Idei pentru Turda: Cum poţi combina distracţia cu voluntariatul, pentru oraşul tău

Idei pentru Turda: Cum poţi combina distracţia cu voluntariatul, pentru oraşul tău

Idei pentru Turda: Cum poţi combina distracţia cu voluntariatul, pentru oraşul tău

by februarie 9, 2015 1 comment
1551496_704506416293960_2764812842338667100_n

Oana Both spune că fiecare persoană cu puţină iniţiativă poate ajuta la promovarea oraşului în care locuieşte

Şase tineri din Cluj au lansat în decembrie 2014  un serviciu de voluntariat în care îmbină distracţia şi munca, totul în încercarea de a-şi promova oraşul.

Oana, Anca, Ioana, Oliver, Robert şi Lilla au pus la pus la punct un proiect după o idee ce a prins contur în România doar de câţiva ani, aceea de a deveni ghid voluntar pentru turiştii ce vor să cunoască destinaţiile turistice, altfel decât sunt acestea prezentate pe hărţile oficiale.

Global Greeter Network este o initiativă la nivel mondial ce a apărut  în 1992 la New York, când o tânără s-a gândit că turiştii ar putea să fie interesaţi de o altă faţă a oraşului decât cea din reclamele comerciale turistice. Conceptul a ajuns în România pentru prima data la Bucureşti, iar din decembrie 2014 şi la Cluj. “În România ideea a venit prin intermediul a doi tineri ce s-au întâlnit cu acest concept la Tel Aviv şi s-au gândit ca ar avea şi Bucurestiul  nevoie de aşa ceva. În toamna anului trecut, cand mi-au povestit ce fac la Bucuresti, a venit idea- hai sa-l aducem la Cluj”, povesteşte Oana Nicoleta Both, cea care a iniţiat  ClujGreeters.ro

Tinerii,  care au devenit ghizi voluntari spun că aşa ai şansa să cunoşti oameni interesanţi, să îţi exersezi cunoştinţele de limbi străine şi să prezinţi oraşul într-un mod personalizat, pentru fiecare turist în parte dar şi că poţi promova lucrurile frumoase care se întâmplă în oraş.

Din decembrie 2014 şi până acum numărul voluntarilor ClujGreeters  a ajuns la 23, iar cei ce participă la proiect au vârste între 18 şi 50 de ani.

Barurile, destinaţiile turistice predilecte

Greeterii își doresc să ofere experiențe inedite și pe placul tuturor: tinerilor veniți să descopere lumea, adulților dornici de o evadare din cotidian, familiilor cu copii care caută o oază de liniște, dar și seniorilor în căutare de noi aventuri, spune Oana Nicoleta Both. Aceasta  adaugă însă, cu umor, că a descoperit cu surprindere faptul că destinaţiile cele mai solicitate de către turiştii străini nu sunt muzeele ori monumentele ci barurile şi cafenelele. “Majoritatea dintre cei ce vin doresc să descopere un loc mai aparte, unde să vadă lumea aşa cum este ea. Din experienţa de până acum pot spune că barurile, pub-urile ori cafenele sunt destinaţii predilecte într-un tur al oraşului. Desigur, asta depinde de la grup la grup”, mai povesteşte Oana Nicoleta Both

Turda, deficitară în ceea ce priveşte ghizii locali

Turda, cu cei peste 350.000 de de turişti ce vin anual să viziteze Salina Turda este descoperită din punctul de vedere al ghizilor ce pot prezenta oraşul şi împrejurimile, chiar dacă în zonă activează firme ce prestează servicii turistice. Transylvania Live, firma turdeanului Alin Todea este centrată pe tururi de anvergură, prin  Transilvania,  iar serviciile de ghizi turistici ai Fundaţiei Potaissa sunt specializate în escapade montane.

Oana  Both spune că oricine cu puţină  initiativă poate deveni greeter ori poate lansa chiar un serviciu local de ghizi turistici, chiar şi contra cost. “Practic noi am cheltuit circa 150 de lei, site-ul plus găzduirea pe internet. În reaţeaua Global Greeter Network se intră însă doar pe bază de voluntariat şi doar cu acceptul celor de la Global Greeter Network, după o evaluare. Ştiu că Turda nu se poate compara cu Clujul, dare eu cred că fiecare localitate are câteva locuri mai deosebite, cu culoare locală, ce pot fi prezentate turiştilor.  Cu un număr de 350.000 de turişti anual la Salină, e imposibil să nu funcţioneze  un serviciu de ghizi turistici, fie că vorbim de voluntari ori de un mic business”, mai adaugă iniţiatoarea ClujGreeters.

1 comentariu

Incepe conversatia
 1. Elena Luca
  #1 Elena Luca 6 iunie, 2017, 20:26

  Iata ca am ajuns acesta pagina despre Idei pentru Turda:
  Cum poţi combina distracţia cu voluntariatul, pentru oraşul tău , cautand despre maramu.

  Acum ce sa zic ca faci treaba super. iti recomand sa vezi si pagina web http://cazare-maramures.net o pagina despre maramures.
  Numa bine

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.