Începe ”bătălia pentru pământuri”. Sunt vizate terenurile din Băi și de lângă Autostrada Transilvania

Începe ”bătălia pentru pământuri”. Sunt vizate terenurile din Băi și de lângă Autostrada Transilvania by martie 9, 2018 0 comments

Administrația locală de la Turda pregătește o serie de mutări administrative prin care suprafețe importante de teren din oraș sunt comasate și vor fi destinate ”dezvoltării Turzii”. Executivul local, condus de primarul Cristian Matei nu este însă foarte explicit la această dată care vor fi cu exactitate proiectele de dezvoltare.

În total, peste 120 de hectare de teren vor face obiectul unor ”proiecte de dezvoltare” ale municipalității.

Primul teren este situat pe latura stângă a Autostrăzii Transilvania, în latura stângă a drumului care merge spre localitatea Bogata. Terenul se află în administrarea Agenției Domeniului Statului și muncipiul Turda dorește să îl obțină printr-o hotărâre de guvern.

Vestea este una bună, în principiu, deoarece patrimoniul orașului ar urma să se îmbogățească cu 123,2 hectare de teren. Proiectul de hotărâre prin care Consiliul Local vrea să ceară Guvernului atribuirea acestor hectare de teren este însă unul vag. În expunerea de motive nu se spefică foarte clar care va fi destinația terenului. În Raportul de specialitate și Expunerea de motive, semnată de primar au fost preluate cu copy-paste paragrafe întregi din Strategia de Dezvoltare a Municipiului dar nu se explică exact la ce va fi folosit terenul. Destinația terenului este un subiect important în transferurile din domeniul public al statului în domeniul public al unui oraș, deoarece aceasta trebuie respectată. Spre exemplu, în Legea 53/2012 prin care Parlamentul a aprobat transferul de teren de la Stațiunea de Cercetări Agricolă către domeniul public al Municipiului Turda se prevedea că schimbul de teren se face ”în vederea dezvoltării infrastructurii de turism balnear”. Alineatul 1 al legii prevede că schimbarea destinaţiei terenului este interzisă şi se sancţionează conform legii.

Deocamdată nu se știe ce se intenționează cu cele 123 de hectare de teren. Dat fiind însă caracterul vag al solicitării nu exclus să se urmărească doar înstrăinarea terenului din patrimoniul statului, în mâini private.

De la parc cu dinozauri la Centru Multifuncțional. Va fi tăiată pădurea de la Lacul Tarzan?

73420572

Zona din fața lacului Tarzan ar urma ”să se dezvolte”. În spate, ”Centru Multifuncțional” în loc de DinoPark.

Printr-o ședință de îndată, programată în 12 martie, de la ora 10.00 administrația locală propune două proiecte de hotărâre.

Primul presupune desprinderea unei parcele pe latura sudică (cu pădure, dinspre Oprișani) din spatele Lacului Tarzan. Acolo ar urma să fie construit cu fonduri europene un ”centru multifuncțional”. Potrivit unor surse politice, primarul vrea să trânteascu un hotel în pădure, fără a ține cont de prevederile speciale de zonă protejată. Administrația locală nu oferă prea multe detalii cu privire la ”Centrul Multifuncțional”, așa cum este el numit în proiectul de hotărâre, dar se pare că va înlocui DinoParkul anunțat de câteva luni.

Al doilea proiect de hotărâre, face referire la terenurile din latura nord-vestică a lacului Tarzan (terenurile de la drum, dinspre Zoo și baza sportivă) . Proiectul prevede comasarea a două parcele de teren. Și în acest caz proiectele municipalității sunt vagi și se spune că se dorește ”reabilitarea zonei”.

Faptul că administrația localp dorește modernizarea Băilor Sărate este salutară. Modul în care o face, cu referiri vagi ridică semne de întrebare. Nici în aceste proiecte de hotărâre nu este menționat statutul de arie protejată a zonei deși terenurile ar fi trebuit să facă obiectul unor reglementări speciale.

Terenurile se află în zona ariei protejate Natura 2000. Acest lucru nu înseamnă că nu se poate investi acolo ci că investițiile trebuie să fie în armonie cu conceptele de dezvoltare durabilă.

Proiectul prin care Turda cere 123 de hectare de teren, dar nu explică foarte clar și pentru ce

null

null

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.