Lojigan desființat de Opoziție. A prezentat un proiect de hotărâre superficial întocmit

Lojigan desființat de Opoziție. A prezentat un proiect de hotărâre superficial întocmit by ianuarie 9, 2018 0 comments

Primarul din Câmpia Turzii a  fost dur criticat de opoziția locală după ce a prezentant în fața Consiliului Local un proiect de hotărâre întocmit superficial, cu erori și inadverdențe. Dorin Lojigan a stârnit furia consilierilor din opoziție mai ales în condițiile în care le reproșa acestora, la sfârșitul anului, că boicotează dezvoltarea municipiului și că nu s-au prezentat la o ședință la care s-a discutat același proiect. 

Ați venit cu un proiect de toată flota”, a comentat consilierul Vasile Toth în timp ce PSD-istul Gheorghe Rece i-a recitat primarului,la final,  semnificația din dicționar a cuvântului ipocrit.

Desființat de criticile consilierilor PSD- PPU (sl), primarul a dat  înapoi și a cerut consilierilor PNL să voteze cu abținere pentru ca proiectul să pice la vot.

Primarul a precizat însă că e dificilă redactarea unei liste de inventar cu sute de obiective, făcând o muncă care nu s-a mai făcut corect timp de 15 ani.

 Dorin Lojigan a fost pus astăzi într-o situație jenantă de către angajații Primăriei Câmpia Turzii. Primarul a fost nevoit să-și saboteze propriul proiect de hotărâre și să ceară respingerea lui prin vot. La sfârșitul lunii decembrie, primarul a criticat consilierii Opoziției pentru faptul că nu s-au prezenat la o ședință în care urma să se dezbată acest document. 

Municipalitatea din Câmpia Turzii a prezentat Consiliului Local proiectul de hotărâre privind inventarierea Domeniului Public al municipiului. Practic, consilierii locali urmau să voteze o listă cu toate obiectivele incluse în domeniul public al municipiului, cu valoarea lor și datele de identificare. Prin domeniul public se înțelege totalitatea bunurilor care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public. În această categorie intră terenuri, clădiri dar și alte categorii speciale precum monumentele ori resursele naturale locale. Un astfel de proiect de hotărâre include așadar o listă extrem de lungă cu toate bunrile inventariate din oraș, care sunt de interes public. Legal, administrația locală e obligată să facă o re-inventariere a bunurilor în fiecare an financiar. Realitatea este că aceste inventarieri anuale sunt făcute de regulă superficial. 

Șirul intervențiilor critice din Consiliul Local a fost dat de către consilierii PSD. Monica Uioreanu a atras atenția că incubatorul de afaceri a fost inventariat la valori diferite față de anii trecuți. ”Nu puteți schimba valoarea de inventar al unui mijloc fix, fără hotărâre de Consiliu Local. Aici sunt cifre diferite față de anii anteriori” , a comentat Uioreanu. Consiliera PSD a identificat mai multe puncte de pe lista cu obiectivele inventariate care aveau date incorecte sau prezentau inadverdențe. Creșterea valorii de inventar al clădirii incubatorului de afaceri a stârnit și reacția consilierului PSD Gheorghe Rece. ”Nu știu cum se face că la incubatorul de afaceri, valoarea de inventar crește de la an la an, deși logic ar fi să scadă”, a comentat acesta. Subiectul incubatorului de afaceri e unul sensibil. În dicursurile sale politice PSD lasă impresia- dar nu o spune explicit- că investiția făcută la Câmpia Turzii pe când Cristian Haiduc era secretar de stat a fost doar o metodă de sifonare a banilor.

Consilierul local Tudorache Isac ( PSD) a atras atenția că lista de inventariere a fost semnată de doi angajați ai Primăriei și nu de către Comisia de Inventariere. În 2009, Ministrul Finanțelor Publice a emis ordinul 2861 prin care se stabileau normele privind organizarea și efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, potrivit acestui act normativ, răspunderea pentru procesul de evaluare o poartă ordonatorul de credite și administratorul, în acest caz primarul și Consiliul Local. Actul normativ prevede faptul că inventarierea se face de către o comisie compusă din persoane cu o pregătire economică și tehnică. Înființarea unei astfel de comisii are rolul, potrivit legii, ”să asigure efectuarea corectă și la timp a inventarierii”. Faptul că lista de inventariere era lipsită de acuratețe dar și ineficiența angajaților primăriei a fost punctul maxim al criticilor PSD care a costatat suplimentar că primarul a prezentat o listă a inventarului domeniului public fără ca aceasta să fie semnată de comisia de specialitate.

Tonul cel mai critic l-a avut consilierul local Vasile Toth (PPU) care i-a atras atenția primarului Dorin Lojigan că a procedat incorect când i-a acuzat pe consilierii locali din opoziție că au boicotat ședința Consiliului Local, de la finalul anului. În 28 decembrie, primarul a convocat o ședință pentru aprobarea aceluiași proiect de hotărâre. Consilierii PSD și PPU au lipsit iar primarul i-a acuzat că boicotează dezvoltarea municipiului.

Astăzi s-a dovedit că documentul supus aprobării Consiliului Local a fost incomplet întocmit astfel încât însuși primarul a fost nevoit să ceară respingerea lui.

Dorin Lojigan a declarat că își asumă greșelile din redactarea proiectului de hotărâre. Loijigan a insistat pe faptul că redactarea listei de inventar e dificil de întocmit. Administrația pe care o conduce a demarat o procedură care nu a mai fost făcută complet de mai bine de 15 ani.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.