Expoziţie ce o poţi vizita o dată în viaţă

Expoziţie ce o poţi vizita o dată în viaţă

Expoziţie ce o poţi vizita o dată în viaţă

by ianuarie 27, 2015 0 comments

Muzeul de Artă din Cluj va găzdui din 5 februarie o expoziţie despre care specialiştii spun că poate fi văzută odată în viaţă. „Aurul şi argintul României” este o expoziţie ce grupează 1004 piese de aur şi argint din tezaurele descoperite pe teritoriul României, şi care provin din  mileniul al V-lea a.Ch. – secolul al VII-lea p.Ch., toate descoperite pe teritoriul României.

Iniţiativa organizării acestei expoziții de anvergură a aparţinut Muzeului Național de Istorie a României, iar la ea au contribuit Muzeul Naţional Brukenthal şi alte 30 de muzee din ţară.

Unicitatea acestei expoziţii vine din faptul că pentru prima dată pot fi văzute atât de multe piese din tezaurele arheologice, grupate împreună. Printre exponate se află podoabe şi însemne ale nobleţei, prestigiului şi bogăţiei sau sacralităţii. Pot fi văzute împreunp piese provenite din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol sau Peretu), piese reprezentative pentru orfevrăria dacică (brăţările polispiralice de aur descoperite în zona cetăţii de la Sarmizegetusa Regia, tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti  sau inventarele funerare şi tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichităţii Târzii, de la Pietroasa, Apahida, Cluj-Someşeni,  Histria.

Expoziţia va fi deschisă până în 22 martie.

 Brăţările polispiralice de aur şi piesele din tezaurul de la Pietroasa, recomandări ale arheologilor turdeni

Potrivit dr.arheo. Mariana Pâslaru, toate piesele expuse merită văzute, dar cele mai spectaculoase sunt brăţările polispiralice de aur şi piesele din tezaurul de la Pietroasa. „Brăţările polispiralice de aur ce aparţin tezaurului Sarmiszegetusa Regia şi tezaurele Evului Mediu timpuriu sunt printre cele mai spectaculoase, dar o astfel de expoziţie merită văzută datorită numărului mare de pierse şi varietăţii lor”, spune arheologul turdean.

Muzeul de Istorie din Turda a participat, la deschiderea inagurală a expoziţiei de la Roma, cu piesele din tezaurului princiar descoperit la Turda şi datat în ultima treime a secolului al V-lea,eventual la începutul secolului al VI-lea. „Deoarece expoziţia Aurul şi argintul României era itinerantă, noi am considerat că e mai important pentru Turda ca tezaurul prinţei gepide să rămână la Muzeul de Istorie, unde poate fi vizitat”, a mai completat arheologul turdean.

Horea HUDREA

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.