Modernizarea orașului Turda nu ar trebui decisă de un primar, de familia sau subordonații lui ci de către turdeni, crede europarlamentarul Dragoș Pîslaru (PLUS). Acesta a subliniat că fără un puternic simț civic, România și localitățile ei nu vor putea fi modernizate eficient. Prezent vineri la Turda, acesta a anunțat că PLUS pregătește o strategie de descentralizare a fondurilor europene ce va fi aplicată după câștigarea alegerilor parlamentare din 2020. La întâlnirea PLUS de la Turda, moderată de László Németi, coordonatorul PLUS Turda, a participat și Simona Cristea, președinta PLUS Cluj.
Atât Dacian Cioloș cât și ceilalți lideri PLUS sunt interesați să reformeze mecanismele cu finanțare europeană și să descentralizeze procedurile de aprobare a fondurilor. ”Credeți că Bucureștiul știe de ce aveți nevoie aici?”, a întrebat retoric, europarlamentarul PLUS.
În opinia lui Pâslaru, turdenii ar trebui să dezbată și să decidă singuri direcția în care va merge orașul.
Dragoș Pîslaru a fost prezent la sfârșitul săptămânii trecute la Cluj și Turda pentru a prezenta oportunitățile sectoriale de finanțare în viitorul buget al Uniunii Europene. Dragoș Pîslaru a participat, vineri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere despre oportunitățile de investiții plecând de la bugetul UE 2021-2027, organizată de Renew Europe și PLUS Cluj iar apoi a venit la Turda. ”Este foarte importantă mobilizarea autorităților subnaționale care să înceapă montarea de structuri financiare sau de co-finanțare adecvate, care să creeze o autonomie față de finanțarea centralizată prin discuții directe cu instituții financiare europene. Să îndrăznească autoritățile locale să depună proiecte direct la Bruxelles”, a spus Pîslaru în întâlnirea de la Cluj. Europarlamentarul a dat exemple municipiile Alba Iulia sau Oradea, care au proiecte direct cu Banca Europeană pentru Investiții.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.