Burciu îi cere explicații lui Daea. Cum se va resimţi creşterea totală a valorii producţiei agricole în preţurile de pe piaţă

Burciu îi cere explicații lui Daea. Cum se va resimţi creşterea totală a valorii producţiei agricole  în preţurile de pe piaţă by decembrie 5, 2017 0 comments

Cristina Burciu, deputat PSD de Turda i-a adresat ministrului Agriculturii, Petre Daea o serie de întrebări privind dezvoltarea agriculturii. Parlamentarul turdean a remarcat că în 2017 s-a înregistrat cel mai bun an pentru agricultură, din ultimul deceniu, cu o creștere de circa 20% a producției, față de anul trecut.

Întrebarea de baraj a deputatei Cristina Burciu, adresată lui Petru Daea este cum se va resimţi creşterea totală a valorii producţiei agricole din acest an în preţurile de pe piaţă.

Deputatul PSD Cluj Cristina Burciu a adresat ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, o interpelare parlamentară având ca obiect ponderea producţiei agricole în creşterea economică, precum şi stimularea producătorilor agricoli autohtoni.

Specialiştii în domeniu susţin că agricultura este principalul pilon al creşterii economice importante reuşite de România în acest an. Se vorbeşte despre cel mai bun an agricol al României din ultimul deceniu, producţia agricolă fiind cu cel puţin 20% mai mare faţă de anul trecut. Astfel, în acest an s-au înregistrat producţii istorice la grâu, unde s-au recoltat 10 milioane de tone, precum şi cea mai mare producţie de rapiţă din istoria ţării, de 1,7 milioane de tone”, spune deputata din Turda, în documentul transmis Ministerului Agroculturii.

În finalul interpelării, Cristina Burciu i-a adresat ministrului de resort mai multe întrebări: 1. Care este contribuţia agriculturii din acest an în PIB?; 2. Cum au evoluat în acest an recoltele de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui, comparativ cu anii trecuţi?; 3. Cum se va resimţi creşterea totală a valorii producţiei agricole din acest an în preţurile de pe piaţă?; 4. Care este situaţia judeţului Cluj din punct de vedere al acestui an agricol?”.

Faptul că Guvernul PSD şi-a făcut datoria faţă de producătorii agricoli, prin plata la timp a subvenţiilor şi a celorlalte stimulente de sprijin, a condus la un excelent an agricol la nivel naţional. Oamenii văd cu adevărat preocupările guvernanţilor în a le asigura toate cele necesare dezvoltării unei agriculturi de calitate, un fapt îmbucurător, mai ales pentru producătorii mici şi mijlocii. În acest context, consider că producţia trebuie să fie simţită corespunzător şi în preţurile pieţei, iar românii să beneficieze atât de calitatea produselor autohtone, cât şi de un cost accesibil pentru fiecare buzunar”, a concluzionat deputatul turdean.

Dilemele Cristinei Burciu

Interpelarea deputatei de Turda cu privire la ponderea agriculturii din PIB a fost făcută la o săptămână după ce Institutul Național de Statistică a anunțat că agricultura, silvicultura şi pescuitul deși au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (24,3%) au contribuit cu o creștere de doar +1,1% la PIB și au o pondere mai redusă la formarea PIB (4,9%), față de industrie, comerțul cu ridicata și cu amănuntul și activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice.

Așa cum rezultă din comunicatul de presă, deputata Cristina Burciu e convinsă că producțiile record din agricultură se datorează plății la timp a subvențiilor.

Cele mai suprinzătoare intervenții făcute de Cristina Burciu sunt însă cele referitoare la corelațiile dintre producție și prețuri. Potrivit Cristinei Burciu, ” producţia trebuie să fie simţită corespunzător şi în preţurile pieţei”. În acest sens,  ministul Petru Daea e întrebat cum se va resimţi creşterea totală a valorii producţiei agricole din 2017 în preţurile de pe piaţă. Răspunsul la o astfel de întrebare merită  urmărit cu interes.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.