Legea produselor românești din marile magazine, motiv de infringement din partea Uniunii Europene

Legea produselor românești din marile magazine, motiv de infringement din partea Uniunii Europene by februarie 16, 2017 0 comments

Produsele românești ar putea să se reducă, din nou, din marile lanțuri de magazine alimentare din România. Adoptată anul trecut, legea cunoscută sub denumirea ”lanțul scurt al aprovizionării”, cea care încerca să protejeze și să promoveze producătorii locali, a fost aspru sancționată de Uniunea Europeană.

CE a decis miercuri să trimită scrisori de somație României și Ungariei pe motiv că reglementările lor naționale privind comerțul cu amănuntul al produsele agricole și alimentare nu corespund legislației UE, potrivit Agerpres.

În România, se solicită marilor retaileri să achiziționeze cel puțin 51% din produsele agricole și alimentare de la producătorii locali, ceea ce provoacă temeri privind respectarea principiului liberei circulații a bunurilor. Aceeași lege cere retailerilor să promoveze produsele de origine română, restricționând deciziile lor comerciale referitoare la ce produse să fie plasate în ofertă, ceea ce contrazice libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

Conform reglementărilor UE, restricționarea acestor libertăți este permisă numai când există o necesitate justificată de protejare de prim rang a interesului public, cum ar fi sănătatea publică. Nici Ungaria și nici România nu au furnizat dovezi că măsurile adoptate pe plan național sunt justificate și proporționate. Autoritățile ungare și române au două luni la dispoziție pentru a răspunde argumentelor prezentate de CE.

Anul trecut, Ciprian Morcan, consultant în cadrul Agro Transilvania Cluster, exolica pentru Infoarieş.ro că această lege este puțin forțată și că a prins pe picior greșit producătorii autohtoni, care, în forma în care este legea, vor putea susține cu greu cererea constantă a marilor retailieri.

„Este foarte greu de a concura pe acelaşi segment cu importurile şi în consecinţă dificil să se ofere cantitate constantă pe o perioadă lungă a anului, la acelaşi preţ, de către producătorii locali. Altfel spus, în acel lanţ integrat despre care tot vorbim, credem că, odată cu aceste modificări legislative se vor resimţi şi mai mult problemele deja cunoscute: lipsa unor centre de colectare-depozitare-ambalare şi care să vină în sprijinul producătorilor locali, pe de o parte, dar şi dificultatea dezvoltării unor astfel de proiecte, fără un parteneriat public-privat solid, pe de alta parte”, declara, anul trecut, Ciprian Morcan.

Citește aici.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.