Ex-directoarea Salinei Turda, Simona Baciu s-a înscris în PLUS. Surse din USR vorbesc de o infiltrare a partidului

Ex-directoarea Salinei Turda, Simona Baciu s-a înscris în PLUS. Surse din USR vorbesc de o infiltrare a partidului

Ex-directoarea Salinei Turda, Simona Baciu s-a înscris în PLUS. Surse din USR vorbesc de o infiltrare a partidului

by ianuarie 22, 2020 0 comments

Fosta directoare a Salinei Turda, Simona Baciu s-a înscris în PLUS Turda, susțin surse politice din organizația locală.

Simona Baciu este un personaj cu un trecut politic controversat. A fost susținută pentru posturi în managementul unor companii publice de către PD- PDL. Ulterior a fost păstrată în funcție de către liderul PSD Cristian Matei. S-a dorit și înregimentarea Simonei Baciu în PSD dar demersul a fost blocat la nivelul organizației locale.

Liderii USR resping orice colaborare cu PLUS dacă Simona Baciu va fi acolo. Pentru cei din USR, Simona Baciu e imaginea iconică a tot ceea ce resping din punct de vedere politic. Baciu este fostul manager  al Salinei Turda o companie publică care a permis derularea proiectului ”nămolarii” -Workcall, prin care sute de mii de lei din fonduri europene au fost folosiți ineficient. ”Am denunțat proiectul Workcall ca un exemplu de spoliere a fondurilor europene.  Cum poți să te duci în campanie electorală umăr la umăr cu manageri care au permis gestionarea defectuoasă a unui proiect european în care erau implicate fiica și nora primarului PSD din oraș?”, se întreabă cei din USR Turda.

În plus, fosta directoare a fost implicată într-un lanț de firme ce vindeau produse cosmetice sub un brand mixt  : cel al Salinei Turda și o marca înregistrată chiar de către firma Simonei Baciu. USR Cluj a formulat o plângere penală către DNA împotriva Simonei Baciu astfel că Uniunea nu se poate asocia cu aceasta.

Primarul Cristian Matei și Simona Baciu (Salina Turda), acuzați că susțin finanțarea presei locale într-un mod incorect

Primarul Cristian Matei și Simona Baciu (Salina Turda), acuzați că susțin finanțarea presei locale într-un mod incorect

Înscrierea Simonei Baciu în PLUS declanșează un conflict mocnit în alianța USR-PLUS de la Turda. Liderii USR vorbesc de ”o infilitrare” a PLUS-ului cu oameni din grupul politic al fostului primar Tudor Ștefănie. Motivul ar fi acela al compromiterii candidaturii candidatului USR,  Andrei Suciu. 

Teoretic, desemnarea candidatului Alianței poate fi făcută de la oricare din formațiunile componente, fie USR, fie PLUS. Practic la Turda, USR dorește să-și impună candidatul în procedura internă de desemnare. Andrei Suciu, care se bucură de un capital de imagine neconsumat de la alegerile anterioare este singurul candidat care îl poate detrona pe fostul pesedist Cristian Matei, susțin liderii USR Turda. Înregimentarea în PLUS a Simonei Baciu care a avut anterior susținerea politică a PDL și PSD dă o dublă lovitură Alianței, pe plan local. Pe de-o parte USR-PLUS vor fi criticați de proprii lor alegători pentru nerespectarea sloganului ”Oameni noi în politică”, și poate să apară o demobilizare a electoratului. Cum poți să mergi umăr la umăr în campanie cu o persoană pe care ai acuzat-o că a permis sifonarea fondurilor europene?, se întreabă cei din USR  Pe de altă parte, în cazul în care Baciu va fi desemnată drept candidatul PLUS pentru Primăria Turda, aceasta poate contesta desemnarea lui Andrei Suciu ca și candidat al Alianței.

Din acest moment USR Turda va fi ținta atacurilor mediatice, deja pregătite în acest sens. Liderii USR vor fi prezentați drept ”dictatori” care se opun dezbaterii și competiției democratice.

O astfel de situație, alături de calendarul strâns până la alegeri, dă un scenariu în care Alianța va intra dezbinată în competiția electorală locală fapt care va favoriza candidatura lui Cristian Matei. 

Situația este una delicată și pentru PLUS. Au anunțat public că oricine se poate înscrie în partid și își poate depune candidatura. Procedura era publică, de completare a unui formular online urmând ca înscrierea să fie validată de o comisie ce verifica veridicitatea datelor. USR contestă tocmai oportunitatea validării Simonei Baciu dar liderii PLUS spun că nu au autoritatea să conteste procedura proprie de recrutare. 

Liderii USR sunt hotărâți să excludă complet orice colaborare cu PLUS Turda, dacă Simona Baciu va apărea la PLUS. ”Nu vom ieși în campanie cu ei pe stradă. Nu poți să mergi în tandem cu un personaj așa de controversat”, spun cei din USR. 

   Simona Cristea, coordonator PLUS Cluj spune că fiecare formațiune are procedurile proprii de recrutare a membrilor. ”Nu vă pot spune acum cu certitudine dacă validare a mers până la capăt. Despre modul în care vom colabora în campanie, vom discuta în Alianță”, spune Simona Cristea. Aceasta nu a dorit să confirme sau să infirme validarea Simonei Baciu și a precizat că o listă a candidaților PLUS validați va fi dată publicității.

Proiectul Workcall și afacerile personale sub brandul Salinei, motivele invocate de USR în respingerea lui Baciu

Pentru liderii USR Turda, Simona Baciu e imaginea iconică a tot ceea ce resping din punct de vedere politic. Baciu este pentru USR Turda un fost manager care a permis derularea proiectului ”nămolarii”, prin care sute de mii de lei din fonduri europene au fost folosiți ineficient. Cum poți să te duci în campanie electorală având în spate tocmai o persoană pe care ai criticat-o virulent cu doar o jumătate de an în urmă pentru gestionarea  defectuoasă a unui proiect în care erau implicate fiica și nora primarului PSD?, se întreabă cei din USR.

În plus, fosta directoare a fost implicată într-un lanț de firme ce vindeau produse cosmetice sub un brand mixt ce al Salinei Turda și o marca înregistrată chiar de către Simona Baciu.

Primele scântei ale conflictului mocnit de la Turda o să apară până la finalul săptămânii următoare când este programată prima întâlnire a membrilor PLUS Turda. Până atunci USR a cerut comisiei de arbitraj de la București invalidarea înscrierii în PLUS a Simonei Baciu.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.