Consiliera de imagine a primarului Matei a pierdut primul proces cu Televiziunea Română

Consiliera de imagine a primarului Matei a pierdut primul proces cu Televiziunea Română by decembrie 10, 2018 0 comments

Diana Apahidean, consilier de imagine pentru Primăria Turda și fiica administratorului public al orașului a pierdut în primă instanță procesul civil cu Televiziunea Română. Fost jurnalist la TVR Cluj, Diana Apahidean a cerut despăgubiri de 100.000 de euro. Diana Apahidean nu a mai continuat colaborarea cu TVR după ce a transmis postului de la București un material jurnalistic considerat de șefii ei direcți drept insuficient documentat.

Ulterior difuzării unei știri incompete pe postul național de televiziune, ex-jurnalista TVR a fost cercetată și de comisia de etică a Televiziunii Române.

Procesul intentat de ex-jurnalista TVR Cluj, Diana Apahidean prin care cere televiziunii publice despăgubiri de 100.000 de euro este unul controversat, în condițiile în care a fost deschis la un an de la evenimente și fără ca jurnalista să fi contestat anterior  raportul Comisiei de Etică a TVR.

diana-apa-foto (1)Procesul împotriva TVR a fost demarat inițial în 18.10 2017, la o lună după ce Doina Gradea, susținută de PSD a ajuns director general interimar al Televiunii Românie și la mai bine de un an de la incidentele pe care Diana Apahidean le reclamă. În perioada 2017-2018, Diana Apahidean, omul de imagine al primarului PSD de la Turda și-a întărit relațiile profesionale cu Doina Gradea, ajunsă directorul general interimar al TVR, cu sprijnul PSD.

În vara anului 2016, Diana Apahidean avea să redacteze o știre despre un eveniment considerat iredentist, care a avut loc la Zilele Culturii Maghiare. Știrea prezenta un concert presupus iredentist al formației maghiare Beatrice. Producătorul executiv al TVR Cluj de atunci, Alexandru Rozenberg a considerat știrea incompletă și a refuzat difuzarea ei pe TVR Cluj dar și transmiterea materialului spre postul național. Diana Apahidean a cosiderat poziția producătorului TVR Cluj drept o cenzură și folosit canale personale pentru a transmite știrea spre TVR. Ulterior, datorită timpului scurt de montaj, știrea a apărut trunchiată. Difuzarea știrii pe TVR a stârnit reacțiile comunității maghiare dar și al Active Watch România. Ulterior, modul de redactare al materialului, transmiterea acestuia de la Cluj spre București și modul de difuzare a fost analizat de Comisia de Etică a TVR care constatat încălcări ale deontologiei profesionale.

100.000 de euro despăgubiri. Recomandarea primarului Cristian Matei i-a redus din șanse

La un an de la incident, dar fără ca în prealabil să conteste raportul comisiei de etică a TVR, Diana Apahidean a deschis un proces civil în care cere 100.000 de euro despăgubiri de la Televiziunea Română. Omul de imagine al unui primar PSD începe să se judece cu TVR la o lună după la șefia postului național e numită Doina Gradea, director interimar susținut de PSD.

Diana Apahidean cere pe lângă bani și publicarea unui articol cu scuze, eliminarea concluziilor comisiei de etică de pe site-ul TVR  dar și plata cheltuielilor de judecată.

Televiunea Română, printr-o apărare la limită, a cerut instanței respingerea pretențiilor.

Prima instanța a respins ca nefondată cererea de chemare în judecată. Apahidean Diana este obligată să plătească pârâtei Societatea Română de Televiziune cheltuieli de judecată în sumă de 6.939 lei. Pronunțată în 7 decembrie, sentința poate fi atacată cu apel la Trubunalul Cluj, în 30 zile de la comunicare. Diana Apahidean nu a putut fi comunicată pentru comentarii.

În mod ironic, recomandările primarului Cristian Matei au scăzut din șansele de reușită ale Dianei Apahidean. Avocatul Societății Române de Televiziune consemna într-un înscris la dosar că scrisoarea de recomandare a primarului Cristian Matei o descrie ca fiind foarte energică , reușind să-și ducă la bun sfârșit sarcinile fără a fi copleșită de volumul de muncă. Dorin Apahidean, tatăl reclamantei concluziona pentru instanță că ”s-a ridicat de jos de unde a fost aruncată și în scurt timp a demonstrat cu abilitățile și profesionalismul ei că poate face față provocărilor (….), devenind un membru de baza al echipei PR a Primăriei Turda”.

Avocatul TVR a concluzioat că presupusele fapte ilicite reclamate de Diana Apahidean nu par să fi fost așa de profunde încât să justifice acordarea sumei de 100.000 de euro, cu titlu de despăgubiri.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.