Copy-Paste în management. Consiliul Local vrea aceeași strategie la Salină și Domeniul Public

Copy-Paste în management. Consiliul Local vrea aceeași strategie la Salină și Domeniul Public by ianuarie 16, 2017 0 comments

Consiliul Local Turda a aprobat astăzi emiterea a două documente necesare pentru selecția de noi administratori la Domeniul Public și Salina Turda. Ședința de Consiliu Local s-a desfășurat fără participarea consilierilor liberali. Aceștia au boicotat ședința în condițiile în care, potrivit unor surse,  apreciază că noile schimbări din conducerea societăților cu capital public din Turda vor duce la o consolidare a puterii politice a social-democraților.

Cele două documente aprobate de Consiliul Local Turda, scrisorile de așteptare pentru Salina Turda și Domeniul Public  sunt de fapt identice ca și conținut, deși fac referire la două societăți comerciale cu obiecte de activitate, nevoi, active și fluxuri de bani, diferite.

Noile schimbări în conducerea celor două societăți cu capital public, Salina Turda și Domeniul Public pot surveni cel mai repede din luna martie, deoarece noile prevederi legale aprobate în 2016 prevăd perioade mai lungi de timp pentru confirmarea administratorilor.

Legea nr. 111/2016 prevede că numirea unui manager sau a administratorilor trebuie să se facă numai cu existenţa unei scrisoari de aşteptare care este un document de lucru prin care autoritatea publică tutelară, în consultare cu orice acţionari reprezentând, individual sau împreună, 5% din capitalul social al întreprinderii publice, stabileşte performanţele aşteptate de la organele de administrare şi conducere ale întreprinderii publice. Prin scrisoarea de așteptare se stabilește și politica specifică a autorităţii publice tutelare privind întreprinderile publice care au obligaţii  legate de asigurarea unui serviciu public, pentru o perioadă de cel puţin 4 ani.

Ulterior emiterii acestui document trebuie să fie completată o declarație de intenție, document de lucru prin care candidaţii pentru postul de administrator, precum şi candidaţii pentru postul de director, selectaţi şi înscrişi în lista scurtă, îşi prezintă viziunea sau programul privind dezvoltarea întreprinderii publice.

Declaraţia de intenţie se prezintă în scris de către fiecare dintre candidaţi şi este parte componentă a evaluării finale a acestora pentru numirea lor.  Lista scurtă – cuprinde maximum 5 candidaţi pentru fiecare post de membru în consiliul de administraţie, consiliul de supraveghere, de director, de membru al directoratului şi este realizată de comisia de evaluare.

Ulterior evaluării, autoritatea publică întocmește actul administrativ de numire a administratorilor. Urmează apoi stabilirea prevederilor ce vor fi incluse în contractul de mandat. În termen de maximum 30 de zile de la data numirii sale, consiliul de administraţie este obligat să întocmească planul de administrare care va include indicatorii financiari și nefinanciari. Directorii la rândul lor au termen de 60 de zile să întocmească planul de management care va completa planul de administrare. Pe durata celor 60 de zile, planul de administrare este transmis Consiliului Local urmând să fie negociat și aprobat de către acesta. Negocierea poate să dureze 45 de zile cu o singură prelungire de alte 30 de zile în caz de eșec.

În cazul eşuării negocierii în cele două runde, membrii consiliului de administraţie sau de supraveghere sunt revocaţi, fără a fi îndreptăţiţi la plata unor daune-interese. În acest caz rezultatul negocierii trebuie motivat şi publicat pe pagina de internet proprie a societăţii.

Abia după ce planul de administrare este aprobat de Consiliul de Administrație și Consiliul Local și după ce sunt stabiliți indicatorii financiari și nefinanciari și planul de management are loc de fapt completarea în totalitate a planului de mandat.

Avem așadar selecția administratorilor și numirea lor, stabilirea performanțelor societăților comerciale și a planurilor după care acestea vor fi conduse prin negociere cu administrația locală, și completarea actelor inițiale de numire cu prevederile specifice ale contractului de mandat.

Într-o selecție serioasă a administratorilor, un astfel de proces nu poate fi făcut de azi pe mâine, așadar finalizarea procedurilor de numire a administratorilor de la Salină și Domeniul Public se va prelungi cel mai probabil până în primăvară.

Solicitări contradictorii în scrisoare de așteptare de la Salină

Scrisoarea de așteptare aprobată de Consiliul Local Turda cu privire la Salina Turda prevede solicitări contradictorii.

Pe de-o parte, autoritatea publică stabilește patru criterii majore de performanță pentru administratori: creșterea cifrei de afaceri, creșterea gradului de încasare, accelerarea soluționării solicitărilor clienților, crearea și amenajarea unor locuri de parcare suplimentare.

Pe de altă parte, scrisoarea de așteptare precizează că ”preferința acționarului este pentru noi vărsăminte față de noi investiții”.

Mesajul pe scurt, transmis astăzi de Consiliul Local Turda administratorilor de la Salină e simplu: faceți investiții dar fără bani.

Cât de serios au tratat consilierii locali cele două documente de principiu care vor reglementa strategiile economice ale Salinei și Domeniului Public pentru următorii 4 ani, rezultă din faptul că aleșii Turzii au votat de fapt un copy paste. Niciunul dintre consilierii locali nu a sesizat că cele două documente sunt la fel.

”…ne așteptăm ca societatea să utilizeze în mod regulat analize de evaluare a activelor”, se precizează în scrisoarea Domeniului Public în timp ce pentru Salina Turda citim ”…ne așteptăm ca societatea să utilizeze în mod regulat analize de evaluare a activelor”. Cele două documente, copy-paste în management, sunt de fapt identice și arată cât de capabili și interesați sunt angajații Primăriei Turda în redactarea unor documente de strategie economică. Vorbim despre documente cadru care vor sta la baza strategiilor de management ale celei mai mari societăți cu capital public din Turda, Salina, cu o cifră de afaceri anuală de circa 10 milioane de lei.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.