Ateliere interactive de încondeiat ouă la Muzeul din Turda

Ateliere interactive de încondeiat ouă la Muzeul din Turda by martie 12, 2018 0 comments

Muzeul de Istorie Turda organizează în luna martie 2018 ateliere interactive „Ouă încondeiate”. Cea de a VI-a ediţie se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor, care vor avea prilejul să deprindă meșteșugul încondeierii ouălor în tehnica tradiţională cu ceară topită şi băi succesive de culoare – meșteșug specific tuturor provinciilor istorice românești.

„Prin intermediul atelierelor ne propunem transmiterea unor meşteşuguri tradiţionale şi popularizarea unei imagini corecte, reale despre cultura şi arta ţărănească”, transmite conducerea muzeului, într-un comunicat.

În cadrul atelierelor vor fi prezentate participanților toate etapele decorării ouălor, de la prepararea vopselelor şi prezentarea etapelor de protejare a fondului cu ceară topită, la o scurtă prezentare despre istoricul și dimensiunea culturală a acestui obicei. Participanții la ateliere vor descoperi bogăţia modelelor ornamentale, structurate preponderent în motive vegetale, zoomorfe, motive inspirate după obiectele din gospodărie şi nu numai, şi vor afla denumirea şi semnificaţia acestora.

În fiecare vineri din luna martie, între orele 13-16, la muzeu se vor organiza ateliere pentru tineri şi adulţi. Copiii de vârstă școlară sunt invitați să participe la aceste demonstrații, fie însoțiți de părinți sau bunici, fie în grup organizat, pe baza unor programări în cadrul atelierelor de pedagogie muzeală. Durata unui atelier este de două ore, iar tariful de 10 lei/participant. Materialele și instrumentele necesare sunt puse la dispoziție de către organizatori.

În acest an în premieră la Turda, atelierul de ouă încondeiate din data de 15 martie, orele 16 -19 va fi coordonat de meşterul popular şi colecţionarul Sebastian Paic, preşedintele Asociaţiei pentru cultură tradiţională ZESTREA, care va dezvălui tainele acestui meșteșug.

„Având locuri limitate, vă rugăm confirmați participarea dumneavoastră la numărul de telefon 0264-311826; 0743312812, persoana de contact Annita Szotyori sau la adresa de email muzeulturda@gmail.com”, se arată în comunicat.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.