Câmpia Turzii și-a anunțat bugetul pe 2018. PSD cere bugetare participativă

Câmpia Turzii și-a anunțat bugetul pe 2018. PSD cere bugetare participativă by ianuarie 15, 2018 0 comments

Municipalitatea din Câmpia Turzii a făcut public proiectul de buget pe 2018, cu cifre vizibil schimbate față de anul trecut. Veniturile din sumele defalcate pe impozitul pe venit scad cu circa 6 milioane de lei. Cheltuielile bugetare ale secțiunii de funcționare a administrației locale se vor cifra la circa 31 milioane de lei.

În proiectul de buget cresc cheltuielile secțiunii de dezvoltare, cel puțin pe hârtie, de la 2,5 milioane la 10, 8 milioane de lei.

PSD a anunțat că va cere organizarea unei dezbateri publice , ca un eveniment de sine stătător și introducarea bugetării participative la nivelul municipiului.

Vești proaste pentru Câmpia Turzii, pentru 2018, prin scăderea veniturilor din sumele defalcate pe impozitul pe veni și veniturile din cota defalcată din TVA. Estimările proiectului de buget arată că veniturile vor scădea, în ansamblu, cu circa 6 milioane de lei.

Primarul Dorin Lojigan spune că e rezultatul ”politcii dezastruoase a PSD” dar precizează că se va descurca. Potrivit lui Lojigan, primăria din Câmpia Turzii dispune de un excedent bugetar de circa 2 milioane de euro, circa 10 milioane de lei. Lojigan explică că excedentul provine din economii făcute în în funcționarea administrației locale și din economii la investiții.

Excedentul bugetar nu este însă neapărat un lucru bun, deoarece poate însemna că nu ai cheltuit banii pe noi investiții. Adversarii politci l-au și criticat la sfârșit de an pe Dorin Lojigan pentru faptul că nu a cheltuit banii în 2017. ”La cultură, bani necheltuiți înseamnă proiecte nerealizate! Incompetență! Țopăială cultural-sportivă”, aprecia consilierul local Monica Uioreanu. Consilierul județean Petre Pop le-a cerut locuitorilor din Câmpia Turzii să îl ajute pe primarul Dorin Lojigan cu idei de proiecte. ”Ce ați face cu 1 milion de euro în Câmpia Turzii, dacă ați fi primar? Este o întrebare destul de pertinentă si de tragică, în condițiile în care, actuala conducere a primariei Câmpia Turzii, în anul 2017, nu știe ce să facă cu banii. Adică are aproximativ un milion de euro excedent bugetar, își pune 8 miliarde de lei vechi la rezervă, pentru că nu identifică problemele reale ale orasului nostru”, aprecia consilierul județean Petre Pop.

Petre Pop a precizat pentru InfoAries.ro că va cere organizarea unei dezbateri publice pe tema bugetului și introducerea conceptului de bugetare participativă. Bugetarea participativă prespune că administrația locală va finanța o serie de proiecte propuse direct de către cetățeni, după ce aceste proiecte vor fi analizate din punct de vedere tehnic și legal.

Faptul că nu ai făcut cheltuieli de capital poate fi însă atât un lucru rău dar și un lucru bun. Un lucru rău pentru că investițiile și dezvoltare, întârzie. Un lucru bun pentru că nu s-au făcut investiții conjunctuale. Cheltuielile de capital reflectă acele cheltuieli efectuate din bugetul public cu lucrari de investitii, achizitii de utilaje si echipamente. De regulă cheltuielile de capital se fac pentru bunuri cu o durată de viață mare. Poți cheltui banii pe o sală polivalentă sau pe un parc industrial ori poți cumpăra un utilaj de măturat orașul. Toate sunt din categoria cheltuielilor de capital dar reflectă un mod diferit de abordare a investițiilor publice. Recomandarea e ca toate cheltuielile de capital să fie făcute cu prudență, în baza unor strategii și nu prin decizii conjucturale, tocmai datorită faptului că astfel de investiții au de regulă valoare mare și se amortizează mai greu.

Economiile administrației lui Dorin Lojigan se dovedesc folositoare acum: pot acoperi gaura pe care bugetul local a primit-o de la guvernarea PSD prin reducerea impozitului pe venit. Deși social democrații cred că primarul putea cheltui mai mult pe investiții, Lojigan spune că în 2018 școlile și spitalul au primit cele mai mari sume de bani, de când există.

În mod paradoxal, politicile la nivel național pun în lumină o altă realitate: administrațiile locale care au făcut economii sunt obligate să le cheltuie pentru a acoperi în mare parte cheltuielile de funcționare. Altfel spus, suntem mai bogați din cauza economiilor, dar acestea nu vor fi cheltuite să ne dezvoltăm ci pe supraviețuirea administrației.

Bugetul local de la Câmpia Turzii menționează, pe hârtie, o scădere a cheltuielilor cu salariile, de circa 14, 5 milioane de lei la învățământ. Din 2018, salariile cadrelor didactice vor fi plătite prin bugetul inspectoratelor școlare și nu prin bugetul local, astfel că aceste sume au fost

Municipalitatea din Câmpia Turzii anunță pentru 2018, triplarea cheltuielilor pentru secțiunea de dezvoltare. Vestea este una bună, dacă așa vor sta lucrurile. Autoritățile locale și-au făcut un obicei din a pune pe hârtie sume umflate la secțiunea de dezvoltare.

În 2017 erau prevăzuți la Câmpia Turzii 6,8 milioane pentru dezvoltare dar s-au cheltuit pe bune doar 2, 59 milioane de lei, așadar mai puțin de jumătate. Chiar cu o realizare de 50%, de circa 5 milioane de lei , în 2018, Câmpia Turzii va avea o alocare rezonabilă la acest capitol bugetar în condițiile în care ar fi vorba de o sumă mai mare decât a alocat Turda, în 2017.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.