Cimitirul Central și Barbu Lăutaru incluse în Stațiunea Balneo Turda

Cimitirul Central și Barbu Lăutaru incluse în Stațiunea Balneo Turda by martie 1, 2017 0 comments

Administrația locală a anunțat cu mândrie, la începutul acestui an adoptarea Hotărârii de Guvern prin care s-a obținut statutul stațiune balneo-climaterică pentru Turda. La doar o lună după hotărârea de guvern, administrația locală a anunțat și o primă măsura: aplicarea unei taxe de 2% din valoarea fiecărei noapți de cazare în oraș.

Dincolo de bunele intenții ale primarului Cristian Matei, privind dezvoltarea orașului, aparatul administrativ și de propagandă al acestuia a dat naștere unor situații inedite și amuzante.

Serviciul fiscal al Primăriei Turda a anunțat intenția introducerii unei ”taxe de stațiune balneo-climaterică” de 2% din valoarea unei nopți de cazare în oraș. Suma nu e nici mare, taxa nu e  nouă. Codurile fiscale au prevăzut până în 2016 posibilitatea încasării unei taxe hoteliere de 1% din valoarea fiecărei nopți de cazare. Pentru anul fiscal 2016-2017, taxa a fost eliminată. Din acest an, pentru anul viitor, legislația fiscală permite din nou  introducerea unei taxe de cazare hotelieră iar banii colectați ar urma să fie folosiți pentru promovarea orașului.

Angajații Primăriei s-au gândit să boteze taxa hotelieră veche drept o ”taxă de stațiune balneo-climaterică” pentru a păstra  ideea noului statut obținut prin hotărârea de guvern. Potrivit regulamentului, încasarea noii taxe se va face de la toate persoanele juridice și fizice din Turda, care cazează turiști.

Romii de pe Barbu Lăutaru și morții din Cimitirul Central, beneficiari ai stațiunii balneoclimaterice Turda

barbulautaru-1440x564_c

În mod ironic, ”taxa balneo” gândită de Primărie ar urma să fie aplicată în afara arealului stațiunii balneo-climaterice propriu-zise.

Lucian Mirescu, din cadrul departamentului de cercetare-dezvoltare al Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie București explică că stabilirea perimetrului unei stațiuni balneare se face în funcție de factorii de cură. ”Cel mai bine puteți vedea care e zona de stațiune balneoclimaterică, din textul hotărârii de guvern ce                                                                                                preia descrierea exactă din documentația depusă la Ministerul  Sănătății. Uneori e o întreagă localitate, alteori doar o zonă, un areal care este identificat ca având factori de cură și care e menționat în mod clar în actul normativ al Guvernului”, explică Lucian Mirescu. Hotărârea de guvern stabilește că stațiunea balneoclimaterică este Arealul BăileTurda.

image description

Stațiunea Balneoclimaterică Turda începe pe Barbu Lăutar potrivit hărții oficiale 

Partea amuzantă a situației privind obținerea statutului de stațiune balneo este dată de delimitarea zonei.

Zona inferioară a Stațiunii balneare pleacă de la intrarea veche în Salină, pe o linie de demarcație ce continuă cu strada Barbu Lăutaru, Gheorghe Lazăr, Râpa lui Fodor. Străzile Labirint, Viorilor, George Enescu și Dima, dar și Cimitirul Central sunt cuprinse în perimetrul noii stațiuni.

În afara Stațiunii Balneo sunt însă principalele hoteluri din oraș, hotelurile Centrum, Sun Garden, Prințul Vânător și Potaissa Turda. Balenologii zâmbesc când aud despre acesta din urmă și se întreabă care e logica unei investiții de peste 2 milioane de euro într-o bază de tratament situată la 3 kilometri, în afara zonei în care s-au identificat principalii factori naturali de cură din Turda.

Oricum, hotelurile din zona centrală a orașului, aflate în afara Arealului Băi Sărate vor plăti o taxă denumită pompos ”taxa de stațiune balneară”.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.