Mascaradă la Bruxelles. Grandomania primarului Cristian Matei

Mascaradă la Bruxelles. Grandomania primarului Cristian Matei by februarie 1, 2018 5 comments

Asistăm de cîteva zile la un ”next level” al primarului Turzii și al echipei PSD. Cristian Matei a trecut de la etapa de lider local, lider regional direct la etapa internațională. A anunțat recent pe Facebook că s-a dus la Bruxelles să le vorbească celor de acolo despre ”bunele practici” ale municipiului Turda în accesarea de fonduri europene. Nu e foarte clar la această dată pentru cine a vorbit primarul, dar ne străduim să ne facem o idee până la finalul acestui text. Primarul nu s-a dus singur la Bruxelles ci însoțit de vreo 20 de funcționari publici din Turda. Delegația din Turda la pseudo-conferința de la Bruxelles a fost mai numeroasă decât delegația ministerială a României.

Până să ajungem însă la Bruxelles, haideți să o luăm însă pas cu pas.

”Un an cu Cristian, micul dictator turdean”, sună bilanțul satiric făcut de T9 referitor la realizările administrației locale

Accesele de grandomanie ale actualului primar au debutat încă din campania electorală. Liderul politic e prezentant hiperbolizat, în postură mesianică,  pe fundalul unui oraș golit de oameni.

Am amânat, ba mai mult chiar am evitat să scriu un astfel de editorial deși, încă de după câștigarea alegerilor, primarul Cristian Matei dădea mici semne de grandomanie. La început au fost insesizabile, dar pe parcurs comportamentul politic al primarului ridică tot mai multe și serioase semne de întrebare. Unul dintre primele semne care arată că un lider se transformă în autocrat este acela că își dă la o parte foștii colaboratori. Liderul PSD Turda a făcut asta cu oameni din anturajul lui.

Printre primele măsuri ale noului șerif din oraș se numără cele prin care sunt șterse urmele fostului primar. Aproape ai putea jura că primarul Cristian Matei este complexat de umbra predecesorului său Tudor Ștefănie. Un cuvânt de impact, mai explicit, ar fi ”strivit”. Matei Cristian pare strivit de personalitatea predecesorului său. Am putea spune că principalul coșmar al actualului primar e că nu-și poate depăși fostul rival. Imediat după ce Matei a ajuns la Primăria Turda au început schimbările. A dispărut placa de la Salina Turda pe care era menționat numele fostului primar. Fie vorba între noi și placa aceea era tot un semn de grandomanie. Se menționa că investiția s-a făcut ”în timpul mandatului lui Tudor Ștefănie”. Puțin mai târziu de pe pereții Primăriei Turda au fost date jos tablourile foștilor primari. Ștefănie era printre ei. Tablourile în sine erau, cel puțin pentru gusturile mele, oribile. Nu făceau însă nici un rău. Atârnau pe niște pereți. Au dispărut. Seria ”rebrănduirilor” a continuat. Festivalul ”Teatru pe Drumul Sării” a fost rebotezat. A devenit ”Festival Internațional”. Festivalul a primit și o nouă culoare, roșu-psd. Liderul PSD de la Turda nu e primul care încearcă să coloreze orașul în culorile partidului  Nu a trecut mult timp de când PDL vopsea întreaga Românie în portocaliu. Genul ăsta de acțiune s-a dovedit a fi cu două tăișuri: românii au făcut alergie la portocaliu. Acum sunt pe cale să facă alergie la roșu.

Transformarea festivalului de teatru de la Turda în ”festival internațional” nu e întâmplătoare. E doar un alt simptom al grandomaniei ce încolțește în echipa actualului primar. Nu sunt sigur dacă grandomania e a primarului sau a cuiva din echipa lui.

Avem însă un  alt simptom:  dublarea acțiunilor predecesorilor. Acum ceva vreme, profesorul Ioan Onacă era propus de echipa primarului pentru titlul de cetățean de onoare. Acesta mai fusese făcut cetățean de onoare pe vremea primarului Virgil Blasiu. Administrația locală de la Turda e într-o goană nebună să creeze evenimente.

Avem un primar al Turzii care vara se îmbracă în alb sau nuanțe asociate,  precum dictactorii din America Latină, lipsindu-i doar pălăria de Panama. Echipa lui face tot ce poate să vopsească Turda în roșu. Literele M din prescurtarea ZMT- Zilele Municipiului Turda sunt  ”speciale”. Și propaganda lui Mussolini avea obiceiul de a utiliza M-uri hiperdimensionate și impunătoare.

Totul în jurul primarului Cristian Matei sclipește a propagandă. De la modelele populare de pe afișele de la Zilele Municipiului Turda și preluate din campania politică a PSD, la reflectoarele pe care și le-a adus în conferința de presă de la Primărie. Sunt toate aceste acțiuni ale staff-ului primarului menite să măgulească un ego exacerbat sau chiar primarul se desprinde de realitate? Ambele situații sunt posibile.

 E foarte cert  faptul că din momentul câștigării alegerilor, la Turda se întâmplă doar lucruri la superlativ. Cel puțin așa vrea să ne convingă propaganda autorităților locale.

Turda nu mai face proiecte ci ”mega-proiecte”, la Turda nu se mai astupă gropi ci se ”asfaltează în mod susținut”. Sărbătorile nu mai sunt sărbători ci ”explozii de bucurie”. Discuțiile sunt ”dezbateri istorice”. Turdenii sunt ”chemați să scrie istorie” cu Eurovisionul, un spectacol plătit din banii lor dar la care are acces doar protipendada politică. Cei chemați să scrie istorie o pot face la TV și  pe laptopuri. Cristian Matei le transmite turdenilor că anul 2017 a fost unul cu ”rezultate extraordinare” iar Turda devine ”o comunitate ce excelează”.

În discursurile oficiale totul e hiperbolizat. Proiectul de modernizare al Spitalului a fost fundamentat pe circa 150 de milioane de euro deși un proiect mai modest ca sumă ar fi fost mai credibil. Turda a depus ”valuri” de cereri de finantare – 54 de proiecte. Primarul a vorbit la Bruxelles despre faptul că Turda a atras 300 de milioane de euro fapt care l-a determinat pe europarlamentarul Victor Boștinaru să aprecieze că Turda e cea mai tare din România la absorbția de fonduri europene per capita. De aici la planurile cincinale ale lui Nicolae Ceaușescu e doar un pas. Esența e aceeași deși diferă contextul.

La Turda, totul se petrece într-o manieră fără precedent, fiecare gest e unul ”istoric” iar pe pagina oficială a primarului vedem doar realizări. Desigur toate mărețe, în premieră sau unice.

În mandatul primarului Cristian Matei nu e nimic normal, totul e la superlativ. Problema reală e că nimeni din anturajul său nu pare dispus să-i pună puțină frână.

Mascaradă la Bruxelles

”La invitația oficialilor europeni, Primăria Turda și-a prezentat proiectele în Parlamentul European, ca exemplu de bune practici în accesarea fondurilor UE”, ne scrie primarul Turzii pe pagina sa de Facebook.

Putem presupune din pozele publicate că oficialii europeni la care face referire primarul sunt doar europarlamentarii PSD. Conferința despre Turda a avut loc într-o sală de circa 35 de locuri iar delegația turdeană a fost de circa 24 de persoane. Turdenii din PSD și Primărie s-au dus la Bruxelles ca să le țină o conferință europarlamentarilor PSD. Mult mai ieftin ar fi fost să facă una pe Facebook sau WhatsApp.

Primarul s-a dus la Bruxelles cu o delegație de peste 24 de persoane. Încă nu știm dacă s-au dus pe banii bugetului local sau pe banii lor. Prima întrebare de bun simț ar fi referitoare la numărul de excursioniști. De ce o delegație așa de numeroasă? Ar fi putut merge primarul, administratorul public și șefa compartimentului Fonduri Europene. Din gașca de excursioniști au făcut parte directorul teatrului, al spitatului, al serviciilor sociale. S-au pozat în fața instituțiilor europene cu fețe de oameni cuprinși de importanța momentului.

A doua întrebare e legată de semnificația vizitei. Aceasta a fost prezentată drept o conferință de prezentare a Turzii. O simplă verificare a agendei de evenimente a Parlamentului European arată însă că această conferință organizată ”la invitația oficialilor europeni” nu e listată nicăieri în programul de evenimente al Parlamentului European.  Europenii discutau lucruri mult mai serioase iar conferița despre Turda nu și-a găsit locul între discuțiile despre  bugetul UE  pe 2018 și stocurile de pești din Adriatica. 

Aflăm însă de pe site-urile Parlamentului European că turiștii sunt bine veniți. Dacă și plătesc, cu atât mai bine.

Parlamentul European poate fi vizitat de catre oricine iar intrarea e gratuită. Vizitele pot fi organizate pentru grupuri de la 10 până la 50 de persoane (grupuri mai mari pot fi cazate la cerere) și trebuie rezervate cu 2-3 luni în avans. Cererile sunt condiționate de disponibilitatea camerelor și a speakerilor. Vizitele unui grup durează 1-2 ore și constau dintr-o informare a unui membru al personalului cu privire la rolul și competențele Parlamentului European, o sesiune de întrebări și răspunsuri și o vizită la galeria Hemicycle. Vizitele se desfășoară în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene de luni până vineri.

De fapt, primarul Cristian Matei s-a dus în excursie la Bruxelles cu o delegație de peste 20 de persoane, cel mai probabil pe banii bugetului local.

Desigur, vizita poate avea și o motivație de imagine. Una imediată e că primarul își poate prosti alegătorii de la Turda. A doua poate fi cu țintă către ADR Nord Vest. Agenția de Dezvoltare trebuie să evalueze niște proiecte de finanțare ale Turzii, aflate pe muchie de cuțit, proiectele elaborate prin Planul de Mobilitate Urbană. Imaginea unui primar care, uite, e preocupat și are întâlniri la Bruxelles cu ”oficiali europeni”,  dă bine peste tot. 

Trebuie spus din capul locului că acest exercițiu de imagine poate induce o idee greșită pentru alegătorii din Turda. Ideea că ”primarul rezolvă fonduri la Bruxelles”. De fapt primarul Turzii nu poate rezolva nimic la Bruxelles. În Parlamentul European, în Uniunea Europeană , activitatea de lobby se face după niște principii clare și riguroase și nu prin faza ”a mers primarul să vorbească”. Adrian Severin, europarlamentar PSD a învățat asta pe propria piele. Lobby-ul dupa varianta românească l-a băgat în pușcărie.

Primarul și echipa lui se vor întoarce acasă. Aceasta e a doua sau a treia vizită pe care o face la Bruxelles. La primele vizite a fost doar cu 2-3 funcționari după el. Acum s-a dus cu jumate Primăria. Vor rămâne în arhive, pentru posteritate, pozele membrilor delegației cu figurile lor serioase și puternic preocupate de bunăstarea turdenilor.

Acum vreo 10 ani, directoarea Teatrului Municipal, Narcisa Pintea, protejata primarului Tudor Ștefănie s-a specializat în teatru la niște cursuri făcute pe Broodway și în Cuba.

Odată ce a epuizat Bruxelles-ul și ținând cont că luptă din greu să surclaseze fantoma lui Tudor Ștefănie, nu ar fi de mirare să aflăm că primarul Cristian Matei se pregătește să aterizeze în curând la Davos sau la Casa Albă.

La urma urmei tot le-a promis turdenilor un aerport. De ce n-ar fi direct unul internațional pentru viitoarele vizite ale lui Xi Jinping,  Putin și Trump.

5 comentarii

Incepe conversatia
 1. Lavocikin Mihail
  #1 Lavocikin Mihail 1 februarie, 2018, 09:35

  Mateiaş la Bruxelles…am zis că-i o glumă. Apoi am vazut pozele de acolo şi gluma se îngroaşă. Nu pentru ca Mateiaş apărea în poză, ci pentru că alături de el mai erau nişte persoane care chiar n-au nicio legătură cu fondurile accesate, programe, Turda de mâine etc.
  Am văzut (printre alții) pe directoarea Casei de Cultură (!!!) Sevan Ana,pe numele real, domnul Roş Nicolae,sau pe inoxidabila doamnă „Gianina” ba chiar mi s-a părut că văd şi chipul ireal de blond al distinsei doamne Matei(mama soacră) ;mai lipsea „bodyguardul” Beian. Atunci am realizat că aşa zisa conferință este de fapt, un fel de excursie cu familia, dar plătită din banii publici, o abureală cu scop dublu: recreere şi reclamă .
  Siguranța emanată de noua stăpânire Dragnea te poate îndemna la fapte mărețe, dar totuşi, ar fi posibil odată si-odată să pună întrebări şi DNA-ul.

  Reply this comment
 2. Alina Anghel
  #2 Alina Anghel 1 februarie, 2018, 14:42

  Motto:
  „Televiziunea a promovat idiotul satului față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”
  (Umberto Eco, scriitor, Doctor Honoris Causa în „Comunicare și Cultură mass media” la Universitatea din Torino)

  Cu neplăcută surprindere am luat la cunoștință despre un text cu pretenții de material mediatic apărut pe pagina inturda, infoArieș: dacă era printat pe hârtie, ar fi fost un soi de fițuică, dar așa, fiind mare pagină pe internet, presupun că intră în coliziune cu ideile celebrului Umberto Eco. Text care înfiera cu deja celebra de acum „mânie proletară” preluată de către toți „dreptacii” de ocazie, momentan „haștagiști”, faptul că o echipă a primăriei din Turda a fost chemată la Bruxelles pentru a da un exemplu de succes a strategiilor de atragere a fondurilor europene de către municipiul nostru. Dar, lăsând la o parte chinuirea de către autor a limbii române și a gramaticii sale mai dihai decât broasca sub roata căruței, am încercat să descifrez ce dorește domnul: „…după ce Matei a ajuns la Primăriei…”, în loc de „…după ce Matei a ajuns la primărie…”, „…de pe pereții Primăriei a fost…” în loc de „…de pe pereții primăriei au fost…”, „…modernizare al Spitalului a fost…” în loc de „…modernizare al spitalului a fost…”, „finantare” în loc de „finanțare”, „spitatului” în loc de „spitalului”, „catre” în loc de „către”, „aerport” în loc de „aeroport”, virgulele lipsind de unde trebuie sau fiind puse unde nu trebuie, chiar și între subiect și predicat, arată respectul autorului textului lecturat față de cititorii săi, oricine și oricâți ar (mai) fi aceștia. Deși, după neglijența scrisului și a informației transmise, numărul acestora este într-un picaj vertiginos – pe site, ZERO comentarii, iar contorul de vizite s-a ascuns de rușine să tot arate același zero, care tinde să devină, precum la Cioloș, un cognomen. Așa că, dacă o să vedeți pe undeva scris Horia „ZERO” Hudrea, să știți de unde provine cognomenul…
  Spinul cel mai mare din talpa semnatarului rândurilor respective pare a fi primarul municipiului Turda, domnul Cristian Matei. După ce face paradă de ce anume își închipuie scriitorul rândurilor respective că ar fi un soi de psihanaliză, lăsând unor cititori mai naivuți de felul lor vaga impresie că a descifrat meandrele gândirii domnului primar, neuitând însă să lase poarta deschisă pasiunii sale post factum pentru primarul anterior ( băsistul cu state vechi care mai este cunoscut și sub numele de Tudor Ștefănie, văzut de vreo doi-trei năuci ca un soi de Ștefan cel Mare și Sfânt modern și contemporan al meleagurilor turdene și căruia i se umple sacul cu ditirambe ), autorul textului în discuție se lansează într-o revărsare de ceea ce consideră el a fi un val distructiv la adresa actualului întâi stătător al urbei.
  După ce am terminat de făcut o cruce lungă și largă, la finele lecturii respectivului text, am rămas cu un gust amar după timpul pierdut cu neinspirata mea activitate! Nu doar că nu mă îmbogățise spiritual în vreun fel, nu îmi adusese vreo învățătură nouă pe care să o pot lăsa moștenire, cu limbă de moarte, urmașilor mei și să mă pot mândri că am trăit aceleași vremuri cu autorul acelor rânduri însăilate ca vai de mama lor, dar am văzut și faptul că „leopardul” aflat dincolo de gardul boit în culorile pedelisto-pseudo-liberale nu e decât un mâț amărât, plouat și plin de iz de haștag de-ți mută nasul. Oricine poate astfel descoperi acolo un ins cu pretenții de frustrat, dar fără a înțelege prea bine semnificația cuvântului, chiar dacă-l citește din DEX. Se remarcă de la o poștă că pe autor îl macină en-gros și en-detail o invidie că primarul său favorit nu a fost în stare de niște lucruri de amploare, mărginindu-se la lucrări mărunte, fără să aibă însă și o imagine amplă, de perspectivă, atât de necesară cuiva aflat la vârful piramidei administrației locale. Și, cum prea mulți din păcate mor de grija caprei vecinului (vedeți că am evitat cu multă eleganță feminină să spun că nu de drum lung mor unii…), dacă tot nu suntem în stare să construim ceva, măcar să aruncăm cu noroi, să dărâmăm… Că așa înțeleg unii opoziția: dărâmând totul! E foarte simplu să dărâmi ceva, nu îți trebuie decât un nărod mare și un târnăcop zdravăn, pe măsura nărodului. Pentru A CONSTRUI însă nu sunt mulți amatori, întrucât a construi înseamnă pregătire, înseamnă școală, înseamnă muncă, înseamnă timp, înseamnă stres… Ptiu, ptiu, ptiu, piei, satană! Auzi, muncă! BRRR! Mai bine ieșim la un haștag, la o bârfă, țâpurim nițel, ne maimuțărim un pic, ne mai dă Soros de-o șaormă, ca la milogi…
  Ca să fie treaba completă, autorul rândurilor în discuție mai face demonstrația și a unei lipse crase atât de imaginație, cât și de documentare. O simplă întrebare făcută primăriei în baza Legii 544/2001 l-ar fi lămurit pe acest suflet tulburat de chestiuni fără de răspuns („Încă nu știm dacă s-au dus pe banii bugetului local sau pe banii lor”, „De fapt, primarul Cristian Matei s-a dus în excursie la Bruxelles cu o delegație de peste 20 de persoane, cel mai probabil pe banii bugetului local.”) că delegația turdeană plecată să reprezinte cu cinste comunitatea noastră la Înalta Poartă a Bruxelles-ului a fost invitată și, pe cale de consecință, a făcut deplasarea pe banii repartizați de UE fiecărui europarlamentar, acesta putând invita până la 100 de persoane să se deplaseze la înaltul for european. Reamintesc aici fără mare plăcere că la fel s-a întâmplat plata deplasării la invitarea de către europarlamentarul cică român Macovei a circarilor care au reușit să facă să dogorească de rușine obrazul țării cu astfel de „reprezentanți”. Deci, am lămurit-o și p-asta…
  Mare frecuș neuronal a suferit autorul denigratorului text și faptul că delegația turdeană nu s-a făcut după placul insului. Păi, componența delegației s-a realizat în funcție de subiectele pe care urma să le abordeze acolo, e la mintea cocoșului, chiar dacă e vorba despre cel din tablă și pus pe acoperiș! Iertare, mărețe scribălău, data viitoare, când se va stabili în ce parte să se-nvârtă pământul, voi propune să fii tu întrebat primul. Numai că va trebui să justifici și de ce. Atunci să te vedem cât ești de sprinten…
  Este de înțeles invidia care-l ronțăie: de ce să facă alții ceva bine, dacă tu nu ești în stare? Știți genul: am văzut chiar și zilele astea pe unii care ș-au omorât nevestele doar ca să nu încapă care cumva în mâna altora. Dar nu e rău când vezi cum țipă neputința din penița unora. Căci e o vorbă vechie: „Dacă tăceai, filosof rămâneai”. Cum vrei să te judece lumea corect dacă nu te expui? Și iată că autorul rândurilor denigratoare s-a expus, arătându-și toată hidoșenia gândirii. Mulțumim, dar nu primim lecții de frumusețe de la mere putrede vopsite cu lavabilă!

  Reply this comment
 3. Gheorghe Agricultoru'
  #3 Gheorghe Agricultoru' 1 februarie, 2018, 15:49

  Un cacat! Articol scris de nime-n drum, fara pic de informare asupra realitatii. Dar asa-s scarbavnicii … umbla doar sa improaste cu noroi, in loc sa vada roadele muncii. Nici nu stiu de ce am citit asta… pierdere de timp sa citesti un ziar de 2 lei…

  Reply this comment
  • Marin
   Marin 2 februarie, 2018, 20:14

   Alina, textul tau elaborat cred ca si-a gresit destinatarul…daca votantii lui Matei vor trece de prima propozitie sau macar de motto, te vor merita…Eu am incercat sa trec dar cand ai ajuns la comparatia cu Ciolos m-ai pierdut…Spor la cititori, macar sa fie rabdatori, ca psd-istii!

   Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.