Adevărul evitat de Cristian Matei. Scrisoarea de 125.000 de lei semnată de primarul Turzii a ajuns la turdeni

Adevărul evitat de Cristian Matei. Scrisoarea de 125.000 de lei semnată de primarul Turzii a ajuns la turdeni by martie 11, 2019 0 comments

Scrisoarea pentru contribuabili, pentru care Primăria Turda plătește 125.000 de lei, o sumă dublă față de cât plătesc alte primării din țară, a ajuns în sfârșit la turdeni. Documentul semnat de primarul Cristian Matei conține o serie de inadverdențe și omisiuni.

Pe o pagină față-verso, primarul le transmiste turdenilor în 40 de puncte care au fost principalele investiții din oraș.

Potrivit legii, primarii trebuie să trimită la început de an o scrisoare către contribuabil. Documentul trebuie să conțină, separat o notificare a datoriilor pe care contribuabilul le are către bugetul local și o scrisoare în care primarul explică cum a fost cheltuit bugetul local în anul precedent.

În documentul trimis de primarul municipiului Turda lipsesc referințele clare despre buget, lipsesc cifrele și informațiile financiare dar sunt trecute în schimb, propagandisc și activități care nu întră în atribuția administrației locale.

Municipalitatea evită să precizeze cifre

Investiții majore la Spitalul Municipal Turda, este unul din subpunctele menționate în scrisoare. De fapt, potrivit Hotărârii Consiliului Local nr 3 din 31 ianuarie 2019 privind execuția bugetară, valoarea totală a alocărilor la capitolul sănătate a fost de 4,38% din bugetul local (comparativ cu capitolul Cultură, Recreere și Religie cu 15, 79 din bugetul local). Cheltuielile de capital la capitolul Sănătate au fost de 1,8 milioane de lei.

Finalizarea studiului de fezabilitate privind amenajarea Minei Iosif, este un alt subpunct pentru care municipalitatea își atribuie merite. Documentul a fost finalizat de Salina Turda SA și nu cu bani din bugetul local. Potrivit legii, Municipiul Turda este acționarul , Consiliul Local stabilește cine administrează Salina Turda, dar administrația locală nu are competențe manageriale în administrarea Salinei Turda, o comapnie, persoană juridică cu capital public.

Au fost achiziționate 20 de autobuze electrice”, un alt subpunct menționat în scrisoarea primarului. De fapt autobuzele nu au fost plătite, nu au venit și urmează să fie livrate, potrivit administrației locale până la finalul anului 2019. Se poate paria că această realizare, menționată pentru anul 2018 va figura și la anul în listă, pentru anul 2019.

S-au finalizat licitațiile pentru modernizarea Cartierului Industrial”- ”20 de străzi din Cartierul Băi, pregătite pentru asfaltare”. Proiectul de pe 22 Decembrie este prin PNLD. Potrivit execuției bugetare în 2018 erau prevăzuți în buget 24,6 milioane de lei la străzi, prin PNDL s-au cheltuit 116.501. În general finanțările din PNDL sunt multianuale și vin pe bucăți.

A fost realizat proiectul de construire a Bazei Sportive a CNVM și se urmărește găsirea unor surse de finanțare, se precizează în scrisoarea primarului. De fapt proiectul a fost inițiat în 2011 și inițial includea chiar și construirea unui bazin de înot în dreapta terenului și nu este un proiect demarat de actuala administrație locală.

Ce omite să spună primarul în scrisoarea sa?

Scrisoarea primarului evită să precizeze cifre ale bugetului municiiului Turda pentru anul 2018. În fapt, administrația locală a prevăzut un buget pe hârtie de 151 milioane de lei, din care s-au executat (adică s-au cheltuit) doar 90, 3 milioane lei. 61 de milioane de lei nu au mai venit în 2018, așadar proiecte în această valoarea nu au fost realizate sau demarate.

Adevărul evitat de primarul Cristian Matei este acela că administrația locală de la Turda construiește un buget local orientat spre cheltuieli de funcționare, finanțarea sportului, culturii și religiei și mai puțin un buget local axat pe investiții. Proiectele cu finanțare europeană au fost posibile datorită faptului că apelurile de finanțare s-au deschis în 2017. Adevărul e că fără bani europeni, Turda este moartă. 

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.