Colegiul Național Mihai Viteazu și-ar putea pierde titulatura

Colegiul Național Mihai Viteazu și-ar putea pierde titulatura by decembrie 15, 2017 1 comment

Cea mai reprezentantivă unitate de învățământ din Turda, Colegiul Național Mihai Viteazu și-ar putea pierde titulatura actuală de anul viitor, a atenționat consilierul local Doru Anca (PRM), membru în Consiliul de Administrație al CNMV.

Consilierul local a făcut anunțul în ședința Consiliului Local de vineri, 15 decembrie, când s-a votat planul de învățământ pentru anul 2018-2019 și în timpul discuțiilor privind desființarea Colegiului Tehnic ”Dr. Ioan Rațiu”.

CNMV ar putea pierde titulatura de Colegiu Național și să fie considerat doar colegiu.

Potrivit Ordinului Ministrului Educației 3732 din 2013, pentru titulatura de Colegiu Național trebuie îndeplinite cumulativ o serie de condiții, printre care existența a cel puțin două niveluri de învățământ acreditate care să funcționeze în unitatea de învățământ. ”Eu le-am spus și am purtat discuții cu directoarea. Se pare că nu mai pot să formeze clasa a V-a ”a declarat consilierul Doru Anca, în plenul Consiliului Local.

Ordinul 3732 prevede obligația ca unitățile de învățământ, la fiecare 5 ani, să facă dovada respectării condițiilor cumulative, dintre care cea mai importantă e existența a cel puțin două niveluri de învățământ acreditate. În cazul în care condițiile minime nu sunt respectate, Inspectoratul Școlar trebuie să solicite Ministerului Educației revocarea titlului de Colegiu Național, se mai precizează în documentul ministerial.

Pierderea titului de Colegiu Național ar fi o a doua lovitură pentru învățământul local, după desființarea Colegiului Tehnic ”Dr Ion Rațiu”, școală de meserii cu o vechime de 113 ani.

 Daniela Pârlea, consilier local PSD a atras atenția că învățământul local și zonal se confruntă cu o serie de probleme generate de creșterea abandonului școlar și migrarea elevilor din zonă spre licee din Cluj. ”Există pârghii pentru a sprijini învățământul local și Inspectoratul Școlar Județean are în vedere astfel de soluții, precum parteneriatele școlare urban-rurual”,  a explicat consilierul local.

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. cenemevist
    #1 cenemevist 15 decembrie, 2017, 18:54

    Pierderea titulaturii nu este o pierdere. Pierderea calității este o problemă. Din păcate, unii țin mai mult la titulatură. Vorba proverbului: afară e vopsit gardu…. LMV era, calitativ, mult peste CNMV.

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.