Cristian Matei, un an de mandat. Noră, ginere, prieteni, neveste și copii, angajați în funcții publice

Cristian Matei, un an de mandat. Noră, ginere, prieteni, neveste și copii, angajați în funcții publice by iunie 7, 2017 1 comment

La un an de la preluarea mandatului, primarul Cristian Matei este acuzat că și-a propulsat protejații și membri de partid în funcții publice și că formează la nivelul orașului o grupare de interese menită să îi susțină ambițiile politice. Aparatul de comunicare al Primăriei transmite în schimb imaginea unui primar competent, care alături de echipa sa ”lucrează alert” pentru a schimba fața orașului.

Bilanțul unui an cu Cristian Matei la conducerea Turzii arată,în opinia liberalilor, ca o perdea de fum cu sloganuri propagandistice și decizii luate în favoarea unui grup cu interse comune, afiliat politic. Oponenții politici ai primarului social-democrat atrag atenția că, în primul an de la câștigarea alegerilor, administrația locală a fost împânzită de apropiați ai lui Cristian Matei iar  criteriile de selecție au ca numitor comun  apartenența la PSD. Acest lucru va duce, în opinia liderilor liberali din Turda, la o ineficiență a administrației locale, care devine vulnerabilă în fața intereselor de grup.

Liberalii meniționează numirea ginerelui la șefia Companiei de Apă Arieș, propulsarea norei în funcția de directoare a Școlii Teodor Murășanu dar și angajarea în companiile publice a unor consilieri locali ori membri de partid. În total sunt nominalizate circa 15 nume din aparatul administrativ sau serviciile publice locale, persoane care au fost angajate după ce actualul primar a preluat mandatul. Printre cei nominalizați se numără consilierii Adrian Sălăgean (consilier PSD și consilier al ginerelui primarului), Adrian Sărmășan (consilier local ALDE, angajat la Compania de Apă); Dorin Apahidean (administrator public și președinte al CA Salina Turda) și fiica acestuia, angajată ca purtător de cuvânt. Pe listă mai figurează Bogdan Gabriel Ursuleanu venit din Prahova, șef la Administrarea Patrimoniului Imobiliar și nevasta acestuia, angajată la Compania de Apă, Dorel Corpodean, numit în Consiliul de Administrație de la Salină, Florin Ion Moldovan , soțul secretarei primarului, Coralia Surdea și Femița Pogăcean, trimise în Consiliile de Administrație. Mai sunt amintiți Dan Nap, fratele consilierului local și președinte PMP Adrian Nap, angajat în funcția de șef birou la Administrația Patrimoniului Imobiliar.

Puteți citi aici ”bilanțul” pe care  PNL Turda i l-a făcut primarului Turzii

”Un an cu Cristian, micul dictator turdean”, sună bilanțul satiric făcut de T9 referitor la realizările administrației locale

”Un an cu Cristian, micul dictator turdean”, sună bilanțul satiric făcut de T9 referitor la realizările administrației locale (fotografie din campania electorală)

AsociațiaT9, merge cu critica și mai departe și-l numește pe actualul primar drept ”un mic dictator”. Vezi aici

”Se îmbracă în alb și împarte diplome. Face poze cu toată lumea și le pune pe Facebook. Dacă înflorește o floare, dacă rodește un pom în Turda, e meritul LUI. Dacă un sportiv are performanțe, dacă o echipă câștigă un meci, EL le-a “creat condiții”. Împarte banii orașului de parcă ar face sponsorizări din banii lui personali. Familia e bine, ginerele i-a moștenit funcția, cu nora a fost mai greu, dar s-a rezolvat și pentru ea un post de director”, se preciează într-un text satiric denumit ”Un an cu Cristian, micul dictator turdean”

A ajuns Turda pe mâna unui grup politic dispus să facă orice pentru a avea acces și pentru a păstra privilegiile și beneficiile ce decurg din funcțiile publice sau e vorba de ”o echipă competentă ce lucrează alert în beneficiul turdenilor”? Ne vom convinge în următorii 2 ani.

Administrația locală a anunțat proiecte pentru modernizarea orașului

Creșteri ale bugetului local, proiecte depuse pentru finanțare din fonduri europene, asfaltarea unor străzi, sunt câteva din acțiunile pe care Primăria Turda le prezintă ca și reușite.

Administrația locală afirmă că schimbă fața Turzii încet dar sigur

Administrația locală a demarat proiecte de modernizare a infrastructurii

În primăvara acestui an, primarul Cristian Matei anunța o creștere a bugetului orașului de la 86 milioane la 103, 6 milioane cu circa 20 de milioane mai mult decât în ceilalți ani. Primarul preciza că încasările suplimentare s-au datorat faptului că a re-organizat funcționarea Primăriei fapt care a dus la o creștere a colectării de taxe și impozite.

În același timp, administrația locală a anunțat demararea unor proiecte mici de infrastructură: modificarea aspectului urban al orașului prin parteneriate cu agenți economici (companii publice, mai ales), reamenajarea Centrului prin amenajarea de parcări, demararea de modernizări a unor străzi. Au fost anunțate modernizări pe str. Lianelor, str. Nuferilor, str. Zorilor, str. Narciselor, str. Lotus și str. Hațegului. Lucrările constau în modernizarea trotuarelor și accesului la blocuri pe o suprafață de aproximativ 1500 mp, modernizarea carosabilului și parcărilor pe o suprafață de aproximativ 7200 de mp și montarea gurilor de scurgeri noi si capace la cota asfaltului. Lucrările inclus și amenajarea Pieței Micro III

Administrația locală a mai anunțat finalizarea modernizării străzii Decebal și pe Calea Victoriei nr. 100 și a anunțat lucrări pe Str. Roșiori, Str. Ecaterina Teodoroiu, Str. Libertății și P-ța Romană. Str. Zorilor, Str. Constructorilor, Str. Rapsodiei, Str. Liliacului, Str. 22 Decembrie 1989. În același timp, administrația condusă de primarul Cristian Matei a mai anunțat că a depus proiecte de finanțare pentru 237 de străzi și alte 20 de străzi în Cartierul Băi. Municipalitatea se pregătește să finalize Planul de Mobilitate Urbană și Strategia de Dezvoltare a orașului până în 2030.

Mesajul administrației locale, transmis turdenilor e unul simplu: am început modenrizarea orașului, dar este un proces de durată și costistitor.

Asfaltarea străzilor este un proces complex și foarte costisitor, motiv pentru care administrația locală a căutat cele mai bune variante pentru a cuprinde cât mai multe artere în programe Guvernamentale sau europene, astfel încât locuitorii Turzii să poată beneficia de un număr cât mai mare de străzi refăcute în perioada care urmează. Îi asigurăm pe cetățeni că aceasta este principala prioritate a Primăriei Municipiului Turda, aparatul administrativ făcând în permanență eforturi pentru rezolvarea acestei probleme, explică primarul Turzii, pe rețelele sociale.

Adevărurile și păcălelile lui Cristian Matei

”A trecut un an de când a preluat puterea în Turda. A asfaltat vreo 3 străzi, zice că mai mult nu s-a putut.N-a reușit să facă lucruri simple, cum ar fi contracte de salubritate între Prival și toți cetățenii orașului, gunoiul este aruncat la întâmplare pe străzile orașului. S-au montat 4 (patru) pubele de gunoi, după care proiectul a fost abandonat. În schimb, ni se spun povești nemuritoare cu heliport și funicular la Turda, cu biciclete cu GPS, cu o mocăniță între Salină și Castrul Roman…” , scriu cei de la Asociația T9 pe pagina lor.

Sunt criticile celor de la T9 nejustificate sau actualul primar face slalom printre adevăruri și minciuni? Sunt acțiunile primarului Cristian Matei niște adevărate reușite sau doar niște perdele de fum ale aparatului propriu de propagandă, așa cum insistă consilierii liberali?

Adevărul e pe undeva la mijloc. Actuala administrație locală a început să schimbe fața orașului, dar nu la amploarea pe care aparatul de propagandă al primarului o lasă să se înțeleagă.

Lui Cristian Matei nu îi sunt străine fazele în care blufează iar consilierii liberali știu bine acest lucru. În ședința Consiliului Local din 29 noiembrie 2016, consilierul local Cristian Felezeu îl interpela pe primar cu privire la situația decontaminărilor din municipiul Turda.

”Despre această problemă cu situl contaminat pot să vă dau ultimele relații.În ultimele zile sau pe la jumătatea lunii decembrie se vor obține banii, fiindcă proiectul este fazat, suntem cu prioritate noi și Târnăveniul și vom primii banii necesari pentru această decontaminare. Mai avem doar anul 2017 la dispozției. În anul 2017 vom face decontaminarea, se poate face este timp suficient și banii vor veni. Binențeles cu preocuparea actualei administrații a municipiului Turda”, spunea în plenul Consiliului Local, primarul Cristian Matei.

În noiembrie 2016, primarul anunța că vin banii și decontaminează Poștarâtul până la finalul acestui an. În 16 mai 2017, aflăm de pe pagina primarului că ” Proiectul de reabilitare a sitului poluat istoric – depozit deșeuri periculoase UCT – Poșta Rât (Municipiul Turda) a fost selectat pentru finanțare!
Cererea de finanțare „Fazarea proiectului Reabilitarea sitului poluat istoric – depozit deșeuri periculoase UCT – Poșta Rât (Municipiul Turda) a trecut de faza de evaluare, proiectul fiind selectat pentru finanţare”.

Știa Cristian Matei în noiembrie 2016 că proiectul nu va fi finanțat în luna următoare și a mințit în fața Consiliului Local pentru a-și calma adversarii politici?   S-a bazat cu bună intenție pe promisiuni neonorate de Guvern? Indiferent de răspuns, un adevăr tot rămâne, acela că primarul Turzii a vorbit fără a avea o certitudine.

Seria de promisiuni precum decontaminarea completă în 2017 în Poștarât, construirea unui aerport la Turda sau promisiunile de amplasare a pubelelor subterane în oraș, făcute inclusiv in campania electorală ridică serioase semne de întrebare cu privire la seriozitate cu care primarul aruncă promisiuni. Genul acesta de declarații nu înseamnă neapărat că primarul e rău intenționat sau că nu va face treabă în oraș ci arată o fanfaronadă. Acest lucru îl va costa politic pe primar deoarece adversarii politici se vor grăbi să îi taxeze, în egală măsură, atât competența dar și lăudăroșenia.

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. Cireasa amara
    #1 Cireasa amara 12 iunie, 2017, 22:02

    Clanul Borgia din Turda -clanul Matei.
    Grup infractional organizat

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.