Greșeală deontologică a jurnalistului Ovidiu Bucur. A publicat imagini cu o persoană vulnerabilă social.”Am atras atenția asupra unui pericol”, explică Bucur

Greșeală deontologică a jurnalistului Ovidiu Bucur. A publicat imagini cu o persoană vulnerabilă social.”Am atras atenția asupra unui pericol”, explică Bucur by ianuarie 17, 2020 0 comments

Fotografia unei persoane cu dizabilități, și vulnerabilă social surprinsă în incinta Spitalului Municipal din Câmpia Turzii a fost publicată astăzi de către site-ul local Refleqt Media într-un articol care vrea să atragă atenția că ”oamenii străzii” sunt deparazitați în secția de pediatrie a Spitatului. Imaginea publicată este neblurată și explicită și redă persoana vulenerabilă social într-o atitudine degradantă, într-o cabină de duș. Articol mai atrage atenția că persoana poate fi agresivă și poate pune în pericol siguranața copiilor.

Jurnalistul a încălcat atât prevederi ale eticii profesionale cât și norme legale iar fotografia a fost făcută cu încălcarea legii.

Acesta nu este primul caz în care presa locală expune în mod nejustificat o persoană cu dizabilități psihice. Anterior, publicația TurdaNews a difuzat imaginea unei persoane cu dizabilități ce se plimba pe stradă iar informația sugera că aceasta reprezintă un pericol pentru  minori.

”În ceea ce privește codul deontoligc al jurnalistului acesta precizează ca atunci cand exista un pericol iminent jurnalistul trebuie sa ia atitudine. Pe de alta parte, persoana nu era pacient al Spitatului Municipal deoarece el in vari râduri s-a laudat ca face duș acolo. În ceea ce privește ipostaza presupus degradantă nu consider că lipsa unei șosete este o ipostază degradă. Persoana respectivă nu era în piela goală iar publicarea fotografiei și a articolului a avut ca scop prevenirea repetării unor astfel de cazuri și prevenirea pereclitării stării de sănătate a pacienților care benficiază de serviciile medicale de la pediatrie. În calitate de jurnalist salut și apreciez atitudinea corecă a publicației InfoAries de a solicita punct de vedere pe subiect. Ca să nu existe probleme vom altera imaginea”, a declarat Ovidiu Bucur.

Unde apar problemele legale la publicarea fotografiilor cu persoane vulnerabile?

”Jurnalistul trebuie să protejeze identitatea victimelor accidentelor, calamităţilor, infracţiunilor, cu precădere cele ale agresiunilor sexuale, iar identitatea nu trebuie să fie dezvăluită, cu excepţia situaţiei în care există acordul acestora sau când un interes public major prevalează. De acelaşi regim beneficiază şi persoanele defavorizate (bolnavi, persoane cu dizabilităţi, refugiaţi etc.)”, se arată în Codul de Deontologie Profesională.

Legea 46 din 2003 privind drepturile pacienților precizează că ”pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat intr-o unitate medicala fara consimtamantul sau, cu exceptia cazurilor in care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului si evitarii suspectarii unei culpe medicale”.

Potrivit Legii sănătății mintale orice persoană cu o tulburare psihică are dreptul la viață particulară, iar legea stipulează în mod expres că ”orice persoană care suferă de tulburări psihice sau care este îngrijită ca atare trebuie tratată cu omenie și în respectul demnității umane și să fie apărată împotriva oricărei forme de exploatare economică, sexuală sau de altă natură, împotriva tratamentelor vătămătoare și degradante”.

Refleqt Media a publicat – sub secțiunea știerea cititorului- imaginea neblurată a unei persoane sărace și descrisă cu ”tulburări psihice”, stând parțial desculță, într-un picior, într-o cabină de duș a spitalului municipal.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.