Dezastru ecologic pe Arieș. Locuitorii din Câmpia Turzii avertizați să nu folosească apa râului

Dezastru ecologic pe Arieș. Locuitorii din Câmpia Turzii avertizați să nu folosească apa  râului by aprilie 4, 2017 1 comment

Administrația locală din Câmpia Turzii a emis o avertizare prin care recomandă locuitorilor să nu folosească apa râului Arieș pentru alimentație, igienă corporală și irigații.

Avertismenul vine după ce ieri, 3 aprilie, iazul de decantare de la Vașea Șesii a cedat iar sterilul a ajuns în râul Arieș.

Sterilul ajuns în râul Arieș dar și scurgerile de apă din baraj conțin cianuri și substanțe toxice, se mai arată în alerta transmisă de municipalitatea din Câmpia Turzii.

Garda de Mediu și specialiștii Companiei Naționale Apele Române fac investigații la fața locului. Primele estimări indică faptul că au fost deversate peste 6000 de metri cubi de steril. Cupru Min, compania minieră care gestionează iazul de decantare și-a întrerupt activitatea și intervine cu utilaje. Localnicii spun că peștii din Arieș, din aval de deversarea de la Roșia Poeni, au murit.

.

Iazul de la Roșia Poeni, una din cele 24 de bombe ecologice din Apuseni

Istoria iazului de decantare începe odată cu exploatarea de cupru de la Roșia Poieni, făcută de compania Cupru Min începând cu anul 1978. Producţia de cupru a demarat în 1983. În zonă este cel mai mare zăcământ diseminat de cupru şi aur din România, rezervele sale reprezentând 65% din totalul cantităţii de cupIMGP2625ru din ţară. Este estimat la 900.000 de tone, lucru care permite continuarea exploatării pe o perioadă de cel puţin 20 de ani.
Iazul de Valea Șesii este un iaz de decantare de vale, deschis ( adică are un singur baraj ). Barajul e construit între doi versanți naturali și e format din anrocamente- îngrămădiri de piatră și beton ce formează platforme de îndiguire. În astfel de baraje, sterilul este deversat în iaz printr-un sistem de conducte care trebuie să permită dirijarea deversării spre diverse zone situate pe conturul iazului astfel ca toată suprafaţa să fie ocupată. 
Sterilul se constituie în depozit şi se depune cu începere de pe versanţii naturali. Apele limpezi care rămân în urmaar trebui să ajungă într-un sistem de colectare şi evacuare din care acestea trebuie să fie descărcate spre o staţie de epurare chimică sau spre un sistem de recirculare.

De-a lungul timpului nu au fost respectate procedurile de depunere a sterilului și nici procedurile de epurare a apelor.

Iazul de la Valea Șesei se întinde pe o suprafață de peste 130 de hectare iar poluarea pe care o produce este de două tipuri. Unul dintre tipurile de poluare e accidentală precum cea de ieri, când o sondă a cedat. Există însă și un alt fel de poluare, permanentă și insidioasă datorită infiltrațiilor de apă rezultate în urma ploilor abundente. În acest ultim caz, substanțele toxice nu mai ajung în Arieș la valori periculoase dar poluarea e una constantă.

Ministerul Mediului preciza în trecut că, în urma studiilor, costurile  de închidere ale iazului și depoluarea zonei costă  peste 15 milioane de euro.

Potrivit organizațiilor ecologiste, în Munţii Apuseni se gasesc 24 iazuri de decantare toate cu potențial de distrugere ecologică.

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. Radu-Andy
    #1 Radu-Andy 7 aprilie, 2017, 17:46

    Tuturor celor care au participat la deversarea sterilului in Aries va doresc o moarte lenta exact asa cum ati omorât voi flora si fauna acestui rau.Sper sa ne vedem in iad .

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.