Cresc impozitele pe locuință în 2020. Păcăleala PSD-PMP de la Turda

Cresc impozitele pe locuință în 2020.  Păcăleala PSD-PMP de la Turda by mai 23, 2019 0 comments

Consiliul Local Turda a aprobat astăzi noile taxe și impozite locale într-un exercițiu de imagine, înaintea finalului de campanie electorală.

Discuțiile sensibile pe marginea subiectului au fost reducerea impozitului pe locuințe și eliminarea taxei de tonaj greu pe strada 22 Decembrie.

Autoritățile locale au propus o reducere a coeficientului de impozitare pentru locuințele rezindețiale cu 0.003% care ar fi adus o scădere a impozitului pe locuință. Cu toate acestea, datorită modificărilor făcute de autoritățile centrale, impozitul va crește.

Deși Consiliul Local a redus coeficientul de impozitare, impozitele pe locuință vor crește la Turda datorită majorării valorii de referință.

PNL Turda i-a forțat astăzi pe cei din PSD să respingă un proiect de hotărâre ce ar fi venit în sprijinul mediului privat din oraș. Liberalii au propus eliminarea taxei de tonaj greu pentru firmele care funcționează în zona industrială a orașului. Proiectul propus pentru a fi introdus pe ordinea de zi nu a mai ajuns în dezbatere deoarece PSD și partidele aliate din Consiliul Local au apreciat că nu este un proiect urgent. PNL Turda a punctat astăzi la capitolul imagine deoarece i-a pus pe cei de la PSD în ipostaza de a refuza un proiect favorabil mediului de afaceri.

În schim PSD și PMP au aprobat reduceri pentru populație. Potrivit legii calculul impozitului pe locuință se face înmulțind suprafața locuinței cu o valoarea prestabilită legală și un coeficient de localitate iar rezultatul cu un coeficient de impozitare care pentru clădirile rezidențiale poate fi între 0,08 și 0,2% .

La Turda coeficientul inițial a fost 0,092%. Primarul Cristian Matei a propus o reducere a coeficientului la 0,090%. Consilierii PMP ”au plusat” și au cerut la rândul lor o reducere de 0,001%. În final, Consiliul Local a aprobat o reducere de 0.003 a coeficientului de impozitare.

În urma reducerii, un apartament din zona centrală de 40 de mp va avea o reducere ipoteictă de circa 3 lei la impozitul pe clădiri. De fapt impozitul, pentru exemplul menționat de noi va crește cu circa 1 leu.

Cum se calculează impozitul pe clădiri rezidențiale?

Suprafața în mp se înmulțește cu o valoare de referință (pentru locuințe de cărămidă/beton cu facilități, această valoare era 1013 iar acum este 1060 ) x 2.4 care e coefientul de municipiu de rang II pentru zona A (coeficienții sunt pentru Turda de 2,3 – 2,2- 2,1 pentru zonele B, C, D, E) = X. Rezultatul X se înmulțește cu cota de impozitare în acest caz, cea stabilită de CL Turda, adică 0,089%. Spre exemplu impozitul în 2020 pentru un apartament de 40 de mp din zona A se calculează astfel. 40 mp x 1060 x 2,4 = 101760 x 0,089% = 90,56. Pentru același apartament, în 2019, impozitul este 89, 46 lei. 

Păcăleala cu reducerea impozitului, făcută ca un joc de imagine de PSD și PMP, este o consecință a majorării valorii de referință pe metru pătrat de construcție. Și la impozitul din 2019, a fost înregistrată o creștere la impozitare de circa 6,95%, numai prin majorarea valorii de referinţă aferentă unui metru pătrat de construcţie. Această valoare va fi influenţată de rangul localităţii şi de vechimea construcţiei iar majorare este obligatorie pentru proprietarul locuinţei, chiar dacă Primăria modifică cota de impunere. În 2019, valoarea de referință pentru exemplul nostru, apartament cu toate facilitățile era 1013 lei/mp iar coeficientul de impozitare era 0, 092% . În 2020 valoarea de referință va fi 1060 de lei/mp. Chiar dacă municipalitatea a hotărât reduce cota de impozitare la 0.089%, impozitele pe locuință vor crește.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.