Gaură de peste 2,5 milioane de lei din cauza incompetenței Consiliului Local

Gaură de peste  2,5  milioane de lei din cauza incompetenței Consiliului Local by mai 4, 2018 1 comment

Municipiul Turda a pierdut definitiv un prim proces cu Socitetatea de Transport Public Alba Iulia iar gaura dată bugetului local se ridică la peste 2,5 milioane de lei. Suma menționată face referire doar la dobânzile penalizatoare, dar municipalitatea trebuie să plătească suplimentar alte 6 milioane de lei.

Bugetul local a ajuns în situația în care poate fi executat silit după ce consilerii locali din mandatul 2012 au votat inconștienți o hotărâre de Consiliu Local.

Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat la sfârșitul săptămânii trecute în litigiul dintre Societatea de Transport Alba Iulia și Primăria Turda, rezultat în urma unei hotărâri a Consiliului Local Turda din anul 2012.

În aprilie 2012, Consiliul Local aproba gratuitate completă pe mijloacele de transport în comun, pentru pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani din Turda. Ulterior, în toamna anului 2012, administrația locală de la Turda reducea suma plătită către STP Turda pentru abonamentele gratuite acordate pensionarilor la o limită de 36 lei/abonament, echivalentul a 10 bilete duble de călătorie, până la implementarea sistemului de ticketing. STP a obiectat atunci și a atras atenția că decizia Consiliului Local Turda încalcă prevederile contractului de concesionare. Conducerea STP a obiectat și a susținut că trebuie să încaseze valoarea completă a unui abonament de autobuz, în condițiile în care nu se putea cuantifica cât circulă pensionarii.

Hotârârea de Consiliu Local din noiembrie 2012 a fost votată printr-un consens politic dintre PSD și PNL. Proiectul a fost inițiat de fostul primar Tudor Ștefănie. Actualul primar, Cristian Matei era președinte de ședință și se numără printre cei ce au votat proiectul care azi produce o pagubă de 2 milioane de lei în bugetul orașului.

Sentința Curții de Apel Cluj  datî în 27 aprilie, obligă Municipiul Turda să plăteacă Societății de Transport Public suma de 6.636.296 de lei, reprezentând diferenţele de tarif la gratuităţi pentru pensionari cu vârsta de peste 65 de ani, şi dobânda legală pentru această sumă începând cu data introducerii cererii de chemare în judecată, respectiv 20 decembrie 2013, pentru sumele aferente lunilor aprilie 2012 – octombrie 2013, şi cu data introducerii cererii modificatoare, respectiv 16 februarie 2016, pentru sumele aferente perioadei noiembrie 2013 – februarie 2016;

Dobanda legala penalizatoare se ridică la peste 2.5 milioane de lei. Această sumă se adaugă la cele 6,6 milioane de lei .

În total, datorită incompetenței administrației locale, din bugetul orașului vor fi plătiți în total circa 9 milioane de lei.

Suma echivalează cu bugetul investițiilor noi din ora, pentru un an de zile.

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. lucian
    #1 lucian 4 mai, 2018, 16:03

    E de precizat ca doar primarul Stefanie stia de continutul contractului de concesiune, clauze. A dezinformat CL prin raportul de specialiatate atasat la proiectul de hotarare. Majoritatea consilierilor care au votat a fost pentru ca li sa spus ca nu mai sunt bani la buget si ca s-au acumulat datorii fata de STP.

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.