Consilierii împart banii împrumutaţi. 3,9 milioane de lei merg la drumuri

Consilierii împart banii împrumutaţi. 3,9 milioane de lei merg la drumuri

Consilierii împart banii împrumutaţi. 3,9 milioane de lei merg la drumuri

by aprilie 14, 2015 0 comments

Turda s-a împrumutat din 2003 încoace cu peste 600 de miliarde de lei vechi. Suma este una scriptică, dar indică banii de care ar fi  dispus municipalitatea pentru investiţiile din oraş. Cum şi cât s-au cheltuit practic din aceşti bani este puţin neclar, dar cert este că în registrul de credite şi garanţii municipiul e înscris cu credite ce urmează să fie restituite în următorii 10-18 ani.

 Aleşii locali vor aproba în şedinţa extraordinară a Consiliului Local de joi, 15 aprilie,  capitolele generale unde vor fi cheltuiţi cei 7, 339 milioane de lei împrumutaţi de la CEC Bank. Suma reprezintă creditul rămas disponibil  până la finalul anului 2015, din contractul de credit încheiat în 2012.

Din această sumă, executivul condus de primarul Tudor Ştefănie propune  alocarea a 3,939 milioane pentru drumuri, repartizarea a 2 milioane pentru reabilitarea podului de peste Arieş. Alţi 600.000 merg pentru proiectul de extindere reţele de apă canal, 400.000 sunt alocaţi Parcului Zoo iar 400.000 sunt alocaţi proiectului de reconversie, reamenajare şi refatadizare a Casei de Cultură.

Primarului municipiului Turda, anunţa în 27 ianuarie pe postul local de televiziune faptul că municipalitatea are un credit neconsumat ce va fi folosit la investiţii.

Turda s-a împrumutat cu peste 600 de miliarde lei vechi, de-a lungul timpului

Valoarea totală a creditelor angajate de municipalitate, de-a lungul timpului se ridică, scriptic,  la peste 600 de miliarde lei vechi.

 O parte dintre aceste credite au fost achitate integral, o parte din credite nu au fost folosite în totalitate, iar o parte din înprumuturi sunt în curs de rambursare.

Lista creditelor angajate de către bugetul local s-a deschis  în 2005. Muncipalitatea s-a împrumutat cu 750.000 de lei pentru construirea pasarelei metalice din Poiana şi cu alţi 500.000 de lei pentru modernizarea străzii Clujului şi 50.000 de lei pentru modernizarea străzii Tineretului. Un alt credit, de 1,2 milioane de lei,  a fost luat pentru modernizarea trotuarelor de pe străzile Republicii, Libertăţii, şi Piaţa Romană , Piaţa 1 Decembrie 1918. Toate aceste credite au fost achitate prin rambursări anticipate în 2010.  A urmaz apoi contractarea unui credit de 9 milioane de euro. Scopul acestui împrumut era acela de a moderniza străzi, construirea unui complex multisportiv în Oprişani, construirea unui bloc cu locuinţe sociale, reabilitarea energetică a a două corpuri de clădire, construirea corpului nou de clădire al Şcolii Teodor Murăşanu, reabilitări energetice ale clădirilor şcolilor Horea Cloşca şi Crişan. reabilitarea unui pavilion al Spitalului, reabilitarea termică a unor blocuri de locuinţe şi finanţarea unui proiect de creştere a atracţitivtăţii în zona lacurilor sărate.  1,2 milioane de lei

Din documentele publice privind creditele angajate de Primărie nu rezultă foarte clar dacă cele 9 milioane de euro au fost cheltuite în totalitate. Se specfică însă că acest credit trebuie plătit în următorii 18 ani.

În 2012, municipalitatea angjaeayă un alt credit, de 25 de milioane de lei, de la CEC Bank. Creditul este luat pentru reabilitare străzi, extindere imobil Piaţa Romană, finalizarea bazinului de înot, finalizare ansamblu locuinţe sociale 60 de apartamente şi finanţarea obiectivelor de investiţii menţionate anterior: casa de cultură, reţeaua de apă, parcul zoo. Cele 7,3 milioane ce vor fi împărţite de consilieri în şedinţa extraordinară de joi, 15 aprilie fac parte din creditul de 25 de milioane de la CEC. Creditul de la CEC trebuie restituit în următorii 10 ani.

Separat de aceste credite, municipalitatea a mai depus garanţii  pentru un credit de 2,5 milioane luat în 2003 de către RATL pentru cumpărarea staţiei de verificare tehnică (credit at achitat integral)  şi creditul de 8,8 milioane luat de Salina Turda pentru complexul balenar Potaissa Turda.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.