Căluți ce merită văzuți. Peste 180 de concurenți la Salina Equines Horse Trophy

Căluți ce merită văzuți. Peste 180 de concurenți la Salina Equines Horse Trophy by iunie 16, 2016 0 comments

Într-o altă vară, acum mai bine de 900 de ani, în 15 iulie 1099, două ființe aveau să pășească victorios în Ierusalim, în timpul primei cruciade. Nu era nici trimisul Sfântului Părinte de la Roma, nici trimisul vreunui mare rege al Europei.

Erau doi cai din rasa anglo-normandă, conduși de doi cavaleri flamanzi, Lethalde și Engelbert. Crucea creștină a ajuns în Ierusalim, nu purtată de mâinile pioase ale călugărilor ci pe crupa cailor de luptă.

Doar 88 de ani mai târziu caii arabi puneau din nou piciorul în orașul sfânt. De această dată caii aduceau cu ei cu ei prestanța și temperamentul înflăcarat al luptătorilor din deșert.

După 900 de ani de la momentele amintite, liniile de sânge ale cailor arabi și anglo-normanzi se regăsesc încrucișate în rase moderne de cai. Astăzi, caii nu îl mai însoțesc pe om decât arareori în razboaie sângeroase. Cei doi concurează însă în arenele hipice purtând cu ei aceeași glorie neștirbită, de altădată.

calareti

Salina Equines Trophy.Prima zi, destinată acomodării cailor și călăreților

Peste 180 de cai sunt pregătiți să participe de mâine la competiția hipică internațională Salina Equines Trophy. Dintre aceștia, circa 110 vor intra în competiția cu obstacole iar restul vor putea fi urmăriți în probe de anduranță și proba de atelaje.

Ziua de joi a fost destinată concurenților și acomodării cailor iar competițiile hipice propriu-zise vor debuta de vineri, 17 iunie, de la ora 8.30.

Printre caii ce au sosit la Turda se află exemplare de excepție ce poartă cu ei liniile de sânge ale unor rase celebre.

Echitația este considerată de unii, alături de automobilism, drept un sport scump. Proprietarii de manejuri spun însă că fac eforturi ca acest sport să devină unul cât mai accesibil publicului larg. Dacă e sau nu așa, rămâne să aprecieze fiecare. În hipism, un adevăr rămâne însă mereu constant și poate fi ușor văzut fie că te pricepi sau nu la acest sport: noblețea calului, atunci când este condus și controlat de către stăpânul -ori mai bine spus de către prietenul său, omul.

”Ca să începi să te familiarizezi cu echitația nu e nevoie de o sumă imensă de bani”, spune Alin Cătinaș, proprietarul manejului de la Sălicea. Alin Cătinaș este cunoscut pentru pionieratul pe care l-a făcut în domeniul creșterii cailor și a competițiilor hipice, în județul Cluj. Pentru întreținerea unui cal e nevoie în medie de 550 de euro, fără a participa în competiție iar un căluț poate fi achiziționat de la circa 5500 de euro, în sus.

Dacă acestea sunt sume mari, mai e varianta închirierii unui cal sau sau varianta orelor de călărie. Centrul de echitație de la Sălicea are cam 20 sportivi legitimați cu vârste de la 5 la 60 de ani. ”Există pentru început și varianta cursurilor de călărie. Avem cam 20-30 de cursanți pe zi”, spune Alin Cătinaș.

Quickborn

Prim-plan Quickborn, sub Răzvan Bozan

În competiția de la Turda, pe durata celor trei zile vor putea fi admirați cai ce sunt adevărate vedete, ori promit să fie campioni, mai adaugă Alin Cătinaș, coordonatorului competiției de obstacole de la Turda. Aceștia vor evolua sub conducerea unor nume cunoscute în România, precum Ionel Bucur, Mihai Neacșa, Radu Ilioi ori mai tinerii Ionuț Ursache sau Florin Lateș.

Alin Cătinaș a mai precizat că în concurs vor putea fi admirați și caii Bella (sub Mihai Neacșa) și Western Wind (sub Mihai Neacșa).

Bella, de 3,5 ani este un cal din rasa Oldenburg , un cal ce are o statură corectă cu mișcări dinamice, largi și elastice. Bella poartă cu ea liniile de sânge ale cailor anglo-normanzi dar și genele transmise din liniile arabilor englezi ori cele ale armăsarilor Westfalieni. ”Este unul din caii noștri ce promite ”, spune Alin Cătinaș. Western Wind, alintat de către cei din manej cu numele de Optimist este un cal din rasa olandeză. La cei 13 ani, Optimist este considerat un cal la maturitate, în forța vârstei.

polka

Un căluț prietenos, Polka (sub Astrid Frâncu)

Un fel de ”frate” a lui Optimist a fost calul Brego din Lord of the Rings. Calul care îl salvează pe Aragorn și îl duce spre Helm`s Deep a fost, în film, un cal din rasa Olandeză.

Chiar dacă la Turda nu vor fi prezenți Arod, calul lui Legolas nici Rocinanta lui Don Quijote ori alți căluți imaginari, pentru următoarele trei zile în competiția Salina Equines Horse Trophy vor intra cei mai frumoși cai din România, iar asta merită văzut.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.