Mafia de la apă. Dorin Lojigan pregătit să-și trădeze alegătorii

Mafia de la apă. Dorin Lojigan pregătit să-și trădeze alegătorii by septembrie 21, 2017 0 comments

MÁFIE (::) 2. Grup de indivizi cu îndeletniciri suspecte. ♦ Grup de persoane legate între ele prin preocupări comune și care își apără cu orice preț interesele (meschine) .

Liberalii din Câmpia Turzii și primarul Dorin Lojigan sunt pregătiți să-și trădeze alegătorii fără să precizeze public și care este prețul pentru care fac acest lucru.

Consiliul Local din Câmpia Turzii va discuta la finalul acestei luni proiectul de majorare a tarifelor la apă.

Consilerii PNL vor sta față în față în ședința de Consiliu Local cu toată gașca de angajați ai Companiei de Apă, colegi de-ai lor din alte partide. Le vor vota acestora salariile și nu doar lor ci și neamurilor lor și asta luând din buzunarul cetățenilor din Câmpia Turzii.

Dorin Lojigan, consilierii PNL și ceilalți consilieri locali vor face front comun pentru a vota la Câmpia Turzii țeapa deceniului, majorarea tarifelor la apă, o decizie ce nu își găsește justificare în politicile publice locale. Asta, deoarece nu există vreo politică publică locală în ceea ce privește serviciul de apă.

Din 2007 până în 2017, conducerea Companiei de Apă Arieș a fost prezentă în fața consilierilor din Câmpia Turzii de doar două ori. La înființare și la aprobarea primului proiect de dezvoltare a infrastructurii. Nici atunci nu s-ar fi dus, dar era director Alexandru Sabau care era din Câmpia Turzii. O ușoară jenă față de locuitorii din oraș dar mai ales încăpățânarea primarului Vasinca au făcut ca Alexandru Sabău să vină în fața Consiliului Local din Câmpia Turzii. Nu aceeași jenă l-a încercat însă și pe Cristian Matei la Turda, care nu a venit niciodată în fața Consiliului Local pe când conducea Compania. Între timp, Cristian Matei și PSD-ul au schimbat regula jocului: azi îi aduc ei pe consilieriii locali în poziția ghiocelului în fața conducerii Companiei de Apă. Asta după ce mai întâi i-au angajat. Dacă nu pe ei, direct, atunci pe neamurile lor.

Cu doar o jumătate de an în urmă, primarul Dorin Lojigan se plângea că cei din conducerea Companiei de Apă desconsideră municipalitatea din Câmpia Turzii. Lojigan se plângea că nu e informat cu privire la rezultatele economice ale Companiei de Apă și că cei din conducere nu dau explicații celor din Câmpia Turzii. S-a schimbat situația? Sunt astăzi Dorin Lojigan și PNL-ul mai informați decât acum 3 luni? Este primarul liberal de la Câmpia Turzii convins că politicile de personal ale Companiei de Apă sunt cele mai eficiente? Este încântat primarul Lojigan de rezultatele manageriale și administrative ale lui Petre Pop, președinte al Consiliului de Administrație al CAA și adversarul lui politic?

Ieri-alaltăieri, primarul liberal din Câmpia Turzii îl ironiza pe Petre Pop și pe consilierii PSD. În campanie electorală, liberalii îi dădeau exemplu despre cum s-au angajat la apă ei și neamurile lor și îi arătau cu degetul cum îi fură pe oameni. În campanie electorală, liberalii și Dorin Lojigan se lăudau că luptă pentru tarifele la apă și canalizare. Se jurau că în orașul pe care ei îl vor conduce nu-și vor mai găsi loc politicenii angajați la stat. Au schimbat ceva? Schimbă ceva?

Problema în sine nu e votul pentru majorarea prețului la apă. Problema e că se dă un vot insuficiet justificat ori explicat. Problema majoră este că liberalii se pregătesc să voteze tariful la apă fără să negocieze interesul public. Odată cu prețul la apă vor vota în același timp pentru salariile politicienilor angajați la stat. Ironic, liberalii vor vota inclusiv salariile pesediștilor pe care mai ieri îi criticau în campanie. Vor vota inclusiv secretomania și atitudinile de desconsiderare pe care ldoar de câteva luni le reproșau conducerii CAA.

Primarul din Câmpia Turzii ar putea să ceară ca în ședința Consiliului Local să fie prezent și directorul general al Companiei. Lojigan ar putea să ceară Companiei de Apă prezentarea unei strategii coerente de personal. Primarul ar putea să ceară un audit extern al Companiei de Apă ( nu cel făcut de companie). Dorin Lojigan ar putea să ceară informațiile economice complete și planul financiar al Companiei de Apă pe următorii 5 ani. Primarul din Câmpia Turzii, dacă tot critica capacitățile manageriale ale lui Petre Pop, ar putea să ceară re-evaluarea Consiliului de Administrație al Companiei de Apă și înlocuirea lui Petre Pop și a celoralți administratori cu un un grup de oameni mai competenți. Fost președinte al Asociaței de Dezvoltare, Dorin Lojigan ar putea să ceară președinția acestei asociații pe care ar trebui să o transforme dintr-o legumă administrativă cu un singur angajat-director, într-un organism modern și capabil să gestioneze servicul public. Desigur este greu de crezut că liderul de la Turda ar ceda președinția Asociației de Dezvoltare Apa Văii Arieșului. La urma urmei doar așa poate Cristian Matei să păstreze o poziție cheie ce îi permite să-și controleze administrativ ginerele pe care l-a numit director la Compania de Apă.

Este posibil ca aceste cerințe să nu fi fost onorate niciodată. Dar puteau să fie cerute public. De vreme ce de mai bine de 3 ani te plângi într-una și acuzi managementul prost al PSD-ului, te plângi de incompetența unor lideri, îți acuzi adversarii de angajări politice și pui sub semnul întrebării eficiența economică a operatorului de apă, toate cererile de mai sus ar fi fost justificate.

Acesta este momentul în care liberalii și primarul Dorin Lojigan pot negocia o schimbare majoră în modul de a face administrație locală în zonă. Dau semne însă că nu sunt în stare să o facă.

Liberalii și Dorin Lojigan sunt pe cale să-și trădeze alegătorii.

După votul de la finalul lunii septembrie lucrurile vor fi probabil la fel. Consilierii locali angajați la Apă vor fi tot acolo. Vom ști că vine o altă campanie electorală în care primarul liberal o să-i arate cu degetul din nou pe consilerii pesediști.

Sunt câteva considerente pentru care oamenii ar trebui de la Câmpia Turzii să se mobilizeze și să ceară o re-evaluare a majorării tarifului la apă. Serviciul de apă și canal e un serviciu public care inițial trebuie controlat de Consiliile Locale. Prin înființarea Asociației Apa Văii Arieșului, serviciul public de apă și canal trebuia controlat tehnic, economic și financiar de către această Asociație în numele Consiliilor Local. Acest lucru nu se întâmplă . Încă din 2007, Compania de Apă controlează exclusiv politicile publice ale serviciului public de apă și la rândul ei ca și companie a scăpat de sub controlul public. Controlul se referă inclusiv la politicile tarifare, politicile de personal sau de investiții. Consecințele le vedem acum. Starea de fapt de acum, majorările de tarife, lucrările făcute anapoda, angajarea unor întregi familii de politicieni sau neamuri sunt exact consecința faptului că serviciul de apă și canal este doar sub un control public formal. Un grup de politicieni s-au cățărat pe Compania de Apă Arieș și ca să conducă nestingheriți au angajat în companie alte grupuri și grupulețe politice mai mici, fie din propriile partide fie chiar și din cele adverse. Au format o mafie administrativă și politică deghizată sub o imagine de legalitate. O mână spală pe alta, consilerii locali pleacă capul și tac, alegerile locale se fac pe liste de candidați așa că nu prea contează dacă te faci mic-mic și iei poziția ghiocelului câd vorbesc ”boșii de la apă” și calci în picioare interesele alegătorilor tăi.. Până la urmă Partidul e mai important ca cetățenii deoarece oamenii oricum sunt fraieri și votează dar cel care te pune pe liste până la urmă e tot Partidul. Partidul îți dă serviciu, de la Partid poți avea birou deși ești analfabet, Partidul te face mare iar in final Partidul te obligă să votezi împotriva intereselor oamenilor.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.