de urgență în cazurile de violență domestică. Ordinul amintit obliga autoritățile locale să înființeze echipele mobile de interveție la incidentele de violență domestică. Echipa mobilă are rolul de a furniza consiliere și acces la serviciile sociale pentru victime dar în același timp și pentru agresor. Administrația locală din Turda a înființat echipa dar a prevăzut o condiție limitativă: aceea că este obligtă să se prezinte doar la incidentele în care sunt implicați minori sau cele în care agresorul e evacuat din locuință și nu are unde să meargă. De fapt, serviciile sociale de la Turda au elaborat niște norme prin care să muncească mai puțin și au ignorat o serie de persoane vulnerabile precum persoanele cu dizabilități sau cele cu nevoie speciale.

”Atribuțiile sunt prevăzute fără echivoc la Anexa la Ordinul nr 2525 și acoperă întreaga arie de intervenție a echipei mobile. Prin urmare, hotărârile emise de autoritățile admiistrației publice locale privind constituirea echipelor mobile trebuie să aibă în vedere toate atribuțiile prevăzute în cuprinsul dispozițiilor legale menționate anterior”, se arată în adresa de răspuns a Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS). Potrivit MMJS, ordinul de protecție poate viza, pe lângă minori și persoane cu dizabilități sau persoane cu nevoie speciale iar serviciile sociale trebuie să intervină și în aceste cazuri. O altă situație exemplificativă pe care Ministerului Muncii a inclus-o în nota de răspuns se referă la situația în care se emite un ordin de protecție dar măsura constituie un risc major pentru victimă prin rămânarea în locuință alături de rudele agresorului (locuințe comune sau locuințe aflate în aceeași incintă cu mai mulți colocatari-rude). MMJS a mai precizat că responsabilitatea completării Fișei pentru evaluarea gradului de risc revine reprezentantului serviciului public de asistență socială și nu poliției naționale sau poliției locale, dar căpolițiștii locali pot participa la completarea fișei dacă au calitatea de membri ai echipei mobile de intervenție.

   În săptămâna trecută, deputata Oana Bâzgan, care a inițiat modificările legislative privitoare la ordinul de protecție a criticat decizia Consiliului Local Turda. Oana Bâzgan preciza că deasemenea că Primăria Turda interpretează greșit ordinul ministrului și atrăgea atenția că autoritățile local refuză intervenția în cazul unor categorii vulnerabile.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.