Codul Administrativ, neconstituțional. PSD și PNL au vrut să împartă România în feude politice

Codul Administrativ, neconstituțional. PSD și PNL au vrut să împartă România în feude politice by noiembrie 7, 2018 0 comments

Curtea Constituțională a declarat Codul Administrativ neconstituțional în ansamblul lui. Proiectul de lege puternic contestat de către USR, PMP și doar doi deputați liberali urma să arunce în aer dezvoltarea administrativă a României.

Opinia publică a reacționat negativ la pensiile speciale acordate președinților, vicepreședinților, primarilor și viceprimarilor dar miza prevederilor din Codului Administrativ este mult mai mare. Legea așa cum a fost ea aprobată de PSD-ALDE și cu susținerea unor parlamenteri PNL și UDMR, permitea politizarea mult mai puternică a structurilor administrative. Practic, prin noul cod, politicienii puterii urmăreau să transforme ireversibil zonele României în feude eminamente politice.

Parlamentarii și-au dat nu doar pensii speciale dar și dispense privind ocuparea funcțiilor de prefect sau subprefect. Au simplificat și au politizat numirile directorilor de direcții județene de specialite. Au simplificat procedurile de înstrăinare a bunurilor publice au redus din responsabilitățile prefecților și au acordat privilegii sporite președinților de consilii județene.

Nu doar pensiile speciale sunt problema în noualege a Codului Administrativ, declarată neconstituțională. Victoria Opoziției este mult mai mare. Această lege i-a transformat pe președinții de Consilii Județene în baroni de facto asimiland-ui ”autorității publice locale” în contradicție cu Constituția. Prevederile codului a redus răspunderea înalților funcționari publici și i-au eliminat pe prefecți din categoria înalților funcționari publici. În mod normal, prefecții și subprefecții puteau fi numiți în funcție doar dacă absolveau un curs de formare în cadrul Institutului Național de Administrație. Noul cod permitea prin derogare numirea prefecților și subprefecților fără ca acest curs să fie absolvit cu posibilitatea ca nominalizații să facă cursul ulterior, în 2 ani.

Ca totul să fie și mai special, noul cod permitea numirea în funcția de prefect sau subprefect a unei persoane ce a fost deputat sau senator un mandat întreg fără a fi nevoie ca acesta să absolve cursul de formare al Institutului Național de Administrație.Parlamentarii și-au creat astfel o favoare în dauna alttor cetățeni, pentru a ocupa înalte funcții guvernamentale.

Noul Cod Administrativ schimba categoria directorilor de deconcertate (direcțiile județene de specialitate ale ministerelor). Potrivit Statutului funcționarului public aceștia erau funcționari publici de conducere iar numirea lor era condiționată de absolvirea unor studii post-universitare în domeniul administrației sau a specialității postului ocupat. Noul Cod Administrativ i-a transmforat în funcții de demnitate publică – ”manageri” care ar fi urmat să fie numiți prin ordin al ministrului de resort.

Codul Administrativ schimba prevederea din Legea administrației publice locale potrivit căreia hotărârile Consiliilor Locale sau județene privind patrimoniul se iau cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcție. Legea privind Condul Administrativ al Româniie declarată neconstituțională prevede că e suficient votul majorității consilierilor locali. Practic, noua prevedere permitea partidelor aflate la putere să dispună mult mai ușor de bunurile publice. Astăzi, în Consiliile Locale și județene uneori este un relativ echilibru al puterii tomai pentru că partidele de la putere și opoziție sunt obligate să negocieze pe marginea deciziilor de înstrăinare a patrimoniului public.

Plângerea privind neconstituționalitatea Legii Condului Administrativ a fost semnată de parlamentari USR, PMP dar și de deputații PNL Cătălin Predoiu și Cristina Trăilă.

Vezi aici toate motivele pentru care s-a reclamat neconstituționalitatea legii

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.