Cum alergi cu câinele tău. Recomandările veterinarilor

Cum alergi cu câinele tău. Recomandările veterinarilor by mai 19, 2017 0 comments

Spotlight

Turdenii sunt invitați să participe, sâmbătă la un cros caritabil destinat promovării unui stil de viață sănătos și pentru promovarea protecției animalelor. Evenimentul va ava loc în 20 mai, de la ora 9.30 pe Drumul Comunal 82, ce pleacă de la intersecția DN1 (spre Alba Iulia), cu DJ 82, spre Moldovenești.
Evenimentul are în premieră pentru Turda și o secțiune de alergat împreună cu un câine, animal de companie.

Medicii veterinari spun că alergatul cu un câine necesită o serie de precauții. ”Sunt precauții legate de dieta animalelor, starea lor de sănătate sau condițiile meteorologice”, explică dr. Raluca Ionas, medic veterinar, director medical al asociației Transylvania Animal Care.

Ce trebuie să știi atunci când alergi cu un câine

 • Nu ar fi cazul de participare: caini fara schema completa de vaccinare,
  animale bolnave sau cu un istotic medical precar (boli cronice, cardiace,
  etc)
 • E obligatoriu ca orice animal sa fie deparaiztat intern si extern
 • Nu participa animalele care au avut o interventie chirurgicala cu cel puțin 1 lună înainte
 • De regulă trebuie să aștepți până la vârsta la care cățelul are osatura picioarelor întărită, ceea ce înseamnă că poți începe alergările când câinele ajunge în jurul vârstei de 1 an. Pentru rasele mai mari precum labradorii sau cei din rasa Golden Retriever, se recomandă chiar și vârsta de 16-18 luni pentru cursele mai serioase.
 • Efortul fizic trebuie evitat timp de o oră înainte sau două ore după masă, pentru a evita torsiunea gastrică, o urgență chirurgicală. Deasemenea nu trebuie să-ți hrănești câinele în timpul alergării și o oră după.
 • Ținând cont că animalul de companie nu are afecțiuni ortopedice, acesta poate fi luat la plimbare sau alergare pe distanța pe care o poate parcurge în mod normal un om obișnuit.
 • Majoritata câinilor au tendința să conducă în cursele de alergări, astfel că dacă rămâne frecvent în urmă și dă semne de oboseală alergatul trebuie abandonat. Câinii nu au glande sudoripare, astfel că animalul își face reglajul prin respirația bucală. De aceea alergatul în timpul perioadelor de caniculă și cu umiditate ridicată trebuie evitat.
 • E indicat să iei cu tine apă pentru cățel și un bol, altfel poți avea surpriza ca să bea din bălți ori ape contaminate cu bacterii și paraziți.
 • Trebuie să fii pregătit pentru posibilitatea ca cățelul tău să se aleagă cu căpușe (ăsta e un risc ce apare ori de câte ori ieși cu câinele în natură) să îl verifici după alergare și să apelezi la un veterinar pentru antiparazitarele necesare
 • De preferat ca propietarul sa dețină carnetul de sănatate al animalului
  în timpul evenimentului.

  Crosul caritabil de sâmbătă, organizat de Asociația T9 în parteneriat cu Asociația pentru protectia necuvântatoarelor „Amicii Noștri” si Primăria Moldovenești o și îl are ca invitat special pe Tibi Ușeriu, câștigătorul Ultra-Maratonului 6633 Arctic Ultra. Înscrierea la cros este gratuită dar sunt acceptate donații în contul Asociației „Amicii Noștri” Turda.

  Potrivit organizatoriilor crosul e împărțit în secțiuni, adulți și copii și pe categorii de vârstă astfel că traseele vor avea distanțe de la 250 de metri la maximum 3, 9 și 14 kilometri pentru adulți.

   

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.